StoryEditor

Vychutnajte si poľskú perlu pri Balte. Mesto, ktoré návštevníkov prekvapí

02.08.2016, 00:00

Do Gdanska prilietam až pred polnocou, prvé stretnutie s mestom preto prebieha pod rúškom tmy občas zjemnenej slabými pouličnými lampami. V mojej malej hotelovej izbe je strešné okno, z ktorého ešte pred zaspaním pozorujem špičku osvetlenej radničnej veže. Múry z červených tehál a zelené hodiny mi napovedajú, že ma toto mesto asi celkom príjemne prekvapí, píše Kateřina Smolová z portálu Hedvabnastezka.cz pre portál Lidovky.cz.

Gdansk, Gdynia a Sopoty. Tieto tri poľské mestá ležiace na brehu Baltického mora tvoria takzvané trojmestie. Ide o pomerne veľkú aglomeráciu, v ktorej dnes žije okolo 750 000 obyvateľov. "Gdansk patrí medzi najstaršie poľské mestá, aj keď bol vo svojej histórii dlho mestom slobodným, ale aj súčasťou Nemeckého cisárstva," vysvetľuje nám sprievodca, ktorý bude mať za úlohu nám v priebehu niekoľkých málo dní predstaviť všetky tri mestá.

Tehlové domy, čarovné staré uličky a vodné kanály napovedajú o bohatstve a hlavne histórii stovky rokov obývaného územia. Už od 7. storočia na tomto mieste bola podľa archeológov malá rybárska osada. Ak by sme išli po prvých zmienkach písomných, dostaneme sa veľmi blízko k dejinám českým. O Gdansku sa totiž píše v legende Život svätého Vojtecha - českého svätca.

Gdanskom na kajaku
Prvýkrát sa rozhodnem na mesto pozrieť z trochu inej perspektívy. Priamo v centre Gdanska sa nachádza požičovňa kajakov, na dve hodiny tak beriem do ruky pádlo a vydávam sa po pokojnej a z jari ešte chladnej vode miestnych kanálov preskúmať zákutia obchodnej metropoly. Môžete sa vydať viacerými smermi a prekvapí vás, že buď sa ocitnete za pár minút úplne v centre turistického ruchu alebo v opustených zátokách plných divokej prírody, kde sa vám o loďku otierajú kvety lekien a labutie krídla. Ak niečo na prvý pohľad zaujme, tak je to stav miestneho historického centra.

Toľko krásne opravených domov, sýpok a kostolov sa v metropolách, ktorá si prešli za 2. svetovej vojny podobným martýriom, sa príliš nevidí. Z každého zákutia aj dlažobnej kocky dýcha hrdosť Poliakov na toto nádherné mesto. Možno tiež preto prechádza všetko naozaj starostlivou rekonštrukciou a dokonale si zachováva dávny veľkolepý ráz.

Mesto zhora
Po druhej sa naopak rozhodnem pozrieť sa na Gdansk z výšky, moje kroky mieria ku kostolu Panny Márie. Ide o hlavnú dominantu Gdanskej panorámy (miestni ho preto občas nazývajú korunou mesta) a najväčšiu stavbu svojho druhu. Jej veľkosť človeku doslova vyrazí dych. "Dovnútra kostola sa zmestí až 25 000 ľudí," vysvetľuje nám sprievodca a mňa osobne najviac zaujme fakt, že cez hlavnú loď viedla mimo bohoslužbu veľmi frekventovaná cesta. Otvorené protiľahlé brány miestnym dovoľovali jazdiť na trh priamo cez kostol.

Pohľad na mesto z veže kostola
To úplne najlepšie ale nájdete až na streche po vykráčaní stoviek schodov. Medzi vežičkami sa krčí malá plošinka s výhľadom na mesto. Vzhľadom na to, že sa katedrála nachádza v naozajstnom centre, roztvára sa mi pod nohami veľa pravidelných ulíc s červenými strechami, maličké námestia aj vodné kanály. Ak to počasie dovolí, je odtiaľ vidieť naozaj ďaleko a človek si ľahko urobí predstavu o tom, kam až zmieňované trojmestie siaha.

Sopoty a Gdynia
Kúpeľné mesto s dokonale pokojnou atmosférou a usrkáváním vody z liečebného prameňa. To sú Sopoty. S dlhým dreveným mólom tiahnucim sa ďaleko od brehu do vôd Gdanskej zátoky pôsobí takmer gýčovito. Na piesočnatej pláži polihujú skupinky teenegrov aj rodín s malými deťmi. Netrvá dlho a k príjemnému odpočinku sa nechá zlákať aj väčšina turistov.

Posledným a najmenej zábavným mestom je pravdepodobne Gdynia. Celkové dojem z mesta nie je nejako úchvatný, ale aj tu sa nájdu jednotlivé miesta, ktoré potešia. Ak vám zostane čas, skúste si pozrieť miestne akvárium alebo navštívte miestny nový pivovar Browar port Gdynia s výhľadom na more.

A prečo je vlastne Gdansk tak výnimočný?
Napríklad preto, že úplne celý vonia morom, aj keď ho vôbec nevidíte. Alebo tiež preto, že sa budete musieť chytiť za nos, ak ste sa do teraz pozerali na Poľsko s úplne nezmyselným dešpektom. Stále vám to nestačí? Tak napríklad preto, že odtiaľto pochádza spisovateľ Günter Grass, filozof Arthur Schopenhauer a astronóm Johannes Hevelius.

01 - Modified: 2024-05-06 19:52:05 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje špionáž v prípade úteku sudcu do Bieloruska 02 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 03 - Modified: 2024-05-06 11:02:49 - Feat.: - Title: Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove 04 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 05 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 22:27