Flickr
StoryEditor

Pozrite si návod, ako ušetriť na dovolenke už pri jej plánovaní

05.05.2016, 00:00

Najväčší cestovateľský portál TripAdvisor sa pozrel na to, ako funguje rezervácia ubytovania na celom svete a prišiel na to, že last minute nám nezachráni toľko peňazí, ako by sme čakali. Chcete vedieť, ako ušetriť asi polovicu z ceny dovolenky? píše Petra Škraňková pre idnes.cz.

Pozná to asi každý, kto si chcel dovolenku zabezpečiť na poslednú chvíľu. Ceny bola nižšia než keby si svoj zájazd kupoval dva či tri týždne alebo možno aj mesiac vopred a cestovné kancelárie sa nákupom dovoleniek na poslednú chvíľu skutočne vyťahujú každý rok a hovoria o markantnom ušetrení nákladov. Tento názor však dostáva značné trhliny. V spolupráci Touristmaker sme pripravili súhrn toho, ako najlepšie ušetriť.

Stredomorie rezervujte 3 – 5 mesiacov vopred

Ako to teda je a kedy je správny čas na kúpu dovolenky? Odpoveď je tá, že to závisí od konkrétnej lokality. Vždy. TripAdvisor zahrnul do svojej analýzy deväť obľúbených turistických destinácií sveta a záujem o ne v priebehu letných mesiacov jún, júl a august. Z analýzy vyplynulo, že rezervácia ubytovania na poslednú chvíľu neznamená automaticky najväčšiu zľavu. Portál zisťoval rezervačné ceny ubytovania pre britských turistov. Pre tých, ktorí si plánujú letnú dovolenku v Európe alebo na ostrovoch v Stredozemnom mori, je najvýhodnejšie urobiť rezerváciu tri až päť mesiacov pred termínom ubytovania. Tak môžu ušetriť až 23 percent z najvyššej možnej ceny za ubytovanie.  

Paríž, Praha či Rím majú rozdielne lehoty
Najlepšiu cenu na ubytovanie v romantickom Paríži zaplatíte asi štyri mesiace pred plánovaným dátumom. V Prahe, Berlíne či Dubline sa toto rozmedzie pohybuje od dvoch piatich mesiacov, tri až päť mesiacov je to zas pri plánovanej rezervácii ubytovania v Ríme či v Londýne. Dlhšie plánovanie sa oplatí aj v prípade Moskvy, kde je ideálny čas asi štyri až sedem mesiacov vopred. V takomto prípade dokážu ušetriť aj 55 percent z najvyššej možnej ceny v plánovanom období. V ďalších európskych mestách je úspora okolo 33 percent, v prípade Londýna ide o 17 a v Dubline o 14 percent.

Portál rovnako prišiel aj na to, že sa dlhé plánovanie rezervácie predsa len neoplatí všade. Vo veľkom časovom predstihu je to nevhodné pre ázijské destinácie. V Dubaji sa oplatí ubytovanie začať riešiť tak dva mesiace pred dovolenkou a ceny sú aj vtedy na najnižšej úrovni. O mesiac viac si dajte v prípade indonézskej Jakarty, thajského Bangkoku či vietnamského Hanoja. „Tí, ktorí si pobyt rezervujú vo veľkej časovej rezerve, ale aj tí, ktorí cestujú na poslednú chvíľu, prekvapivo nemajú tie najlepšie ceny,“ povedal hovorca TripAdvisoru James Kay. Prieskum totiž ukazuje, že v mnohých destináciách sú ceny najnižšie len pár mesiacov pred pobytom.

A ako sme už spomínali aj last minute, podľa ankety britského denníka Independent až 71 percent ľudí uviedlo, že si pobyt rezervuje dostatočne dopredu a na last minute neveria. Necelá tretina však verí, že ceny na poslednú chvíľu sú aj tak najnižšie.   

Kedy je najlepšie rezervovať ubytovanie a koľko sa dá ušetriť:
2 mesiace dopredu: Dubaj (ušetríte 40%)
3 mesiace dopredu: Kapské mesto (13%), Bombaj (17%), Bangkok, Hanoj (oba 16%), Jakarta (39%)
4 mesiace dopredu: Paríž (32%), Marrakéš (28%)
5 mesiace dopredu: Sydney (34%), Istanbul (29%)
2 týždne až 5 mesiacov dopredu: Singapur (26%)
1-4 mesiace dopredu: Buenos Aires (19%)
2-4 mesiace dopredu: New York (25%), Cancún (16%)
2-5 mesiacov dopredu: Praha, Berlín (oba 33%), Dublin (14%), Tokio (31%)
2-6 mesiacov dopredu: Peking (16%)
3-5 mesiacov dopredu: Rím (32%), Londýn (18%), Rio de Janeiro (11%)
2-7 mesiacov dopredu: Barcelona (27%)
4-7 mesiacov dopredu: Moskva (55%)

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:56