Z vrcholu rozhľadne sa ponúkajú krásne pohľady na hory v Rakúsku, Slovinsku a dokonca až v Taliansku.Wörthersee Tourismus
StoryEditor

Zažite rakúsku dokonalosť. Zvezte sa šmykľavkou z najvyššej drevenej rozhľadne sveta

01.08.2016, 00:00

Na kopci nad Wörthersee, najväčšom z jazier v juhorakúskom Korutánsku, sa týči krásna rozhľadňa Pyramidenkogel. Hore si sadnete na dlhú podložku, pevne sa chytíte popruhu a zmiznete v čiernej diere. Po dvadsiatich sekundách divokej jazdy lesklým hadovitým tobogánom ste dole - a môžete ísť pokojne znova, ak máte radi adrenalín, píše Michael Havlen pre portál iDnes.cz.

Pyramidenkogel meria rovných 100 metrov, návštevníci sa však dostanú len do sedemdesiatich, vyššie už cesta nevedie. Aj odtiaľ sa však otvára úchvatný výhľad do malebnej jazernej a horskej krajiny. Pri pohľade na 17 kilometrov dlhé Wörthersee, ktoré sa od mondénneho letoviska Veldene tiahne na východ k hlavnému korutanskému mestu Klagenfurt, má človek neodbytný pocit, že ho teleportovali niekam do Karibiku.

Jazero žiari až neuveriteľne tyrkysovou farbou, ktorá miestami okolo brehov získava svetlejší nádych, ako by pod hladinou ležal belostný piesok. Neprekvapí, že voda z jazera sa dá piť, aj keď v kúpacej sezóne sa to veľmi neodporúča. Na vrchol Pyramidenkogel môžete vyjsť moderným výťahom, alebo vyraziť po schodoch a užiť si pohľad z rôznych vyhliadkových plošín. Na každej máte presne vyznačené, v akej výške sa nachádzate.

Zo všetkých sa tiež odkrývajú panoramatické pohľady nielen na jazero s typickým ostrovčekom uprostred či na pútnické mestečko Maria Wörth s romantickým kostolíkom, ale aj na hory v Rakúsku, Slovinsku a dokonca až v Taliansku. Sme totiž v oblasti, kde sa stretávajú vplyvy Álp a Jadranského mora, ktoré je odtiaľto len pár hodín autom.

Všetko pre zábavu
No a ako z veže späť na zem? Trebárs krytým tobogánom z úvodných riadkov, ktorý je so svojimi 120 metrami najväčším svojho druhu v celej Európe. Pri jazde vám zmeria čas a dole si môžete skontrolovať, či ste boli rýchlejší ako ostatní.

Ak je to pre vás málo dobrodružné, môžete sa z rozhľadne spustiť dokonca aj po lane až na parkovisko. Obľúbenou kratochvíľou pri Wörthersee je v poslednej dobe i "stand-up paddling", teda pádlovania na doske postojačky. Len pozor, keď sa zdvihne vietor, hladina sa vie poriadne rozbúriť a dostať sa v takej chvíli k brehu nie je nič ľahké, ako sme sa sami presvedčili. Jazero sa dá obísť aj na bicykli - dokola je to celkom 40 kilometrov - alebo výletnou loďou.

Cestou sa je na čo sa pozerať: výrazným bodom je napríklad päťhviezdičkový zámocký hotel vo Veldene, ktorý si zahral aj v televíznom seriáli. Keď sa premiestnite 20 kilometrov na západ, ocitnete sa v raji paraglidingu. Na hore Gerlitzen nad Villachom sa schádzajú paraglidisti z celého sveta, ktorí potom majestátne krúžia vzduchom nad blankytným vodami susedného jazera. Ak vám nestačí ich odvážne kúsky len z diaľky pozorovať, môžete si zaplatiť tandemový zoskok.

Kúpanie v krištále
Byť však v Korutánsku a nevykúpať sa, to by bol hriech. Majú tu vyše dvetisíc jazier, známe sú okrem Wörthersee napríklad Milstätter See, Faaker See alebo Klopeiner See. Všetky sú plné krištáľovo čistej vody, o akej môžete v sparnom lete len snívať a sú až neskutočne teplé. Kúpať sa v nich dá od mája do októbra a v sezóne majú až 28° C, čo už je vyložené "kafe".

V cene ubytovania v lete hocikde dostanete aj Korutánsku kartu, ktorá sa dá za rozumný peniaz kúpiť tiež samostatne. S tou môžete zadarmo navštíviť 100 výletných cieľov v oblasti vrátane lanoviek na tunajšie vrcholy, čo je inak dosť nákladná vec. Dopoludnia sa tak môžete prechádzať uprostred pasúcich sa kráv medzi alpskými štítmi a po obede sa venovať vodným radovánkam. Prečo vlastne jazdiť k moru, aj keď je odtiaľto tak blízko?

Môže sa hodiť
Vyhliadková veža Pyramidenkogel (www.pyramidenkogel.info) na kopci nad korutánskym Wörthersee má teraz cez prázdniny otvorené denne od 9.00 do 21.00. Vstupné je 11 eur, deti platia polovicu.

01 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 02 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 03 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 04 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 05 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 09:28