Reprofoto/Facebook
StoryEditor

Českí dizajnéri vyrábajú opakovane použiteľné odpadkové vrecia. Sú takmer nezničiteľné a dajú sa prať

04.09.2020, 11:05
Autor:
apeape
Česká značka Reformát, doteraz známa predovšetkým vďaka zápisníkom, blokom a kalendárom, začala vyrábať odpadkové vrecia pre opakované použitie z Tyveku a papierové odpadkové koše.

Tyvek je polyetylénová netkaná textília odolná proti vode, olovu, azbestovému prachu a pretrhnutiu. "Je prakticky nezničiteľná, výborne udržiavateľná a dá opakovane prať," píšu českí dizajnéri na svojich webových stránkach.

Papiernictvo od začiatku stojí na upcyklácii a na snahe o udržateľnú výrobu. "Nám, ktorí za Reformátom stojíme, vyhovuje životný štýl Zero Waste a bolo len otázkou času, kedy svoju tvorbu posunieme týmto smerom. Vlani na jeseň sme sa okrem iného workshopu zúčastnili nultého ročníka Zero Waste Festivalu a tento rok uvádzame na trh kolekciu papierových košov, odpadových vriec a tiež menších produktov - potravinových a desiatových sáčkov," hovorí Michaela Klihavcová.

Papiernictvo funguje aj tak, že ho oslovujú spoločnosti aj jednotlivci, ktorí sa zbavujú zvyškových či odpadových materiálov. Ide predovšetkým o papier, ale spracovávajú tiež textil, drevo, kožu, uvádza portál Lidovky.cz.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Jedeme dál.. ~Reformátové odpadkové koše z upcyklovaného papíru~ Jak to všechno vzniklo? Tak, jak obvykle věci vznikají: náhodou. Rádi hledáme nové možnosti využití nepotřebného materiálu. Když nám děčínský bezobalový obchod @biokokodecin nabídl ke zpracování papírové pytle, z nichž vybaluje zboží, hned jsme po nich skočili. Nápad na naše koše byl už jen otázkou času. Koše v různých velikostech v předprodeji na našem e-shopu! https://reformat.cz/kategorie-produktu/zero-waste/papirovy-kos/ Děkujeme za vaší podporu! Těšíme se na vás! #waste #zerowaste #trash #trashcan #garbage #garbagebag #upcycle #paper #pet #plastic #glass #mix #artdistrict #prague7 @ Reformát

Príspevok, ktorý zdieľa Reformát (@reformat_),

"Keď sa nám ,nový' materiál nakopí v sklade, začíname uvažovať, ako by sa dal ďalej využiť. Začiatkom roka sme získali väčšie množstvo Tyveku a papierových vriec z bezobalových obchodov. S týmto materiálom sme sa zoznámili už skôr pri zákazkovej tvorbe a ceníme si jeho vlastnosti. Nerozťahuje sa, odoláva vode, oderu, pôsobeniu nebezpečných chemických látok a vírusov. Je ľahký, hladký a možno naň písať a tlačiť. Všetci máme grafické vzdelanie a spolupracujeme aj s ilustrátormi. Tyvek sa nám teda javí ako jeden z ideálnych východiskových materiálov pre experiment a rozvoj našich nápadov," dodáva Klihavcová.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

~ Odpadkové pytle ~ To jsou ony! ? Reformátové, odpadkové pytle z tyveku! ♻️ Tyvek je naše srdcovka. Původně jsme s ním pracovali nárazově, zakázkově, tak, jak se k nám dostal jako zbytkový nebo odpadový materiál. Ale bylo jasné, že si zaslouží větší pozornost. Přijďte se s ním seznámit 27. 6. v 10:00 hod. do Reformátu na akci "Ukliďme Stromovku”. ? Více info na https://www.facebook.com/events/3339179349439230/ Pytle jsou již v předprodeji na našem e-shopu! ?? Těšíme se na vás! #waste #zerowaste #trash #trashcan #garbage #garbagebag #bag #tyvek #tyvekpaper #upcycle #paper #pet #plastic #glass #mix #artdistrict #prague7

Príspevok, ktorý zdieľa Reformát (@reformat_),

Vrecia sa osvedčujú nielen pri upratovaní, ale aj pri ukladaní rôznych vecí: hračiek, bielizne, potravín. "Hľadali sme ich ekvivalent do exteriéru a aj pre styk so všetkým, čo by papier zašpinilo, napríklad so psími granulami alebo biologickým odpadom, ktorý radi kompostujeme. Tak vznikol nápad na tyvekové vrece, ktoré by nahradilo to jednorazové a plastové. Materiál je umývateľný a možno ho prať aj v práčke, obstojí teda ako pri preprave mokrej osušky a plaviek z kúpania, tak ako uskladnenie odpadu v podobe šupiek zo zeleniny," hovorí dizajnérka.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-23 15:30:00 - Feat.: - Title: Rebríček, v ktorom je Slovensko prvé v Únii 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:00 - Feat.: - Title: Svet vyprodukoval za jediný rok šialených 62 miliónov ton elektroodpadu. Ide o ekvivalent 8 226 bratislavských mostov SNP 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:55