Lukáš Hron, mobil.idnes.cz
StoryEditor

Toto je revolúcia v natáčení videí. Možno zmení celý Youtube

08.05.2016, 15:00

Natáčanie 360stupňových videí už nie je len záležitosťou profesionálov s drahým vybavením. Kamerka Samsung Gear 360 natočí úplne všetko okolo seba a stojí menej ako 370 eur, píše idnes.cz.

Ak by sme si mali vybrať jeden trend, ktorý je na poli mobilov v poslednej dobe najzásadnejší, asi by sme zvolili podporu zobrazenia obrazu vo virtuálnej realite. Doteraz sme však boli v podstate odkázaní na prehliadanie obsahu vytvoreného profesionálmi. Tí majú prístup k špeciálnemu vybaveniu schopnému natáčať videá zachytávajúce všetko okolo nich. S nástupom kamerky Gear 360 od Samsungu sa to však mení. Ponúka možnosť atočiť také video úplne každému. Je to rovnako jednoduché, ako keď na mobile natáčate klasické video. Zapnúť, spustiť nahrávanie, zastaviť. Kamerka síce vie pracovať aj samostatne, ale k pohodlnému ovládaniu a zároveň náhľadu toho, čo vlastne natáčate (úplne všetko), sa rozhodne oplatí mať s ňou spojený mobil. V prípade Samsungu zatiaľ bohužiaľ iba telefón tejto značky, a ešte navyše len jeden z najnovších.

Kamerka je prekvapivo malá, zato však na svoje rozmery pomerne ťažká. Aby aj nie, keď sú na nej hneď dva sklenené objektívy. Aj s malým statívom, ktorý je ku kamerce pribalený, ju však bez problémov strčíte napríklad do vrecka bundy. 

Čo sa technických špecifikácií týka, ide o model s dvomi superširokými snímačmi, ktoré dohromady dokážu zachytiť až 30 megapixelové priestorové zábery a 4K (3 840 × 1 920 pixelov) video. Oba objektívy zaberajú 195stupňový obraz v štýle "rybieho oka" a majú svetelnosť f/2.0. Ovládacie klávesy má na tele tri a základné informácie o stave kamerky (stav batérie, bezdrôtové prepojenie, zostávajúci čas pre nahrávanie a ďalšie) zobrazí malý čiernobiely displej na vŕšku okrúhleho tela. Bezdrôtové spojenie pomocou bluetooth a technológie wi-fi direct indikuje modrá dióda na boku. Zároveň sú tu tiež dve červené diódy, ktoré slúžia pre nasvietenie tmavých objektov pred kamerou a pomáhajú tak ostreniu.

Hoci ju Samsung označuje ako "outdoor friendly", teda prispôsobenú pre použitie vo vonkajších podmienkach (je utesnená proti prachu a zvládne aj postriekanie vodou), nevyzerá príliš pevne. Naopak je to skôr elegantné vec, o ktorú sa budete strachovať skoro viac ako o svoj mobil. Avšak očakávame, že Samsung príde aj s modelom, ktorý bude skutočným vyzývateľom odolných kamier GoPro.



Videá natočené pomocou Gear 360 sa ukladajú na pamäťovú kartu, obraz sa do mobilu prenáša pomocou prepojenia wi-fi direct. Ide takto dokonca aj presúvať celé videá, hoci je podľa našej skúsenosti lepšie si ich presunúť "ručne" vložením pamäťovej karty priamo do mobilu. Minúta záznamu totiž hravo prekoná 200 MB.

Zobraziť idú takto nahrané videá hneď niekoľkými spôsobmi. Môžete si ich jednoducho posúvať dookola na displeji telefónu, či ním s pomocou gyroskopu len hýbať okolo seba a pozorovať tak obraz v danej časti. A alebo mobil rovno zasadiť do okuliarov Gear VR a sledovať obraz, ako by ste boli priamo na mieste. Ak videá nahráte napríklad na YouTube, taktiež sa s nimi dá posúvať do všetkých smerov (viď priložená videa). Avšak pozor, musíte mať aktuálne prehliadač, v staršom uvidíte video len ako roztiahnutý a deformovaný obraz.

Pravdepodobne kvôli tomu, že kamerka ešte nie je určená pre náš trh (momentálne sa predáva iba v Južnej Kórei), sme narazili na niekoľko neduhov v podobe často padajúcej konverzie videa (pred nahraním na internet) alebo napríklad nie úplne ochotnú spoluprácu aplikácie kamerky a aplikácie YouTube. Dúfame, že tieto neduhy ešte Samsung vyladí.



Všeobecne sa však dá povedať, že ide o ďalší z revolučných počinov, ktoré posúvajú zdieľanie zážitkov zase na úplne novú úroveň. Už nemusíte byť profesionálny filmár, aby ste nasnímali zaujímavé videá, stačí vám len kamerka a jeden z najnovších telefónov značky Samsung. Kedy sa kamerka Gear 360 objaví na našom trhu, zatiaľ nie je známe. Odhadujeme, že by sa mohla dostať do predaja v júni.

01 - Modified: 2024-04-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Voyo. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok
menuLevel = 2, menuRoute = style/digital, menuAlias = digital, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:18