StoryEditor

Neviete kam na dovolenku? Toto sú trendy tohto roka

20.06.2015, 08:55
Autor:
stlstl

Kam sa vybrať na letnú dovolenku? To je otázka, ktorá „trápi“ väčšinu z nás a zvyčajne vždy na jar alebo až teraz, keď už sa blíži leto. Uľahčíme vám to. Ponúkame vám tri tipy Beáty Kováčovej z portálu cestovnahorucka.sk na krajiny, do ktorých by ste sa mali vybrať práve tento rok. A do žiadnej z nich nepotrebujete víza.


Maroko
Dostali ste chuť na orientálnu kuchyňu? Predstavujeme vám čarovný Orient v kombinácii s európskou kultúrou a africkým podnebím. „Maroko je krajinou mnohých kontrastov. Na jednej strane islamská kultúra a silný arabský vplyv, na strane druhej výrazná blízkosť a vplyv Európy. Kráľovské mestá pripomínajú rozprávkový Orient, Arabi žijú svojím tradičným spôsobom života a naproti tomu sú moderné letoviská na brehu mora s prepychovými hotelmi, reštauráciami a promenádami,“ vysvetľuje Kováčová. Z jednej strany ho obmýva more, z druhej strany oceán, púštna africká scenéria zase kontrastuje so zasneženými vrcholkami horského pásma Atlas.

„Maroko má niekoľko tisíc kilometrov pláží, zväčša piesočnatých. Atlantický oceán veľmi ovplyvňuje počasie na pobreží, preto treba byť pripravený aj na prípadné zmeny počasia. Nájdete tu krásne luxusné hotely s nádychom Orientu, v ktorých sa budete cítiť ako v rozprávkach z Tisíc a jednej noci, no v Maroku môžete ísť pokojne aj kempovať, ale pozorne si vyberajte kam, kempovanie na odľahlých miestach určite neodporúčame,“ dopĺňa. Maroko je však miestom nielen na ideálnu dovolenku pri mori, ale aj pre tých, ktorých dokáže očariť orientálna architektúra, folklór, bohaté kultúrne dedičstvo či exotická príroda.


Cyprus
Máte radi teplé more a služby na vysokej úrovni, ale do Turecka sa vám nechce ísť? Vyskúšajte tento rok Cyprus. „Je to rôznorodá krajina, kde môžete tráviť dovolenku naozaj rozmanitými spôsobmi. Je rozdelená na tureckú (severnú) a grécku (južnú) časť. Počas svojej dlhej histórie bol Cyprus pod vplyvom rôznych kultúr, čo sa odrazilo i v jeho kultúrnom bohatstve. Na svoje si tak prídu milovníci histórie napríklad pri skúmaní zvyškov starobylých štátov alebo pri prechádzke pomedzi byzantské kláštory či benátske pevnosti,“ láka Kováčová. Ak radšej relaxujete v náručí prírody, čaká tu na vás mnoho prírodných trás, takže je to aj výborné miesto na turistiku i cykloturistiku.

„Môžete preskúmať archeologické náleziská v rámci organizovaných výletov alebo zájsť do vnútrozemia a objaviť malé dedinky a neobývané miesta, ktoré akoby zostali nedotknuté civilizáciou.“ Počasie je tu veľmi príjemné takmer počas celého roka, v lete sa však teploty na pobreží vyšplhajú naozaj vysoko, takže vtedy je čas oddýchnuť si pri mori. Väčšina pláží má pozvoľný vstup do mora, sú teda vhodné aj pre rodiny s deťmi. „Cyprus má ideálne podmienky aj na golf, ktorý je obľúbený najmä počas zimných mesiacov pre jeho miernu klímu.“ Táto krajina uspokojí aj náročného klienta: hotely s vysokým štandardom služieb, skvelé reštaurácie, možnosti vodných športov, zlatisté piesočnaté pláže, malé romantické zátoky a čisté more vytvárajú podmienky na dokonalú dovolenku.


Albánsko
Chcete vyskúšať niečo nové a možno trochu exotické, ale váš rozpočet na dovolenku vám to nepovoľuje? „Vyrazte do Albánska. Je to krajina so zlou povesťou, pri jej názve asi väčšina z nás trochu zneistie a nevie, čo si má myslieť,“ dodáva Kováčová. Choďte sa presvedčiť na vlastné oči a spravte si svoj vlastný názor. Každým rokom tak robí čoraz viac dovolenkárov aj zo Slovenska. „Albánsko so svojimi bohatými dejinami má niekoľko unikátnych kultúrnych pamiatok, ale aj úchvatnú prírodu. Postupne ho preto turisti objavujú aj ako letnú dovolenkovú destináciu.

Nájdete tu dlhé a široké piesočnaté pláže, ktoré na juhu prechádzajú do zálivov s priezračnou vodou.“ Na pobreží vyrastajú pekné nové hotely so službami na vysokej úrovni. Stravovanie v reštauráciách aj mimo hotelov je tiež príjemným zážitkom. „Strava je naozaj chutná, miestni sú zase veľmi prívetiví a vďační hostitelia. Navyše Albánsko je aj cenovo dostupné, s lákavými cenami zájazdov, ale napríklad ani stravovanie mimo hotela vás nevyjde draho, dokonca často je lacnejšie ako u nás. V ponuke sú zájazdy do Albánska vlastnou, autobusovou i leteckou dopravou.“


Snímky: flickr

01 - Modified: 2007-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia vrátila servery
01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 04 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 05 - Modified: 2024-04-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Najmenšia štátna hranica na svete meria len pár desiatok metrov. Nebyť jedného zemetrasenia, ani by neexistovala
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:31