Letný večer pri rakúskom jazere Attersee.MF DNES/Petr Kubát
StoryEditor

Skvelé potápanie, čistá voda, rodinná pálenka. Také je leto pri jazere Attersee

10.07.2016, 10:00

Ak si myslíte, že vás už rakúske jazera nemajú čím prekvapiť, zabudnite na Mondsee alebo Traunsee a skúste sa vydať k Attersee. Zájsť tam môžete napríklad do Centra Gustava Klimta, navštíviť včeliu farmu Bienenhof, prejsť sa tiesňavou Burgklamm alebo obdivovať slávne krojové krajčírstvo Tostmann. Píše Petr Kubát pre iDnes.cz.

S ľadovcovým jazerom v blízkosti Salzburgu je úzko spätý Gustav Klimt. Slávny secesný maliar trávil na Attersee každé leto v rokoch 1900 až 1916. Otázkou je, či sa sem vracal hlavne kvôli prírode, alebo kvôli svojej múze a celoživotnej láske, módnej návrhárke Emilii Flögeovej. Podľa rozprávania bol ich vzťah iba platonický a táto femme fatale mu dokonca tolerovala pletky s inými ženami. Isté je, že Gustav Klimt pri Attersee vytvoril prevažnú časť svojich krajinomalieb.

„Klimt sa tu zdržiaval vo vilách Oleander, Paulick a v horárni na južnom brehu. S Emiliou sa prepravovali najradšej na lodičkách,“ hovorí sprievodkyňa Elfriede Mandlová v Centre Gustava Klimta, ktoré sa nachádza v mestečku Kammer-Schörfling.

Teraz tam otvorili úplne novú výstavu, ktorá mapuje maliarove kľúčové životné okamihy, letné pobyty, erotiku aj významné zákazky. Vedľa rozmerných plátien a menších kresieb sú tu k videniu šperky, časť sa venuje aj Emilii Flögeovej ako reformnej módnej ikone.

Ak vám nestačí návšteva galérie, môžete putovať po 1,5 kilometrovom tematickom chodníku po promenáde v Kammer-Schörflingu a v Seewalchene. Ďalšie informačné panely na severnom brehu sú v oblasti Litzlbergu. Na juhu potom pokračuje tematický chodník postupne do Unterachu, Steinbachu a Weiβenbachu.

Po vojne šili odevy z uniforiem a vlajok

Predovšetkým pre dámy bude veľkým zážitkom návšteva krajčírstva Tostmann, ktoré je považované za najrenomovanejšieho tvorcu krojového štýlu. Obchod i dielňa so zázemím a desiatkami zamestnancov sídli v Seewalchene, druhú pobočku má vo Viedni.

„Pri zrode krajčírstva stála v roku 1949 Marlen Tostmannová. Svoj vôbec prvý kroj predala za jedlo -sekanú. Po vojne bolo málo materiálu, tak šila z uniforiem i vlajok. Neskôr už si zaobstarala vlastné ovce,“ vysvetľuje priamo v krajčírstve Sabine Hacknerová.

Marlen Tostmannová dala dohromady tiež veľkú zbierku strihov, ktorú v krajčírstve uchovávajú dodnes a stále podľa nich šijú. V obchode v Seewalchene je stále plno.

Rakúske ženy majú doma vraj totiž minimálne šesť krojov pre rôzne príležitosti. Priemerná cena jedného vyjde na 600 eur a Tostmannová ich pri jazere Attersee a vo Viedni vyrobí ročne okolo šesť tisíc.

Chodník za včelami

Že môže byť putovanie za včelami dobrodružstvom, spoznáte v unikátnom mieste zvanom Bienenhof na kraji Attersee. Zo včelieho statku sa behom dvoch rokov stalo zaujímavé výletné miesto pre rodiny s deťmi.

Na chodníku s tridsiatimi informačnými tabuľami môžete pozorovať živé dianie priamo vo včelích úľoch. Nájdete kráľovnú? A trúdov? V obchode si potom môžete zakúpiť nespočetné množstvo druhov medu, ale napríklad aj medové pivo alebo gumové medvedíky z medu. ´

Priamo oproti cez jazero ponúka zase iné špeciality pani Rosi Huberová. Je už treťou pokračovateľkou v rodinnej tradícii výroby páleniek pod značkou D´Brennerin. „Často ku mne chodia českí potápači. Nedávno tu napríklad bol na ochutnávke aj bývalý lyžiarsky pretekár Hermann Maier. Len v plavkách, býva totiž kúsok odtiaľto,“ rozpráva Rosi Huberová.

Práve potápanie je okrem cyklistiky a pešej turistiky jednou z predností Attersee. V niektorých miestach dosahuje hĺbku až 172 metrov a viditeľnosť pod hladinou je 25 metrov. Na svoje si prídu profesionáli aj amatéri, ktorí si môžu zapožičať vybavenie a pod vedením inštruktorov poznať svet potápania. Vedľa veľkého množstva druhov rýb sú zážitkom aj podvodné pohľady na koly, na ktorých stoja staré rybárske domčeky.

Ku každému jazeru samozrejme patria aj výletné plavby loďou. Môžete využiť jedno z troch veľkých plavidiel, alebo si prenajať svoju jachtu. Plavby sú maximálne pre šesť ľudí s kapitánom. Zakotviť môžete na večeru u niektorých reštaurácií priamo na brehu. Veľkým zážitkom je tiež posedenie v Panoramagasthof Druckerhof v blízkosti Unterach, odkiaľ je nádherný výhľad na celé jazero. 

Samostatnou kapitolou je kúpanie. Pozdĺž celého jazera je nespočetné množstvo pláží - verejných i tých, čo patria ku konkrétnym hotelom a penziónom. Prístup je z mól, kamenistých brehov, niekde sú urobené aj malé piesočné pláže pre deti. V letných mesiacoch sa teplota vody vyšplhá až na 25 stupňov.

Tou hlavnou prednosťou je ale priezračná voda. Tá je podľa legendy pozostatkom po vodnej víle Adhare, ktorá miestnych obdarúvala drahokamami a zlatom. Z jej pokladov už dnes zostal len odlesk na hladine.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:50