Switch Alpha 12, prvý pasívne chladený ultrabook.Technet.cz/Václav Nývlt
StoryEditor

Konečne prichádza bezhlučný a výkonný notebook. Ponúkne ho Acer

27.04.2016, 00:00

Spoločnosť Acer minulý týždeň na globálnej tlačovej konferencii predstavila novinky pre tento rok. Zaujímavý bol pasívne chladený ultrabook s procesorom Intel Core i3/i5/i7, bezdrôtová dokovacia stanica s prenosovou rýchlosťou 4,6 Gbit/s a herný notebook s "plnotučnou" grafikou GTX 980. Z New Yorku píše

Pasívne chladené, a teda celkom tiché ultrabooky už na trhu sú, vždy sú však osadené prinajlepšom procesorom Intel Core M. Ten má dostatok výkonu pre bežnú kancelársku prácu, ale ak od neho budete chcieť výpočtovo náročné úlohy, ako sú napríklad spracovanie videa vo vysokom rozlíšení, pokročilá práca s grafikou, kompresia dát alebo kompilácia programov, potom im rýchlo dôjde dych.


Ultrabook s kvapalinovým chladením

S týmito náročnými úlohami by si mal bez problémov poradiť nový Acer Switch Alpha 12, čo je prvý počítač, v ktorom - naozaj tenkom - sú pasívne chladené výkonné procesory Intel Core i3, i5 a i7, samozrejme v nízkonapäťovom variante "U". Tie sa na rozdiel od Core M nedajú schladiť jednoduchým teplovodivým spojením so zadným krytom počítača, a tak sa o rýchly odvod a rozvod tepla stará kvapalinové chladenie nazvanej Liquid Loop. To sa zaobíde celkom bez ventilátora, notebook je preto úplne tichý.

Pri recenzii zistíme, ako sa bude notebook správať pri dlhodobom vysokom zaťažení, ale po približne päťminútovom kontinuálnom zaťažení procesora na cca 65 percent sa telo notebooku síce znateľne ohrialo, avšak teplota sa ustálila na dotykovo bezproblémovej úrovni. Rýchlosť cirkulácie kvapaliny sa totiž prirodzene odvíja od teploty procesora, takže sa s rastúcou teplotou zvyšuje jeho účinnosť. Aspoň podľa firemných informácií.

Konštrukčne je zrejmá inšpirácia nedostupným Surface od Microsoftu alebo modelom HP Spectre X2: má teda výklopnú opierku, ktorá displej drží v určenej (voliteľnej) pozícii a odnímateľnú klávesnicu s magnetickým spojom. Treba podotknúť, že všetko pôsobí robustne a drží dobre pri sebe, podľa všetkého nebude zásadným problémom ani práca na kolenách. Klávesnice budú na výber dve, jedinou odlišnosťou bude prítomnosť či absencia podsvietenia klávesov.

Samotný ultrabook (alebo "tablet"?) má hmotnosť 0,9 kg, vrátane klávesnice 1,25 kg. 12" dotykový IPS displej má rozlíšenie 2 160 x 1 440 pixelov a pomer strán 3: 2. V maximálnej konfigurácii môžete mať 512 GB SSD a 8 GB operačnej pamäte. V ponuke nie je 16 GB. Medzi portami nechýba USB 3.1 ( USB-C), notebook tak možno aj ľahko (jedným káblom) dockovať. Papierová výdrž akumulátora je 8 hodín. Základná konfigurácia bude stáť 740 eur.

Malý silák za rozumnú cenu
Veľa muziky za primerané peniaze by mal priniesť trinásťpalcový Aspire S 13. V relatívne robustnom a tenkom tele (v "najhrubšom" mieste má 1,45 cm) sa budú nachádzať procesory Intel Core i3 / i5 / i7, až 8 GB RAM a až 512GB SSD úložiska. IPS displej s plným HD rozlíšením bude buď v dotykovej verzii s lesklou povrchovou úpravou alebo v nedotykovej verzii v matnej úprave.

Akumulátor by mal notebook poháňať až 13 hodín (11 hodín pri bezdotykovej varianty). Výhodou je USB-C (USB 3.1) port. Notebook v základnej konfigurácii (i3, 4GB RAM, 128 GB SSD) bude stáť približne 700 Eur.

Superrýchla bezdrôtová stanica
Acer ProDock Wireless je bezdrôtová stanica komunikujúca štandardom 802.11ad v pásme 60 GHz, vďaka čomu ponúka prenosovú rýchlosť až 4,6 Gbit/s. V 57. poschodí budovy WTC 4 bola počas predvádzania pripojená k notebooku TravelMate P6 a starala sa o pripojenie dvoch monitorov, klávesnice a myši. Vďaka extrémne vysokej prenosovej rýchlosti možno ľahko bezdrôtovo pripojiť aj napríklad externý disk - nespoznáte, že nie je pripojený káblom.

Prípojné miesta dokážu prečítať tri USB 3.0 porty, HDMI, DisplayPort, VGA D-SUB, RJ-45 ethernet a slúchadlový - mikrofónny jack. Ethernetový port je pritom celkom dôležitou súčasťou, pretože po jeho spojení s modemom je k internetovej sieti pripojený nielen s bezdrôtovou dokovacou stanicou spriahnutý notebook, ale prostredníctvom ním vytvorených 802.11ac a 802.11n wi-fi sietí i ostatné pripojiteľné zariadenia v domácnosti - funguje aj ako router. Čipsety všetkých "rádií" dodal Qualcomm. Cena zatiaľ nebola stanovená.

Herný notebook so skvelým grafickým výkonom
Acer predstavil aj novinku vo svojej hernej sérii Predator, 17" notebook Predator 17 X. Ten je zaujímavý najmä tým, že je osadený grafickou kartou Nvidia GTX980, teda plnohodnotnou GTX 980, nie úspornejšej mobilnej verzii" M ". A schladí ju.

Chladiaci systém totiž využíva trojice ventilátorov, ktoré nasávajú chladný vzduch z čelnej hrany notebooku a po prechode chladičom ho zozadu, už teplý, vyfukuje. Ventilátory sú navyše efektívnejšie a tichšej konštrukcie AeroBlade, ktoré boli už u predchádzajúceho Predátora 15 a 17. Inak žiadne veľké prekvapenie. Procesor Core i7, voliteľný 4K, alebo Full HD IPS displej s G-Sync, až 64 GB operačnej pamäte, rôzne varianty SSD úložísk, dve pozície možno prepojiť pre zvýšenie výkonu aj v RAID 0. Hmotnosť je 4,55 kg, cena zatiaľ nebola stanovená.

Continuum: na stôl aj do tašky
Microsofťácku víziu jednotnej platformy Windows 10 a telefónu určeného pre prácu v Aceri napĺňa vlani predstavený telefón Liquid Jade Primo. Teraz na trh miri aj sada monitora, telefónne kolísky, klávesnice a myši, takže si svoj telefónny počítač môžete kúpiť bez výberu jednotlivých súčastí.

Druhou novinkou je Liquid Extend, čo je vlastne displej s klávesnicou alebo tiež inak povedané ultrabook bez vnútorností. Funguje len pre pripojenie telefónu a nemá vlastný akumulátor. Zabodovať by mohol len v prípade naozaj veľmi nízkej ceny, kde by napríklad študentovi mohol telefón lacno nahradiť aj notebook.

01 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia? 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 04 - Modified: 2024-03-21 13:12:39 - Feat.: - Title: Peugeot odhalil nové sedemmiestne SUV. Konečne dostalo i pohon všetkých kolies 05 - Modified: 2024-03-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Prvý Hyundai svojho druhu je na Slovensku. Otvára úplne novú kapitolu značky
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:08