StoryEditor

Malta má nový biznis. Vydajte sa po stopách slávneho seriálu Hra o tróny

01.06.2016, 09:00

Krajina, kde ožila Hra o tróny. Aj to je Malta, ktorá poslúžila ako kulisa pre seriálový hit. Vďaka tomu teraz na ostrov prúdia davy turistov a sprievodcovia organizujú špecializované exkurzie pre milovníkov seriálu. Server Lidovky.cz sa vydal po stopách hrdinov seriálu, aby porovnal filmové miesta so skutočnosťou.

Keď sa počas zlatej hodinky oprie slnko o žltý vápenec, z ktorého sú postavené takmer všetky domy na Malte, krivoľaké starobylé ulice vyzerajú tak neuveriteľne, že by ich ktokoľvek mohol zameniť sa vydarenú počítačovú animáciu. Architektúra navyše mieša to najlepšie z Orientu a európskeho stavebného umu.

Nie je tak divu, že maltské mestá poslúžili ako kulisy pre množstvo svetových filmov a seriálov. Malta svojou nádhernou krajinou a pamiatkami pomohla ožiť aj bájnej Západozemi zo seriálu Hra o tróny. Práve kvôli nej teraz - podobne ako do Chorvátska - mieria davy turistov, ktorí sa chcú prejsť po miestach, kde sa napríklad preháňal kočovný národ Dothrakov, uvidieť miesto, ktoré sa stalo osudným Eddardovi Starkovi či vstúpiť cez stredovekú bránu do Kráľovho prístaviska. Takých pamätných miest je na Malte trinásť. Server Lidovky.cz sa vydal v stopách filmárov a navštívil niektoré miesta zo slávneho seriálu.

Azúrové okno
Azúrové okno patrí nielen medzi jeden z prírodných divov Malty. Nachádza sa na druhom najväčšom ostrove súostrovia Malty Gozo a v seriáli ho mohli diváci uvidieť počas svadby Daenerys a Khali Droga. Tento prírodný jav však turisti možno nebudú moc obdivovať dlho. Azúrové okno sa pomaly rozpadá a podľa geológov nebude mať jeho krása dlhé trvanie. V okolí sa dá prejsť na lodiach. More do ostrova vyhĺbilo nádherné jaskyne a vytvorilo skalné útvary pripomínajúce zvieratá či rozosmiatu tvár.

Brána do Mdiny
Brána bola postavená v roku 1724 vo vtedy populárnom barokovom štýle. Ako pri všetkých budovách bol použitý žltý vápenec, pretože na ostrove sa iný stavebný materiál nenachádza V seriáli prichádzala v prestrojení bránou do Kráľovho prístaviska Catelyn Stark, ktorá chcela vyšetriť, kto zaútočil na jej syna. Brána do maltského mesta Mdina. V seriáli cez ňu prechádzala v prestrojení do Kráľova prístaviska Catelyn Stark, ktorá chcel vyšetriť, kto zaútočil na jej syna.Brána do maltského mesta Mdina. V seriáli cez ňu prechádzala v prestrojení do Kráľova prístaviska Catelyn Stark, ktorá chcel vyšetriť, kto zaútočil na jej syna.

Mdina, Pjazza Mesquita
Malebné námestíčko v Mdine bolo v seriáli zobrazované často ako miesto neresti. Koniec koncov tam sídlil nevestinec lorda Baelisha. Okolité úzke uličky tiež dýchajú atmosférou ako z Hry o tróny a balkóny sa mohli ľahko stať miestom, kde sa spriadali pikle. Palác Verdala V záhradách paláca kúsok od mesta Mdina v seriáli prvýkrát budúca kráľovná Daenerys Targeryen stretla svojho budúceho muža Khali Droga a dohovorila sa svadba.

Pevnosť Manoel
Bola postavená v 18. storočí a britské jednotky ju využívali až do roku 1964. V seriáli sa miesto stalo osudné Eddardovi (Nedovi) Starkovi. Práve vnútri pevnosti mu odsekli hlavu. Záhrady paláca San Anton V paláci San Anton sa nachádzajú rozľahlé záhrady, kde lord Baelish kul pikle proti svojmu sokovi v láske Eddardovi Starkovi. V samotnom paláci boli aj stajne a vstupná hala červenej pevnosti.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:53