StoryEditor

Uznávaný slovenský dizajnér: Stolička je zaujímavejšia ako auto

26.10.2020, 17:00
Prečo mu učarovali stoličky a ako sa vyvíja svet kancelárskeho nábytku?

Ako má zariadený byt dizajnér nábytku?

Mám doma viaceré moje výrobky, niektoré sú prototypy, iné sú reálne produkty, ktoré sa aj predávali alebo stále predávajú. Byt je pre mňa veľmi citlivá téma, mám totiž už dlhšie ambíciu presťahovať sa do väčšieho, hľadáme s partnerkou nové bývanie.

Aktuálne bývame v trojizbovom byte, ktorý sme si zariaďovali v čase, keď sme ešte nemali deti, a pre štyri osoby už nie je ideálny. Deti a dizajnové riešenia nie sú úplne kompatibilné.

Napríklad sedačka Fold_it je navrhnutá ako komfortná sedačka, ale nie ako trampolína a preliezka (smiech).

Ako to vlastne je, keď si dizajnér zariaďuje svoj vlastný byt? Ide na to sofistikovane alebo tak ako my všetci ostatní, teda podľa vkusu a najmä rozpočtu?

Priznám sa, že aj ja tak ako bežní spotrebitelia dopĺňam pokojne nábytky výrobkami z IKEA, tento obchodný reťazec podľa mňa robí skvelú prácu vo svojom segmente.

Ale, samozrejme, mám ambíciu mať v byte vlastné veci, ktoré spĺňajú funkciu. Ja pritom nie som žiadny veľký dizajnér štylista. Mám záujem robiť praktické a funkčné veci, a tak je zariadený aj môj byt.

Ale partnerka stále tvrdí, že máme málo skríň, ja mám pocit, že máme priveľa vecí.

Páči sa mi minimalistický priestor, necítim sa dobre obklopený množstvom predmetov, páčia sa mi biele steny, na ktorých nič nevisí. Tieto predstavy však nie sú momentálne naplnené.

Ako sa vám vlastne prihodilo to, že ste sa stali expertom na nábytok?

Vyplynulo to z viacerých projektov, ku ktorým som sa dostal, a najmä z príležitostí, ktoré boli k dispozícii. Nábytok je pritom jedna z mála vecí, ktoré sa na Slovensku skutočne vyrábajú.

Pre produktového dizajnéra je práca na nábytku jednou z dostupných ciest. K skutočnej expertíze som sa dostal v Rakúsku, kde som pracoval dva roky ako junior dizajnér pre firmu Bene.

Mal som príležitosť sedieť so staršími kolegami, od ktorých som sa veľa naučil. Bene je medzinárodnou firmou, ktorá robí veľmi dobrý nábytkový dizajn, a vnútri firmy je nálada robiť veci lepšie ako konkurencia, a to sa prenieslo aj na mňa.

Tento postoj mi veľmi vyhovoval, páčilo sa mi, že sa pozeráme okolo seba na to, čo kto robí, ale stále máme ambíciu urobiť to lepšie, jednoduchšie, funkčnejšie, hľadať za dizajnom príležitosť.

Vždy vás...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-05 15:59:50 - Feat.: 0 - Title: Lodenica Karloveské rameno: Stavba, ktorá ráta so záplavami 02 - Modified: 2020-10-06 14:17:16 - Feat.: 0 - Title: Architekti: Každý ďalší zastavaný štvorcový meter lúky či poľa je zločin, za ktorý by sa mala odseknúť ruka
01 - Modified: 2024-02-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Ateliér RABADA: Kultúra sa neteší veľkej popularite, verejnosť ju nepotrebuje. Modrotlač nás však pohltila 02 - Modified: 2024-02-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Silvia Čaňová zo Slobody zvierat: Sme odkázaní na pomoc, útulky zápasia o prežitie, búdy sú pre mnohé luxusom 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2023-12-24 11:11:46 - Feat.: - Title: Príbeh Slováka pripomína skôr film než realitu: Nepozvali ho na pohovor, nevedel jazyk, teraz má prácu snov 05 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Vitajte na Balatone: Okúste chute, vône, históriu aj umenie Maďarska na jednom mieste
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:36