StoryEditor

Výročia týždňa

01.06.2007, 00:00

30. máj 1434
Bitka pri Lipanoch. Rozhodujúce meranie síl medzi radikálnymi (táboriti a sirotkovia) a umiernenými (kališníci) husitmi. Obe strany používali klasickú husitskú bojovú techniku vrátane obrnených vozov. Vojsko kališníkov malo miernu početnú prevahu, i vďaka ochote dohodnúť sa s katolíkmi, ktorých vojaci rozšírili ich rady. Bitka sa skončila víťazstvom kališníkov, radikáli skončili výrazne oslabení a stratili možnosť zasahovať do českej politiky.

31. máj 1918
Zástupcovia Slovenskej ligy, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov podpísali tzv. Pittsburskú dohodu, na základe ktorej vznikla Československá republika. Slováci ustúpili v požiadavke vytvorenia federácie, ktorú si stanovili v predchádzajúcej Clevelandskej dohode. Pittsburskú dohodu neskôr napádali, pretože viedla k centralizmu moci a nespokojnosti Slovákov v spoločnom štáte.

2. jún 1964
Založenie Organizácie pre oslobodenie Palestíny. Jej cieľ zničiť štát Izrael bol neskôr korigovaný na vytvorenie palestínskeho štátu na územiach, ktoré Izrael okupoval od roku 1967. V roku 1993 vodca OOP Jásir Arafat oficiálne uznal existenciu Izraela, čím si vyslúžil recipročné uznanie OOP ako zástupcu palestínskeho ľudu.

3. jún 1975
V Brne sa začal prvý celoštátny zjazd Združenia katolíckych duchovných Pacem in Terris. Išlo o organizáciu katolíckych duchovných spolupracujúcich s komunistickým režimom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:56