StoryEditor

Leto má mať štýl. Objavte najlepšie blšie trhy či butiky

02.07.2014, 10:49
Tipy na tri metropoly, kde si v lete užijete módy aj dizajnu do sýtosti.

Niekto rád trávi dovolenku na pláži, niekto v prírode, iný dáva prednosť hľadaniu štýlovej inšpirácie. Ak patríte k tretej skupiny, môžete tento rok vyraziť za nákupmi, na módnu prehliadku, ale napríklad aj na výstavu spodného prádla. Tu sú tipy.

Rozmanitý Berlín

Legendárne berlínke blšie trhy - "Flohmärkte". Snímka: archív

Možno si ho s módou hneď nespojíte, ale pravdou je, že miestni patria medzi najštýlovejšie oblečených Európanov. Potrpia si na jednoduchosť, eleganciu a tiež na úlovky zo second handov či blších trhov.

Mercedes-Benz Fashion Week:
Kým týždne dámskej módy začínajú vo väčšine krajín až v septembri, nemecká metropola má výrazný náskok. Tamojší fashion week, ktorý predstaví trendy pre sezónu jar / leto 2015, prebehne už od 8. do 11. júla a svoju kolekciu na ňom odprezentuje aj česká značka Chatty. Účasť na prehliadkach je bohužiaľ veľmi exkluzívna, ale nasávať atmosféru okolo prehliadkového stanu je skoro rovnako zábavné. Navyše ku každému fashion weeku patrí aj rôznorodý sprievodný program.

Výstava David Bowie:
Expozícia, ktorú usporiadalo londýnske Victoria and Albert Museum v slávnej berlínskej galérii Martin-Gropius Bau, je jedným z najväčších trhákov leta. Od 20. mája do 10. augusta si na nej môžete pozrieť všetko, čo sa týka jednej z najväčších hudobných, ale aj štýlových ikon 20. storočia. Nájdete tu ilustrácie, fotografie, ukážky z filmov a hudobných videí, ale fanúšičky módy oslnia najmä Bowieho kostýmy od návrhárov formátu Kansai Jmamota či Alexandra McQueena.

Blšie trhy:
Berlínske "Flohmärkte", na ktorých si za pár centov zaobstaráte potrebnú retro kabelku, štýlovú brošňu alebo vtipný doplnok do bytu, patrí k tým najlepším široko ďaleko. Nemci si totiž potrpia na to, aby bol tovar čistý, nepoškodený, proste ako nový. Konajú sa každú nedeľu, niektoré po celý víkend. Veľmi populárny je blší trh v Mauerparku, ale menej turistov a autentickejšiu atmosféru nájdete na blšákoch v trendy štvrtiach Kreuzberg alebo Neukölln.


Kultúrny New York


Model z výstavy spodného prádla v rámci Fashion Institute of Technology. Snímka: archív

Do New Yorku sa jazdí pre módnu inšpiráciu, ale aj za kultúrou. Tento rok môžete prepojiť oba aspekty, zájdite na výstavy, ktoré čerpajú z histórie módy.

Retrospektíva Garryho Winogranda:
Kto má rád módu a večierky, obľúbi si aj fotografie Newyorčana Winogranda. Prierez jeho tvorbou teraz vystavuje Metropolitné múzeum. Od 50. rokov do svojej smrti v roku 1984 na čiernobielych snímkach zachytával aktuálnu atmosféru Spojených štátov. Okrem fotografií z vyššej spoločnosti, galavečerov hollywoodskej smotánky a luxusných večierkov sú v "The Met" k videniu zábery z každodenného života alebo napríklad zo zrazov hippies.

Exposed: A History od Lingerie:
Výstava, ktorú pripravil Fashion Institute of Technology, prebieha od 3. júna do 15. novembra. Mapuje vývoj spodného prádla od 18. storočia do súčasnosti, takže na nej môžete vidieť luxusné nočné košele, komplikované šnurovacie korzety, ale aj prvé podprsenky alebo odvážne kúsky od značiek, ako je Agent Provocateur. Od 13. septembra budú na rovnakom mieste ešte expozície Dance & Fashion o tom, ako sa menili kostýmy baletiek a ďalších tanečníc.


Trendy Lisabon

Vo Fabrico Infinito nájdete kopu dizajnérskych kúskov. Snímka: archív


Teraz je v móde sem jazdiť za jedlom, do klubov, k Atlantickému oceánu, ale aj na nákupy. Keď viete, kam zájsť, môžete si domov doviezť originálne kúsky, aké v reťazcoch nenájdete.

Principe Real:
Štvrť, kde žijú mladí a štýloví obyvatelia Lisabonu, väčšina turistov len tak neobjaví. Tým lepšie pre tých, ktorí si chcú v pokoji prejsť miestne butiky. Väčšinu ich nájdete na Rua Dom Pedro. Oblečenie a doplnky od miestnych dizajnérov i zahraničných značiek nakúpite napríklad v Espaço B alebo v dvojpodlažnom Fabrico Infinito. Za návštevu stoja aj showroomy portugalských návrhárov, ako sú Alexandra Moura alebo Filipe Faisca.

Múzeum dizajnu a módy:
Až vás nákupy unavia, osviežte sa výhľadom na rieku Tejo. Kúsok od brehu potom nájdete Mude - Museu do Design e da Moda. Aj názov naznačuje, že múzeum ponúka výber zaujímavého moderného dizajnu. Nájdete tu šaty od legendárneho Yves Saint Laurenta alebo od Španiela Cristóbala Balenciagu, ale tiež napríklad nábytok od Philipa Starcka. Výborné sú aj krátkodobé expozície, do 31. augusta sú to "Ikony 80. rokov". Vstup je zadarmo.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čistý obraz, nevtieravý zvuk
01 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 02 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 05 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:00