StoryEditor

Domček, v ktorom sa oplatí stráviť leto. S morom pod nohami

11.07.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Víkendové bývanie za polárnym kruhom, avšak riadne atypické, si vymysleli nórski architekti Snorre Stinessen a Terje Lindahl. Drevostavby, o ktorých píše portál idnes.cz, sa týčia na ostrove Manshausen spolovice nad morom a majú kompletne presklenú prednú stenu.


Všetko začalo kúpou ostrova pred niekoľkými rokmi, kedy si slávny nórsky polárnik Borg Ousland „vytvoril“ na západnom nórskom pobreží ostrov, ktorému dal meno Manshausen. Chcel tu vybudovať školiace, konferenčné a rekreačné zázemie. Najprv opravil mólo a starú drevostavbu, ktorá dnes predstavuje „centrum“ celého ostrova.

Ako ďalšie prišli na rad jednoduché drevostavby, slúžiace ako zázemie pre výletníkov na kajakoch, ostrov je týmito turistami totiž hojne vyhľadávaný. Navrhnúť víkendové domčeky dostal za úlohu známy nórsky architekt Snorre Stinessen.

Spoločne s ním na návrhoch pracoval aj slávny nórsky architekt a dizajnér Terje Lindahl, ktorý sa špecializuje na malé domy a život na malom priestore vôbec. Hľadal inšpiráciu i vo svete, a objavil firmu z českého Rýmařova.

„Nórsky architekt si všimol na internete naše mobilné domy a tiež to, že sme sa podieľali na výrobe Air House, ktorý mal veľký úspech na súťaži Solar Decathlon,“ vysvetľuje Michal Šopík z firmy Vesper Frames.

 

Pretože sa jednotlivé diely štyroch objednaných drevostavieb museli prevážať na vzdialenosť viac ako 3 000 km, ktoré sú medzi Rýmařovom a ostrovom Manshausen, bolo nevyhnutné vylúčiť všetky prípadné riziká pri stavbe.

Komplikovaný bol aj prevoz jednotlivých dielov na ostrov. A tak vznikla v Rýmařovskom závode „stavba na sucho“, aby si architekti aj výrobca overili každý detail, nič nebolo možné ponechať na náhodu.

Starostlivo sa vyberali aj materiály vrátane kobercov, hľadal sa taký, po ktorom bude najpríjemnejšie chodiť naboso.

Drevostavba je postavená z masívnych drevených panelov Novatop. Pretože ide o stavbu s malou plochou a navyše určenú len na rekreačné využitie, konštruktéri sa spoločne s architektom rozhodli, že ju nie je potrebné izolovať, pretože malý vnútorný priestor stavby možno vykúriť ľahko a rýchlo.

Strešná krytina a zadná časť drevostavby sú kvôli pôsobeniu morskej vody z bezfarebného hliníka, fasáda zo smrekovcových masívnych drevených dosiek Novatop. Vstupnú časť víkendovej drevostavby tvoria dômyselné pojazdové masívne dvere.

01 - Modified: 2007-07-19 09:07:00 - Feat.: 0 - Title: General Motors investuje v Brazílii a Argentíne 500 mil. USD
01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:28