StoryEditor

Trocha iné Portugalsko. Objavte mesto plné kostolov obklopené malebnými kopcami

27.07.2016, 00:00

Či už vyrážate do Portugalska v ktoromkoľvek ročnom období, určite odporúčame navštíviť krásne pobrežia na juhu pri oceáne, zviesť sa žltou električkou v Lisabone a pripiť si pohárom portského v Porte. Ak sa však nechcete v sparnom lete predierať davmi turistov, vyskúšajte niečo trochu iné. Na severe Portugalska to môže byť napríklad náboženská Braga, píše Kristýna Nejezchlebová z portálu Hedvabnastezka.cz pre Lidovky.cz.

Braga je tretie najväčšie mesto Portugalska a je situovaná vo vnútrozemí, v srdci severnej provincie Minho. Často sa nazýva portugalský Rím alebo mesto arcibiskupov. Tieto prívlastky si vyslúžila práve pre svoju previazanosť s kresťanstvom. V meste nájdeme nejeden kostol alebo pamiatku spätú s náboženstvom. Braga je obklopená malebnými kopcami.

Určite stojí za to vydať sa na nenáročný výlet po okolí alebo vyšplhať sa na romantickú vyhliadku a pokochať sa výhľadom na mesto. Sever Portugalska je nádherný v ktoromkoľvek ročnom období. Do Bragy sa najlepšie dostanete vlakom zo stanice Sao Bento z Porta. Cesta trvá asi hodinu a jedna cesta stojí okolo 4 eur. Môžete využiť aj požičané auto, ale cesta po železnici je rýchla, pohodlná a ponúka veľmi pekné výhľady na portugalskú krajinu.

Na samotné snorenie po meste vám potom stačí 1 celý deň. Ak máte teda Porto ako základňu, stihnete sa bez problémov vrátiť večerným spojom späť. Najlepším štartom na prechádzku po meste je historická brána Arco de Porta Nova, ktorá už po stovky rokov stráži vstup do centra mesta. Nájdete ju po pravej strane pár desiatok metrov za železničnou stanicou.

Majestátny oblúk, ktorý bol postavený na začiatku 16. storočia, bol v minulosti tým hlavným a oficiálne jediným vstupom do celého mesta. Za bránou sa začína pešia zóna, ktorá ústi až na hlavné námestie Praca da República. V tejto zóne sa nachádza niekoľko kostolov, ktoré lemujú prekrásne upravované záhrady. Na tieto parky sú obyvatelia Bragy obzvlášť hrdí a svedomito sa o ne starajú.

Dominantou potom je katedrála Sé. Je to jedna z najstarších náboženských stavieb v celom Portugalsku. Založená bola roku 1089 a ak sa pozorne pozriete, nájdete tu prvky hneď niekoľkých architektonických slohov vždy podľa obdobia, kedy bola daná časť dostavaná.

Obed ako portugalský štamgast
Ak nefandíte architektúre, ale naopak gastronómii, skúste na miesto kostola zájsť do ktorejkoľvek priľahlej reštaurácie s vonkajším posedením. Pri výbere sa nemusíte riadiť pravidlom - vyššia cena zaručí lepší zážitok. Naopak, ak v krčme sedia aj portugalskí štamgasti a nemajú hneď pri vstupe anglické menu s vyumelkovaným obrázkami pokrmov, určite ste narazili na správny podnik.

Nebojte sa ani malých, na prvý pohľad škaredých putík, spravidla tu je jedlo najlepšie. Na obed zvoľte rybu (peixe) alebo jednoduché tapas s pohárom vinho verde. Aj tu je vďaka blízkosti oceánu ryba to najbežnejšie a cenovo najdostupnejšie jedlo a vinho verde je špeciálna odroda bieleho vína s kyslejšie chuťou. Typické je pre vinice severného Portugalska.

Pre milovníkov kávy je zase „must see“ kaviareň Brasileira. Modro okachličkovaný dom na rohu námestia Praca da República zaujme na prvý pohľad svojim exteriérom. Historická kaviareň je plná miestnych ľudí, ktorí tu pracujú, bavia sa s priateľmi alebo študujú. Starožitný nábytok a interiér len podčiarkuje úžasnú atmosféru miesta. Určite si nechajte hodinku času, vezmite si knižku, dajte si kávu so sladkým pečivom a skúste sa stať na chvíľu Portugalcom!

Púť k Bom Jesus
Snáď najznámejšia pamiatka Bragy sa však skrýva za mestom - pútnické miesto Bom Jesus. Na parkovisko pod kopec jazdí každú pol hodinu autobus z centra, z ulice Avenida de Liberdade (opäť ulica nadväzujúca na námestie Praca de República). Cesta trvá asi 30 minút a Bom Jesus je posledná stanica. Tu sa chodník začína lesoparkom, ktorý sa asi v polovici trasy zmení na kaskádové schodisko.

Správni pútnici by cestu nahor mali absolvovať po kolenách. Dnes tu však stretnete viac bežcov, čo využívajú pokojné okolité prostredie pre svoje tréningy. Schodisko lemujú alegorické sochy alebo kaplnky s obrazmi s výjavmi z krížovej cesty. Ak vystúpite na samotný vrchol kopca, budete odmenení strhujúcim výhľadom na mesto pod vami.

01 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 02 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 03 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 04 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov 05 - Modified: 2024-03-12 17:00:00 - Feat.: - Title: Šéf radikálnej pravice v Portugalsku objavil medzeru na trhu. Sľúbil, že sa postará o „upratovanie v krajine“
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 16:46