StoryEditor

Radi sa korčuľujete? Choďte na tieto miesta a akcie

Nočné korčuľovanie v uliciach sa z Bratislavy postupne rozšírilo do ďalších slovenských miest. Zapájajú sa tisíce ľudí.

Tisíce nadšencov kolieskových korčúľ na jednom mieste. Začiatočníkov i profesionálov, ktorí spoločne brázdia večerné ulice letnej Bratislavy. V hlavnom meste sa tieto akcie konajú už od roku 2004 a postupne sa pridávajú i ďalšie mestá.

Trend prišiel spoza hraníc

Roller parades majú vo svete už celkom slušnú tradíciu. U nás ešte natoľko nie, ale zlepšuje sa to a korčuliari majú čoraz viac možností. Ich rajom už nie sú len hrádze či cestičky v parkoch. Fanúšikovia si už nejaký ten „piatok“ môžu prísť na svoje na korčuliarskych akciách v slovenských mestách, kde sa stretávajú milovníci tohto športu. Tento projekt vyšiel z jázd bratislava-inline, kde ľudia korčuľujú po cestách metropoly už niekoľko rokov. Každý piatok počas letných prázdnin sa ich stretne približne tisíc a postupom času sa začali pridávať aj iné mestá. Na bratislava-inline tak plynulo nadviazala SK-inline. Sú to korčuliarsko-cyklistické jazdy v ďalších mestách Slovenska a konajú sa od roku 2009. Prvým mestom bola Nitra, neskôr sa pridali Piešťany a Trnava a tento rok sa pridáva i Pezinok. Jazdy sa konajú raz počas leta, väčšinou je to nejaký sobotný večer. „Takmer každý rok sa nám stane, že sa ozve niekto, kto má záujem o túto aktivitu. Niekedy to vyjde, niekedy nie, raz iniciujeme my, raz zasa druhá strana,“ hovorí organizátorka Lea Majerčáková. „Sú aj mestá, kde bol z ich strany prejavený záujem, ale ešte to nie je dotiahnuté,“ hovorí. V Trnave sa, naopak, inline bude opakovať, keďže si to obyvatelia želajú. Akcie sa, samozrejme, konajú len za dobrého počasia.

Fanúšikovia i organizátori predpokladajú vzostup záujmu

Záujem o túto aktívnu formu oddychu stúpa a tento trend bude zrejme pokračovať. Ako organizátorka tvrdí, potešilo by ich to. „Reakcie sú veľmi dobré, samozrejme, nájde sa sem-tam nejaká drobná kritika na prílišnú pomalosť, prílišnú rýchlosť či vybranú trasu, ale vo všeobecnosti je ohlas veľmi pozitívny. Okrem toho veľa korčuliarov z Bratislavy chodí aj na akcie do iných miest, čo predstavuje podporu turizmu,“ dodáva. Jazdí sa v sprievode polície, inline tímu, zdravotníkov a sanitky.

Vek nie je dôležitý

Vítaní sú všetci, ktorí vedia jazdiť a zabrzdiť, bez obmedzenia veku. Môžu prísť partie i rodiny s deťmi. Nie je to súťaž, netreba sa na ňu registrovať ani nič platiť. Takisto sa nespája so žiadnymi pochodmi ani manifestáciami. Je to iba možnosť jazdiť na korčuliach tam, kde sa dá inak chodiť iba dopravnými prostriedkami.

Hrádza je pre amatérov, skatepark pre odvážnych

Petržalská hrádza, Bratislava
 Korčuľuje sa po Dunajskej hrádzi – ľavom brehu (11,7 km) i pravom brehu (23,2 km). Na väčšine trasy je kvalitný asfaltový povrch. Na oboch stranách je aj niekoľko bufetov s občerstvením. V letných mesiacoch si treba dať pozor na väčšiu hustotu korčuliarov, ale i bežcov či cyklistov. Trať je vhodná tak pre amatérov, ako aj profesionálov.

Trnavský korčuliarsky ovál
Športový areál AŠK Slávia Trnava je otvorený pre verejnosť denne od 7.00 do 23.00 hod. Pre korčuliarov je k dispozícii 630-metrový asfaltový ovál.

Zemplínska šírava, časť Hrádza Jovsa – Lúčky
Trasa meria rovných päť kilometrov jednosmerne. Je vyhradená pre korčuliarov, cyklistov, bežcov i kolobežkárov. Šírka asfaltového koberca je dva metre. Vhodná je pre začiatočníkov a rodinné korčuľovanie. Cez víkendy je premávka športovcov hustejšia.

Vodné dielo Žilina
Na Vodnom diele Žilina je vybudovaný asfaltový chodník pre chodcov a inline korčuliarov. Je dlhý sedem kilometrov a hlavne počas víkendov je dosť navštevovaný. Počas korčuľovania máte vyhliadku na priľahlé hory či rieku.

Senec – Slnečné jazerá
Slnečné jazerá sú vyhľadávanou lokalitou pre korčuliarov. Okruh okolo jazera meria asi osem kilometrov. V letných mesiacoch však treba počítať so zvýšeným pohybom rekreantov v areáli Slnečných jazier. Korčuliari tam však nájdu dostatok možností na občerstvenie.

Ďalšie miesta na korčuľovanie nájdete v letnej prílohe Leto s HN.

Snímky: tatralom.sk, inline-online.cz

Inline akcie počas tohto leta:

  • Bratislava - každý piatok
  • Pezinok - 16.8.
  • Piešťany - 24.8.
  • Trnava - 30.8.


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému korčuľovanie

- inline akcie, na ktorých sa môžete zúčastniť
- ako tieto akcie vznikli
- ďalšie miesta, kde sa môžete ísť korčuľovať kedykoľvek


Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.


Všetky tipy na korčuliarske trasy nájdete tu.

01 - Modified: 2006-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šuplerovi schvália asistentov
01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením 04 - Modified: 2023-10-05 11:55:51 - Feat.: - Title: Tohtoročné leto patrí medzi najteplejšie na Slovensku, rekord však nepadol 05 - Modified: 2023-09-08 11:46:33 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie leto na severnej pologuli: Globálne otepľovanie pocítil celý svet, úmrtnosť rástla
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 10:25