StoryEditor

Osem bláznivých hotelov, na pobyt v ktorých nikdy nezabudnete

04.02.2016, 23:00

Odlíšiť sa za každú cenu. Vymyslieť niečo, čo tu ešte nebolo. Udiala sa vo vašom dome krvavá vražda? Premeňte dom na hotel a už nikdy nič nemusíte robiť. Pozývame vás na prehliadku ôsmich bláznivých hotelov, na ktoré, ak sa v nich ubytujete, nikdy nezabudnete. Budú plávať, kolísať sa vo vetre, alebo sálať ľadový chlad, píše pre portál idnes.cz Libor Budinský.

V kozom chlieviku

Prvý exemplár z našej bizarnej ponuky stojí v južnom Taliansku. Je súčasťou masserie, teda opevneného statku, v ktorom sa farmári pred stáročiami bránili proti nájazdu pirátov. Torre Coccaro, pochádzajúce z 16. storočia, stojí uprostred hája starých olivovníkov a je prestavaný na luxusný butik hotel.

Každá izba je iný, niektoré sú vo veži s krásnym výhľadom, iné izby boli vybudované z umelých jaskýň, ktoré po stáročia slúžili ako sklady alebo chlievy pre ovce a kozy. Ale nebojte sa, kozí zápach už je dávno preč. Naopak. Vo veľkej miestnosti vytesanej do skaly nechýba kozub s pripraveným drevom, takže stačí len škrtnúť a potom sa už s pohárom posadiť do kresla a relaxovať pohľadom do plameňov.




Nocľah u troglodytov

Do podzemia nás zavedie aj druhý hotel našej série, hoci sa musíme preniesť ďalej na juh, až na okraj tuniskej púšte. Tu v okolí mesta Matmata žijú posledné rodiny takzvaných troglodytov, teda ľudí, ktorí si z praktických aj bezpečnostných dôvodov stavali svoje domy v podzemí.
V posledných dvadsiatich rokoch sa však mladí ľudia sťahujú do miest a troglodytných domov rýchlo ubúda. Niektoré však boli prestavané na hotely, vďaka čomu si môžu turisti na vlastnej koži vyskúšať, ako sa v podzemných domoch žilo. K dispozícii sú ako obyčajné izby, ktoré sú vernou kópiou pôvodných miestností, tak trochu luxusnejšia verzia určená pre náročnejších turistov.

 

Pod hladinou jazera

Z juhu sa prenesieme na sever a miesto do podzemia sa nasťahujeme pod hladinu jazera. Neďaleko Štokholmu funguje podvodný hotel Utter Inn, ktorý vymyslel a postavil miestny umelec Mikael Genberg. Hotel pláva na jazere Mälaren a má jedinú spálňu, ktorá je umiestnená pod hladinou. Takže aj keď má okná na všetky strany, veľmi ďaleko cez ne nedovidíte. Naopak nad hladinou je kuchynka a toaleta.
Hotel funguje od apríla do novembra, nie je v ňom elektrina, ale je možné svietiť či kúriť plynom. Unikátny hotel bol otvorený v roku 2000 a cena za jednu noc vychádza zhruba na 150 eur.


Obytný ryžový čln

Na vode zostaneme, hoci tentoraz zamierime až do štátu Kerala v južnej Indii. Tu leží pri pobreží Arabského mora špeciálne územie stoviek kilometrov vodných kanálov, riek a jazier nazývané backwaters. Na bohato zavlažovaných poliach sa tu pestuje ryža, ktorá sa po stáročia prevážala pomocou bachratých „ryžových“ člnov.
Keď nádhernú oblasť objavili pred dvadsiatimi rokmi turisti, miestni umne pretvorili tradičné člny na romantické plávajúce hotelíky. Prenájom člna s jednou spálňou pre dvoch, plnou penziou a posádkou vychádza zhruba na 75 až 110 eur na noc. Kúpanie, nezabudnuteľná večera na palube aj nenásytní komáre sú v cene.

 

Ľadový apartmán s vírivkou

Z krásne prehriatej vody sa presunieme do kráľovstva ľadu, konkrétne na zjazdovku nad švajčiarskym Davosom, kde každý rok vyrastá vo výške 2 500 metrov ľadový hotel. Labyrint chodieb a iglu ponúka spoločné izby pre viac hostí i luxusné iglu s vírivkou pre VIP klientelu.
Jedna noc v ľadovom apartmáne stojí zhruba 740 eur pre dvoch, lôžko v spoločnej nocľahárni vychádza na 150 eur. Všetci však vyfasujú perfektný polárny spacák, v ktorom je teplo aj pri mínus dvadsiatich a na všetkých čakajú tiež teplé raňajky servírované v ľadovom bare.


Chatka v korunách stromov

Zo Švajčiarska máme ešte jeden príspevok, tentoraz umiestnený do korún stromov na brehu jazera Murten. Tu na rozľahlej parcele s krásnou záhradou stojí honosná vila zariadená na luxusný päťhviezdičkový hotel La Vieux Manoir. Jedna z izieb je postavená na zvláštnej konštrukcii priamo pri jazere v korunách stromov. Volá sa sklenený diamant a ponúka dokonalý pokoj a fantastický výhľad na jazero. Cena za noc pre dvoch sa pohybuje v cene okolo 740 eur.


Hurá do potrubia

Našou cestu za unikátnymi hotelmi ukončíme v rakúskej obci Ottensheim pár kilometrov od Linzu, kde už desať rokov stojí unikátny Das Park hotel, ktorého izby sú vybudované z kusov obrieho odpadového potrubia. Každý tubus váži desať ton, vo vnútri je lôžko pre dvoch, polička s lampičkou aj zásuvka. Hotel je otvorený od mája do októbra.


Hotel v tvare čreva

Už pár rokov funguje v Belgicku hotel, ktorý napriek svojmu dizajnu aj názvu nemá o návštevníkov núdzu. Hotel príznačne nazvaný CasAnus má tvar čreva a je dielom výstredného holandského dizajnéra Joepa van Lieshouta. Za izbu sa platí 130 eur na noc, čo zodpovedá cenovým reláciám štvorhviezdičkového hotela v centre Bruselu. Táto excentrická budova je však centru belgickej metropoly na hony vzdialená - leží pri jazere v blízkosti hraníc s Holandskom a je súčasťou umeleckého parku nadácie Verbeke.


01 - Modified: 2008-01-30 05:14:00 - Feat.: 0 - Title: Súd zamietol žalobu v ojedinelej kauze anulovania krstu
01 - Modified: 2024-04-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Sledujú hostí, neperú posteľnú bielizeň. Tieto šokujúce tajomstvá si o luxusných hoteloch určite nevedel 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:04