Mestečko, ktorého centrum je situované na vrcholku jedného z toskánskych kopcov, sa v posledných rokoch dostalo do záujmov návštevníkov.Lucie Semanská
StoryEditor

Hľadáte toskánsky klenot? Objavte filmové mestečko Arezzo

12.07.2016, 00:00

Poľné cesty lemované útlymi cyprusmi, olivové háje, vinice, majestátne vily a v neposlednom rade jednoduchá, no výborná kuchyňa. Hovorí sa, že Toskánsko predstavuje to najlepšie, čo môže Taliansko ponúknuť. Ak váhate, aké ďalšie miesta po Florencii navštíviť, len kúsok od centra Toskánska nájdete ďalšie nemenej pôvabné mesto – Arezzo, píše Lucie Semanská pre portál Lidovky.cz.

Arezzo sa nachádza len hodinu jazdy vlakom z Florencie a do centra mesta sa ľahko dostanete pešo za pár minút. Arezzo sa radí k najstarším talianskym mestám. Bývalo dôležitým sídlom Etruskov a významnou obchodnou tepnou bolo kvôli svojej strategickej polohe v dobe Rímskej ríše aj neskôr v stredoveku. Dnes Arezzo priťahuje turistov na najslávnejší cyklus fresiek v Taliansku, ktoré vidieť v kostole San Francesco, a ktorých autorom je Pierra della Francesca.

Mestečko, ktorého centrum je situované na vrcholci jedného z toskánskych kopcov, sa však v posledných rokoch dostalo do záujmov návštevníkov ešte z jedného dôvodu. Práve tu sa natáčala časť úspešného filmu Život je krásny s Robertom Benignim v hlavnej úlohe. Čoskoro zistíte, že s kulisami a úpravami tu mali filmári pomerne ľahkú prácu. Úzke uličky Arezza a jednotlivé námestia vyzerajú takmer presne tak, ako pred viac ako pol storočím. Pri prechádzke centrom mesta budete mať až pocit, že sa tu zastavil čas.

Film, ktorý Benigni aj sám režíroval, získal početné medzinárodné ocenenia, vrátane hneď štyroch sošiek Oscarov. Arezzo v tejto súvislosti nezaháľalo a na návštevníkov už pred stanicou čaká prvá z informačných tabúľ, ktorá natáčanie pripomína. Na konkrétnych filmových lokáciách potom nájdete ďalšie, vrátane prepisu scény, ktorá sa na tomto mieste nakrúcala. Benigni si mestečko nevybral náhodou, z provincie Arezzo sám pochádza.

Ďalšou zaujímavosťou Arezza je nezvyčajne zvažujúce sa námestie Piazza Grande. Pravidelne v júni a v septembri sa tu koná rytierska turnaj zvaný Giostra del Saracino, ktorého história siaha až do roku 1593. Súboja sa zúčastňujú štyri tímy, ktoré zastupujú štyri mestské štvrte Arezza. Počas turnaja sa aj uličky mestečka sfarbia do farieb jednotlivých tímov a samotnému začatiu predchádza slávnostný sprievod mestom.

Rovnako ako v minulosti, aj dnes je akcia veľkou spoločenskou udalosťou, na ktorú sa mesto chystá týždne dopredu. Z námestia sa môžete vydať smerom nahor a odpočinúť si v parku Passegio del Prato. Z vrchu kopca, na ktorom sa park nachádza, je krásny pohľad do kraja.

Park obopínajú hradby, ktoré na konci vedú k zvyškom hradu Fortezza Medicea zo 16. storočia, druhej strane potom dominuje mohutná katedrála. Ak aj vás v diaľke zaujme neďaleký akvadukt, nie je problém sa k nemu vypraviť. Od katedrály sa po eskalátoroch dostanete ľahko pod mestské hradby a po nijako frekventovanej ceste dôjdete k akvaduktu za pätnásť minút. Hoci akvadukty sú často spájané s obdobím rímskej ríše, tento bol postavený na prelome 16. a 17. storočia.

Svoj názov získal po umelcovi a historikovi Giorgiovi Vasarim, ktorý sa v Arreze narodil a pôvodný návrh akvaduktu pochádza práve od neho. Začatie stavby sa však už nedožil, a tak finálna podoba je dielom majstra Raffaella Zanobiho. Podľa posledných správ sa plánuje znovuotvorenie akvaduktu, kedy by voda z neho tečúca mala zásobiť fontánu na hlavnom námestí v Arezze. Pozdĺž akvaduktu môžete dôjsť až do malej dedinky San Fabiano.

Naproti budete mať Arezzo v celej svojej kráse a okolo typickú toskánsku krajinu. Olivové háje lemujúce cestu po ľavej strane, vinice na pravej strane. Ak odbočíte na prvej odbočke doprava, kľukatiacu sa cestu vedúcu k honosným vilám zdobí cyprusový háj. Ak ste doteraz pochybovali o tom, či ste skutočne v Toskánsku, ktoré poznáte z turistických sprievodcov a občas až ťažko uveriteľných fotografií, na tomto mieste pochybovať zaručene nebudete.

01 - Modified: 2024-05-11 10:03:31 - Feat.: - Title: Extrémne lacné pivo a ubytovanie. Hľadáš low cost dovolenku? Tieto európske mestá sú považované za naj destinácie pre študentov 02 - Modified: 2024-05-10 09:01:56 - Feat.: - Title: Ako vyzerá moderná cesta okolo sveta? Je plná úchvatných zážitkov, ale aj dokonalého relaxu 03 - Modified: 2024-05-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Alžírsko uchvacuje odvážnych cestovateľov. Nahliadni s nami do málo navštevovanej krajiny 04 - Modified: 2024-05-09 11:55:27 - Feat.: - Title: Cestovatelia si na stránke Tripadvisor zvolili 10 najlepších hotelov na svete. Vyhral okázalý luxus v exotike 05 - Modified: 2024-05-08 06:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Dokážu vyrobiť naozaj všetko. Číňania si zamilovali rakúsku dedinku natoľko, že si postavili jej vlastnú repliku
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 22:37