StoryEditor

Starý cintorín premenili v Leopoldove na Nový park. Má originálne hracie prvky a výnimočnú kvalitu

27.09.2019, 11:53
Nový park je nominovaný na CE ZA AR 2019 v kategórii Exteriér.

Hospodárske noviny sú partnerom súťaže o Cenu za architektúru CE ZA AR 2019. Na stránke www.hnonline.sk prebieha hlasovanie o Cenu verejnosti. Ak sa vám páči projekt Nový park v Leopoldove, môžete ho podporiť TU. 

Bývalý cintorín sa zmenil na park pre aktívny odpočinok obyvateľov Leopoldova všetkých generácií.

V galérii si pozrite, ako sa zmenil bývalý cintorín na unikátny mestský priestor: 

​Návrh na revitalizáciu parku vychádza z troch základných princípov - aktivácie rozhrania parku, umožnenie slobodného pohybu a doplnenie existujúcich objektov o nové prvky. 

Ambiciózny projekt Nového parku v Leopoldove vznikol zo spolupráce architekta, krajinnej architektky a výtvarníka. Podkladom pre jeho realizáciu bola architektonická súťaž. 

Na okraji historického centra mesta 

Urbanistické riešenie posunulo plot pri Hlohoveckej ceste do polohy za kaplnkou, čím vznikla otvorená piazzeta. Tá vytvára veľkorysý nástup do parku a pozýva k jeho užívaniu. . 

Park susedí so súkromnými pozemkami. Ani to nemusí byť problém, práve naopak. Tí susedia, ktorí mali záujem, dostali možnosť nechať si zrealizovať  vlastné prístupové bránky do jeho areálu. 

Nový park je jedno veľké tienisté ihrisko. Zeleň je dokonale premyslená a naplánovaná. "Koncepcia vnútorného parku opäť uvádza na scénu zabudnutý typ mestského priestoru, teda park s voľne priestupným parterom, ktorého povrch je tvorený mlatovým povrchom tieneným stromovým parterom. 

V stromovom háji sme ponechali čistinky pre osadenie hracích prvkov," vysvetľuje architekt Jakub Kopec. 

Reakcia na klimatickú zmenu

Dôležitou súčasťou parku sú stromy. Aj k nim pristúpili jeho autori poctivo. K historickej lipovej aleji pridali mladé stromy. Sústava stromov vytvára vlastnú mikroklímu. Dažďová voda nesmie skončiť v kanalizácii, ale smeruje priamo k zeleni. 

"Povrch parku je tvarovaný tak, aby sa dažďová voda zadržiavala okolo stromov ako ich prirodzená zálievka. Pre zachytávanie prívalových zrážok sme navrhli  systém vsakovacích rýh. Urobili sme novú studňu a nezabudli sme ani na vodu pre návštevníkov parku." 

Krajinná architektka Klára Zahradničková dopĺňa, že starým lipám pomohli zlepšiť vitalitu. Počíta sa ale s tým, že postupne budú dožívať a parku začnú dominovať nové stromy.

"Používame kombináciu rýchlo rastúcich druhov a takých, ktoré rastú pomaly, ale žijú dlhšie. O výsadbe sme premýšľali aj s ohľadom na aktuálne klimatické témy. Sústredili sme sa na technológie modrozelenej infraštruktúry a vegetačné prvky, do ktorých sa nemusí vkladať veľa energie a postupne naberajú na hodnote." 

Vyberali preto stromy, pre ktoré sú prirodzeným prostredím južnejšie oblasti. Mali by tak byť odolnejšíe voči suchu a horúčavám. "Stromom postupne prerastú koreňové systémy a keď sa spoja ich koruny, v sparnom lete vytvoria príjemnú mikroklímu. Vytvoria živý celok a mestu budú plniť významnú ekosystémovú  službu."

Teda budú fungovať úplne inak ako veľké trávnaté plochy, ktoré si vyžadujú pravidelné kosenie, polievanie a postreky. Nový park by mal byť funkčný, bez potreby náročnej údržby. 

Originálny mobiliár

Hracie prvky v Leopoldove pripomínajú viac umelecké dielo ako typické preliezačky a hojdačky. Sú originálne, farebné, vyrobené z netradičných materiálov. Pútajú preto pozornosť už na prvý pohľad. 

"Rekonštrukcia ponúkla iné preliezačky a atrakcie, než sme obvykle zvyknutí. Iné je aj ich rozmiestnenie. Oproti bežným detským ihriskám s množstvom atrakcií na malej ploche, sú hracie prvky rozmiestnené veľkorysejšie po celej ploche parku," tvrdí Kopec. 

"Návrh detského ihriska v Leopoldove vznikol privlastnením si sériovo vyrábaných, teda prefabrikovaných elementov. Už na prvý pohľad to nie je klasické detské ihrisko s viac menej jasným spôsobom ako ho používať," zdôrazňuje ďalší z autorov Tomáš Džadoň.

Hra by mala podľa neho rozvíjať detskú predstavivosť. Hracie prvky lákajú deti k objavovaniu. "Ich tvarovanie a umiestnenie na čistinkách po celom parku by potom malo podnecovať k pohybu."

Park nie je iba obyčajným detským ihriskom. Rekonštrukcia sa nesnaží utajiť, že kedysi priestor slúžil ako cintorín. "Naopak, historické vrstvy chápeme ako ďaľší, možno až edukatívny prvok. Ponechávame kríže a z pozostatkov sochársky tvarovaných náhrobkov, poväčšinou z 19. storočia, tvoríme takzvané lapidárium – galériu pod holým nebom," hovorí Džadoň. 

Nový park ako výsledok súťaže architektov

Leopoldov má za sebou viacero úspešných architektonických súťaží. Autorov Nového parku teší, že aj tento projekt vzišiel zo súťaže návrhov. "Spolupracovať so zástupcami mesta bolo pre mňa veľmi príjemné. Dôverovali nám a nikdy nevznikla situácia, kedy by nás usmerňovali. A to sa vždy nestretávali iba s pozitívnym ohlasom verejnosti. Ani samotná realizácia diela nebola bez problémov," tvrdí Zahradníčková.


Jakuba Kopca teší, že Leopoldov nielen organizuje súťaže, ale aj realizuje projekty, ktoré z nich vzišli. "Nie je to samozrejmé a ani jednoduché. Podieľať sa na takomto projekte bola pre nás nová skúsenosť. Pre zadávateľa sa realizáciou iba začína starostlivosť o park a jeho užívanie.

Chcel by som podporiť nielen Leopoldov, ale aj ďalšie mestá podporujúce kvalitnú architektúru, v ich ďalšej činnosti. V kontexte aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá túži po kvalitných realizáciách verejných zákaziek, to považujem za kľúčové."

Tomáš Džadoň je presvedčený, že v Leopoldove sú odvážni, pretože zainvestovali do budúcnosti. "Som presvedčený, že táto investícia, nie v zmysle financií, sa im vráti."

Hospodárske noviny sú partnerom súťaže o Cenu za architektúru CE ZA AR 2019. Na stránke www.hnonline.sk prebieha hlasovanie o Cenu verejnosti. Ak sa vám páči projekt Nový park v Leopoldove, môžete ho podporiť TU. 

01 - Modified: 2019-09-27 10:04:45 - Feat.: 0 - Title: Na Kolibe vyrástol bytový dom s výnimočnou kvalitou. Na prvý pohľad upútajú oblúkové fasády 02 - Modified: 2019-09-25 07:24:58 - Feat.: 0 - Title: Verili sme, že aj v Bratislave môžu stáť bytovky s dobrými proporciami, tvrdí architekt projektu NIDO 03 - Modified: 2019-09-23 08:22:15 - Feat.: 0 - Title: Nad Modrou zrekonštruovali rozhľadňu. Pozrite sa na tie nádherné výhľady 04 - Modified: 2019-09-23 07:23:28 - Feat.: 0 - Title: Rekonštrukcia školy, z ktorej by si mohli všetci brať príklad. Bratislavské gymnázium sa zmenilo na nepoznanie 05 - Modified: 2019-09-27 10:01:22 - Feat.: 0 - Title: Najkrajší park v Bratislave? Jama ponúka kombináciu oddychu, športovísk aj ekologického prístupu
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:33