StoryEditor

Milujeme slovenské Vianoce, hovoria cudzinci u nás

23.12.2013, 23:02
Jeden veľvyslanec a traja manažéri hovoria pre HN o tom, ako vnímajú slovenské Vianoce.

V Amerike mám ozdoby zo Slovenska
Americký veľvyslanec Theodore Sedgwick si pochvaľuje vianočné trhy, lokše a varené víno.

Trávite Vianoce na Slovensku alebo doma v Amerike?
Mám niekoľko vnúčat, vrátane takých, čo majú iba niekoľko mesiacov. Žijú v Nashville v Tennessee, takže na Vianoce idem domov, aby som ich strávil s nimi.

Čo viete o slovenských vianočných zvykoch?
Viem, že na Slovensku deti na Mikuláša dávajú svoje topánky do okien a na druhý deň sú plné sladkostí! A tiež viem o tom, že tradične je štedrá večera 24. decembra, vtedy si vymieňate aj darčeky. U nás v USA je to inak, Santa Claus tu darčeky nosí ráno 25. decembra.

Preniesli ste si nejaké slovenské zvyky do svojich, amerických?
Jeden sa mi skutočne zapáčil – a to sú vianočné trhy. Každý rok navštevujem tie na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí v Bratislave a kupujem si ručne vyrábané ozdoby, ktorými doma zdobíme vianočný stromček.

A aké je vaše vianočné menu?
Moja rodina tradične máva hydinu, napríklad kačku alebo moriaka. K tomu zvyčajne zemiakovú kašu alebo sladké zemiaky. A ako dezert je pekanový koláč, ktorý je špecialitou pre juh Spojených štátov.

Chutia vám aj slovenské sviatočné jedlá?
Vyskúšal som tradičného kapra či kapustnicu. Veľmi mám rád tiež jedlá z vianočných trhov, lokše a zemiakové placky. A počas studeného zimného večera nič nepoteší viac, než šálka vareného vína.

Nakoniec – opíšte nám v skratke vaše Vianoce.
Máme umelý vianočný stromček – ten istý už desaťročia. Ten ho zdobíme ozdobami, mnohé sú zo Slovenska. Pod stromčekom sú, samozrejme, darčeky pre celú rodinu. Najdôležitejším aspektom Vianoc je rodina, takže určite ich trávime s tými, ktorých máme radi.

Vianočné trhy si nenechám ujsť
Ana Campón Alonso, finančná riaditeľka Siemens

V čase adventu mám na Slovensku veľmi rada atmosféru na Vianočných trhoch. Páči sa mi kultúra stretávania sa s priateľmi, popíjanie vareného vína či teplého čaju. Mám rada, ako sa ľudia prechádzajú medzi jednotlivými stánkami. V Španielsku totiž niečo takéto nemáme. Čo však máme rovnaké, je spôsob, ako trávime večer na Štedrý deň. Stretávame sa s rodinou, máme tradičnú štedrovečernú večeru a 25. decembra slávnostný obed. Táto tradícia je rovnaká či už je to doma v Španielsku,  Rakúsku alebo tu na Slovensku.
Jeden z rozdielov medzi španielskymi a slovenskými vianočnými tradíciami možno nájsť v spôsobe rozdávania vianočných darčekov. Kým na Slovensku nosí podľa tradície darčeky Ježiško, v Španielsku veríme, že sú to traja králi. Darčeky nosia v noci z 5. na 6. januára. Kým spíme, prinesú ich do obývačky, a keď sa deti zobudia, utekajú  rozbaľovať vianočné prekvapenia. Piateho januára máme v Španielsku tradíciu slávnostných sprievodov, kde traja králi prechádzajú mestom, zdravia ľudí, deti sú nadšené a celé to má veľmi veselú atmosféru. Deti vtedy naozaj poslúchajú, pretože vedia, že v noci k ním prídu traja králi s darčekmi. Po sprievode utekajú rovno do postele a snažia sa rýchlo zaspať. A ráno na nich už čakajú darčeky.
Ďalšiu, pomerne rozdielnu tradíciu máme počas poslednej noci v roku. A hoci už žijem v zahraničí viac ako 20 rokov, stále ju dodržiavam. O polnoci v posledný deň roku v Španielku všetci sledujú jedny hodiny v Madride. Presne o polnoci hodiny odbíjajú dvanásťkrát a počas každého odbitia zje každý Španiel jednu bobuľu hrozna. Sú to „šťastné bobule”, ktoré ľudom prinesú šťastie do nového roka. Dodržiavam to naozaj každý rok aj napriek tomu, že už v Španielsku dlho nežijem. Je to pre nás Španielov  dôležitá tradícia.


Stále ma prekvapujú oblátky s medom a cesnakom
Michele Bologna, riaditeľ externých vzťahov Slovenských elektrární

Vianočné zvyky  sú odlišné  v každom regióne, a to najmä kulinársky. Na severe Talianska patria k Vianociam tortelli,  plnené cestoviny s mäsom alebo tekvicou v slepačom alebo hovädzom bujóne. Hlavné jedlo je cotechino, špeciálne upravené dolné bravčové koleno so šošovicovou omáčkou ako symbolom prosperity. Najväčším prekvapením pre mňa bola slovenská kulinárska vianočná špecialita – oblátka s medom a cesnakom. Priznám sa, že  pre mňa je stále novinkou. 
Rovnako ako na Slovensku sa na Štedrý večer stretávame s rodinami. Na druhý deň máme obed so širokou rodinou a známymi. Počas stretnutí sú typickou zábavou spoločenské hry, ktoré majú pôvod ešte v predkresťanskom starom Ríme, či spontánne koncertíky, ak sa doma stretnú viacerí muzikanti. Mestá súťažia vo vianočnej výzdobe, aj keď v kríze sa uskromnili, poskytujú krásny pohľad.  Avšak  nemáme  tradíciu vianočných trhov, ktorá sa mi i všetkým mojim známym na Slovensku tak páči. Tohtoročné Vianoce tak budú u nás doma kombináciou tohto všetkého.

Chutia mi vaše koláče. A kapustnica
Markus Breyer, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia

Markus Breyer prišiel na Slovensko z Rakúska. Aby šéfoval slovenskému Microsoftu. A hoci Viedeň, odkiaľ pochádza, nie je ďaleko, časť Vianoc strávi aj v Bratislave. Strávi tu Štedrý deň, potom sa presunie za rodinou do Viedne. „Viem, že veľa Slovákov má na štedrovečernom stole rybu, nikde nechýbajú kilá koláčov a vianočného pečiva a, samozrejme, za každým oknom svieti vianočný stromček,“ vymenúva, čo vie o našich Vianociach šéf slovenskej pobočky amerického IT gigantu.
Práve spomenuté cukrovinky (a tradičná kapustnica) ho najviac chytili za srdce. „Niekedy mi dokonca manželka dovolí podieľať sa aj na ich výrobe,“ dodáva s úsmevom. Čo konkrétne budú počas Štedrého večera mať na stole, však ešte nevie. „Ešte sme sa nerozhodli, každý rok je naše vianočné menu totiž iné.“
Breyer však už teraz s istotou vie, že si pochutí na slávnostnej kapustnici – s kolegami v práci, pár dní pred sviatkami.
Čo pre rakúskeho topmanažéra znamenajú Vianoce? „Je to príjemný čas, ktorý môžem stráviť s mojou manželkou, rodičmi a priateľmi. Znamená pre mňa veľa spoločných stretnutí pred Vianocami aj po nich, s ľuďmi, ktorých mám rád a na ktorých mi záleží. Tento čas je pre mňa hodnotnejší ako akýkoľvek iný vianočný darček,“ uzatvára.

01 - Modified: 2005-11-07 08:27:00 - Feat.: 0 - Title: Severná Amerika je najpokrokovejšia pri skutočnom prijímaní nových technológií
01 - Modified: 2023-10-24 12:31:11 - Feat.: - Title: Odmietam úvahy o mojom manažérskom pochybení pri tendri na výstavbu R1, tvrdí bývalý riaditeľ NDS 02 - Modified: 2023-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Generácia Y preberá motory ekonomík. Firmy by ich mali vychovávať a poskytnúť im priestor na sebarealizáciu 03 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 04 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 05 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:04