StoryEditor

Slaný svet plný krásy. Navštívte soľnú komoru, ktorá je v Rakúsku hitom

29.06.2016, 00:00

Každý síce tak nejako tuší, že soľná komora v Rakúsku je jedným z turistických magnetov, ale nikto vlastne poriadne nevie, čo si pod tým predstaviť. Do úchvatnej krajiny plnej jazier a horských masívov v strednom Rakúsku každoročne vyrážajú na aktívnu dovolenku tisíce ľudí z okolitých krajín. Krása, ktorú si užívajú na povrchu, má svoje zrkadlo aj hlboko pod cyklotrasami a turistickými trasami, píše pre iDnes.cz.

Blízko mesta Hallein, iba šesť kilometrov od zjazdu z diaľnice Salzburg-Villach, nájdete jeden z podzemných svetových unikátov. „V lete sa tu na lístky občas stojí dlhý rad, na jar je väčšia pohoda,“ hovorí s úsmevom sympatická pracovníčka Infocentra, ktorá zároveň vládne aj obchodu so suvenírmi. Náš energiou prekypujúci štvorročný syn už okukuje a skúma najrôznejšie druhy soli a slaných suvenírov. Pokladníčka má našťastie pochopenie a dáva mu do ruky ružový kameň. „Oblíž to,“ hovorí s potmehúdskym úsmevom. „Brr, to je slané,“ komentuje jeho chuť potomok. Soľ kamenná. A to doslova. Okolo nej sa tu točí vlastne všetko. Dnes a predovšetkým v minulosti.

Štátne hranice v podzemí
Turistická atrakcia, akou je dnes soľná baňa pri meste Hallein, zarobila na svoju slávu už štyri tisícky rokov pred naším letopočtom, kedy sa prvýkrát začali využívať prírodné slané pramene na ťažbu soli. Keltskí baníci neskôr kvôli tomu vybudovali štyri a pol kilometra dlhý systém tunelov a ďalšie stovky rokov bolo práve tu najdôležitejšie miesto ťažby soli vo východoalpskom regióne. Prvá prehliadka bane pre návštevníkov sa konala v roku 1607, ťažba bola prerušená až skoro o štyri stovky rokov neskôr. Teraz sem chodia už len turisti. Dostávame špeciálne oblečenie. Kabátiky a nohavice z pevného plátenného materiálu. Žena v šatni absolútne bezchybne odhaduje naše veľkosti. Urobíme pár nevyhnutných fotiek a za niekoľko minút už nastupujeme do banského vláčika, ktorý nás odvezie približne kilometer do podzemia.

Potom už ideme po svojich úzkymi ťažobnými tunelmi po pôvodných koľajniciach. Z času na čas sa priestor rozšíri a čaká nás informačná zastávka v podobe multimediálnej prezentácie, ktorou sprevádza všemocný arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau (1559-1617) a jeho pomocník - mních z Bad Dürrnberg. Dozvedáme sa históriu vzostupu i pádu mocného arcibiskupa, za ktorého nadvlády bolo okrem iného vystavaných veľa honosných barokových stavieb, ktoré sú dodnes súčasťou historického centra Salzburgu, zapísaného na zoznam chránených pamiatok UNESCO.

Ďalšou chodbou prechádzame priamo do Nemecka. Na hraničnú líniu nás upozorňujú cedule priamo v tuneli. Nasleduje zostup po prudkej a dlhej šmykľavke, čo je vraj replika pôvodnej „dopravy“ v baniach. Po ďalšej spleti chodieb sa dostávame k zlatému klincu (aj keď ako pre koho, deti jednoznačne preferujú šmýkačku). V žiari farebných reflektorov a podmanivej hudby sa ocitáme pri podzemnom slanom jazere, ktoré sa blyští a dá sa na ňom plávať na plti.

Jana Troupová, MF DNES

Muž, ktorý skončil zakonzervovaný v soli
Nasleduje ďalší zostup po drevenej šmykľavke a ocitáme sa v najhlbšej časti bane, 210 metrov pod zemou. Chodbou sa vraciame späť z Nemecka do Rakúska. Na zmenu regiónu nás tentoraz upozorňuje historická ceduľa „Historische Grenze“ - Königreich Bayern a Fürsterzbistum Salzburg. Ku koncu sa doslova tvárou v tvár stretávame s mužom zakonzervovaným v soli. Aspoň ako kroniky hovoria: v rokoch 1577 a 1616 došlo k sérii banských nešťastí a niekoľko pracujúcich baníkov tu bolo pochovaných zaživa. Ich telá sa vďaka účinku soli zachovali v takmer neporušenom stave vrátane oblečenia, kože i vlasov.

Od ďalších podobných udalostí návštevníkov chráni socha svätej Barbory, patrónky baníkov. „Na baníckej uniforme máme 29 gombíkov,“ hrdo si po nich prejde náš sprievodca. „Toľko mala Barborka rokov, keď ju vlastný otec sťal za to, že prijala kresťanskú vieru. On sám bol pohan. Tri posledné gombíky máme vždy rozopnuté ako pripomienku troch rokov, kedy bola Barbora väznená,“ opisuje osud ženy.

Sláva silným ženám
Banské vláčik nás opäť vyváža na povrch a čerstvý vzduch. Ak vás alebo vašich potomkov podzemie soľnej komory zaujalo natoľko, že by ste si dali ešte prídavok, môžete sa zastaviť v mestách Hallstatt, Salzkammergut, Altausee alebo Imausseerland. Aj tu na vás čaká „slaný dych“ histórie, samozrejme vrátane hlbokých štôlní, dlhých šmýkačiek a rozprávkových podzemných jazierok. A keď už budete v Hallstatte, doprajte si organizovanú prehliadku na tému

„Za každým úspešným mužom stojí silná žena“. Historická obchôdzka vás zavedie na zaujímavé miesta spojené so ženami, ktoré hrali dôležitú úlohu v rozvoji a histórii Hallstattu. Neskôr popoludní sa potom ešte nechajte rozmaznávať a rozmaznávať v jednom z nespočetných wellness či kúpeľov. Tie najbližšie k soľným baniam Hallein sa nachádzajú priamo v Bad Dürrnberg, konkrétne v kúpeľnom hoteli St. Jozef, ktorý je prístupný aj nehotelovým hosťom. Čaká tu na vás niekoľko balneoterapií s pomocou prírodných zdrojov, Kneippova vodoliečba, slané terapia alebo len „obyčajný“ bazénik s teplou slanou vodou.

Môže sa hodiť
So vstupenkou do soľných baní Hallein môžete navštíviť:

Keltské múzeum - jedno z najväčších európskych múzeí keltskej histórie vám ukáže, ako žili baníci doby železnej a v čo verili. Najväčší skvost: 2 500 rokov stará železná helmica, ktorá sa stala vzorom pre pokrývku hlavy komiksovej postavy Asterixa.

Keltská dediny Salina - novo otvorený menší skanzen sa nachádza priamo oproti vstupu do baní. Farebné obrazy veľkosti celej steny domčeka sú zasadené priamo do obydlia Keltov a ilustrujú ich vtedajší život.

Múzeum Tichej noci - v dome priamo v centre Halleinu (hneď oproti kostolu) uvidíte prostredie, kde žil skladateľ najznámejšie vianočnej piesne Franz Xaver Gruber.

Ďalšie informácie, mapku, otváracie hodiny, vstupné a iné zaujímavosti nájdete na www.salzwelten.at (dostupné v nemčine, angličtine a taliančine).

01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 09:29