StoryEditor

Môj šialený reštart... keď peniaze nehrajú rolu

27.09.2014, 13:00
Okružná plavba okolo Ameriky, súkromný učiteľ jógy v Indii či mesiac medzi indiánmi. Inšpirujte sa.

Takmer sedemdesiatdenná cesta okolo Južnej Ameriky, súkromné ajurvédske spa v Himalájach či pobyt s kmeňom v džungli. Aj taký bláznivý relax si môžete dopriať – a oddych od práce dotiahnuť k dokonalosti. Netradičná dovolenka? To nie je „bežná“ jachta, golf ani pobyt v horúcej exotike v zimných mesiacoch. Časy sa menia – a s nimi aj spôsoby topmanažérskeho oddychu.

Okolo Ameriky za 68 dní 
Barbados, Sao Paulo, Montevideo, Ushuhaia či Isla de Providencia. Len niekoľko zastávok na unikátnej plavbe okolo juhoamerického pobrežia. Ak chcete zažiť naozaj netradičnú cestu po exotických destináciách, rezervujte
si miesto na Grand Voayge. „Je to výnimočný projekt pre náročných cestovateľov. Tomu zodpovedá program aj cena,“ hovorí Stein Kruse, výkonný riaditeľ spoločnosti Holland America, ktorá výlet na budúci rok organizuje. Loď vypláva 3. januára z Fort Lauerdale na Floride a vráti sa späť po neuveriteľných 68 dňoch. Za ten čas obopláva celý juhoamerický kontinent a zastaví sa na vyše 30 miestach. Prejdete od Karibiku až po oblasti hraničiace s antarktickým pásmom. Takmer každý deň sa tak ocitnete na novom mieste – ako stvorené pre ľudí, ktorí hľadajú nové výzvy. A cena? Pripravte si 14 000 dolárov len za samotnú plavbu (približne 11 000 eur) plus vreckové. A letenku na Floridu.

Ak sa vám na mori nechce tráviť až toľko času alebo sa nechcete o loď deliť s desiatkami ďalších pasažierov, odporúčame prenajať si jednu len pre seba. No nie obyčajnú jachtu, ale kópiu španielskej galéry spred dvesto rokov. Alebo rýchly škuner. Môžete sa tak „zahrať“ na pirátov na ozajstnom mori. Podobné služby ponúka viacero spoločností na svete, cena sa odvíja od veľkosti lode, posádky a dĺžky plavby.

Himaláje. V súkromí a ohnivo 
Ak túžite po naozajstnom relaxe, zamierte na strechu sveta. Himaláje už dávno nie sú len rajom extrémnych horolezcov. Duševnú pohodu a vyrovnanosť môžete dosiahnuť aj inak ako pokorením niektorej z osemtisícoviek (i keď aj to je zaujímavá alternatíva). Napríklad v niektorom z budhistických kláštorov. Mnísi medzi seba prijímajú dobrovoľníkov, ktorí s nimi niekoľko týždňov bývajú, žijú aj pracujú. Vyskúšajte napríklad program Monk for a Month. Prenajať si môžete však aj väčšie súkromie. Niektoré kláštory majú vyhradené cely, ktoré sú na nedostupných miestach a ich obyvatelia nemusia s ostatnými prísť do kontaktu aj celé týždne. Samozrejme, bez telefónneho signálu, notebooku či smartfónu. V oboch prípadoch býva nákladnejšia cesta a vybavenie potrebných povolení ako samotný pobyt.

Súkromie nájdete aj v exkluzívnych kúpeľoch. Zabudnite však na klasické spa. Okrem toho, že si (ak na to máte) môžete prenajať celé kúpele len pre seba, do kategórie tradičných nepatria ani niektoré procedúry. Napríklad takzvaná dračia, ktorú okrem Tibetu používajú aj v niektorých oblastiach Číny. Na bolestivé miesta sa priloží látka alebo uterák namočený v zmesi alkoholu a špeciálneho „elixíru“ a zapáli sa. Plameň po minútke terapeut zahasí vlhkým uterákom a nasleduje masáž.

Vlastný učiteľ jogy? A prečo nie 
Tým, ktorí dávajú prednosť tradičnejším metódam, odporúčame originálne ajurvédske centrá v Indii (napríklad centrá v Goi či Karnatake) alebo na Srí Lanke (Madunandani). A opäť zabudnite na to, čo poznáte z klasických kúpeľov. Okrem privátneho ubytovania dostanete napríklad súkromného učiteľa jogy, ktorý sa bude venovať iba vám. Niekoľko špecialistov s vami preberie všetky vaše neduhy a pripravia vám špeciálne zmesi bylín či procedúry na mieru. K dispozícii sú aj duchovní „poradcovia“, pripravení 24 hodín denne riešiť všetko od syndrómu vyhorenia až po dišputy o hinduistických či budhistických rituáloch. „Do Indie som odchádzala ako klbko nervov, po dvoch mesiacoch v Karnatake som sa po pätnástich rokoch konečne naučila oddychovať,“ pochvaľuje si britská manažérka Susan Sharam.

Mesiac s indiánmi
Máme však tip aj pre akčnejšie typy. Niekoľko týždňov či mesiacov v ekvádorskej džungli. S pôvodnými obyvateľmi z kmeňa Huaorani. „Nikdy som si nemyslela, že vydržím dlhšie ako päť dní bez teplej vody a postele,“ opisuje v blogu svoj pobyt Christine. No zvládla aj päťnásobné filtrovanie a preváranie vody z rieky a tiež jedenie z riadov, ktorých by sa predtým nedotkla ani v gumených rukaviciach.4

„Vaše potreby sa zrazu v džungli okrešú na úplné základy. A vy neriešite nič iné, len čo si ulovíte
na večeru a kde budete spať.“ Netreba sa báť ani toho, že dostanete len nejaké „divadielko“ pre turistov. Kmeň prijíma iba zopár jednotlivcov ročne a nikdy nie naraz.


Rock you, baby 
Ak máte dosť prostriedkov, môžete byť čímkoľvek a kýmkoľvek. Napríklad aj rockovou hviezdou. Na vypredané štadióny
to síce bude chcieť okrem peňazí aj trochu talentu, no nahrať a vydať vlastné CD v prestížnom štúdiu sa dá aj bez neho. Štúdio Eden Rock na rovnomennom polostrove v Karibiku vám dá k dispozícii to najlepšie vybavenie a skvelý personál. Strihači, zvukári a ďalší profesionáli vám pomôžu s nahrávaním aj s postprodukciou. Nemáte vlastnú kapelu? To nič, za príplatok vám zoženú aj tú. Zato si však pripravte minimálne 15 500 eur na deň. A aby ste sem nemuseli každé ráno dochádzať, k dispozícii je Villa Rockstar s rozlohou 1 500 štvorcových metrov, ktorá v najvyššom komforte pojme dvanásť ľudí.

01 - Modified: 2006-10-27 12:34:16 - Feat.: 0 - Title: ŽSR zvážia, či zlacnia dopravu
01 - Modified: 2023-12-22 10:14:27 - Feat.: - Title: Koniec tohto roka sa pomaly ale isto blíži, pripravte sa na ten nový! Nič vás nezaskočí 02 - Modified: 2023-12-08 09:52:22 - Feat.: - Title: Posezónny reštart? Najlepšie, čo môžete urobiť! 03 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Zdravie, relax a zábava - rodinné tipy na letné prázdniny 04 - Modified: 2023-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšia investícia je investícia do seba 05 - Modified: 2023-04-20 19:22:27 - Feat.: - Title: Dlhodobý stres je poriadne škodlivý: zabojovať s ním môžete rôznymi spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:44