StoryEditor

Zimné retro: Bundy po súrodencoch, pletené rukavice a otepľovačky. V tomto sme kedysi chodili do hôr

08.02.2023, 08:44
  • Mamičky sa deťom snažili dávať to najlepšie. Sánkovať a bobovať sa chodilo v otepľovačkách s trakmi, ktoré nám mamy neustále zašívali a látali. Aj tak sa deti domov vracali premočené až na pančucháče.
  • A kto by si nepamätal svetre s nórskym vzorom? Vzory na pletenie sa zháňali a ženy plietli nielen svetre, čiapky, palčiaky, ale aj ponožky, ktoré hrozne "pichali". 
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz
  • V galérii nahliadnite aj do zimného repertoáru našich čias minulých.

Počasie už zase konečne pripomína zimu, a tak si malí i veľkí užívajú snehové radovánky. Pamätáte sa, v čom sme sa pred rokmi lyžovali, sánkovali, bobovali a stavali snehuliakov?

„Zima, zima, zima všude je veliká, všude sníh, všecko led na tři zámky zamyká. Domy jsou jako dort, všude bílé cukroví, Severák tasil kord k útoku se hotoví,“ spievala Hana Zagorová v roku 1976 svoj hit.

Klip k tejto pesničke sa nakrúcal na horách počas naozaj tuhej zimy. Dôkazom je speváčkin kožúšok a pletená čiapka, z ktorej Hane Zagorovej nevykukuje ani jeden prameň vlasov.

Oblečená síce nebola tak, ako by sa na horský pobyt patrilo, ale na vtedajšiu dobu mala na sebe celkom pekný model.

Upleť si sám

Kto si spomenie na túto dobu, vie, že rovnako ako v iných obdobiach roka, ani v zime nebolo v obchodoch na výber nič extra. Kabáty, bundy a svetre sa dedili a toho, kto nemal starších súrodencov, väčšinou obliekali šikovné babičky.

Ihlice na pletenie patrili za socializmu k bežnému vybaveniu väčšiny domácností. Niekedy sa nedala zohnať ani vlna, a tak sa staré svetre párali a plietli sa nové, modernejšie kúsky.

V galérii nahliadnite do odevného a zimného repertoáru našich čias minulých:

A kto by si nepamätal módny hit, ktorým boli svetre s nórskym vzorom? Vzory na pletenie sa zháňali, kde sa dalo, a nedostatkové časopisy si ženy požičiavali ako drahocenný poklad.

A nielen svetre, plietli sa aj čiapky, teplé palčiaky alebo ponožky, ktoré väčšinou hrozne "pichali". „Spomínam si, že keď som išla do prvej triedy v roku 1983, babička mi uplietla čiapku, ktorá mala vzadu taký stočený vrkôčik. Vtedy mi všetky deti v triede tú čiapku závideli. Bol to hit,“ hovorí pani Eva K.

Mokré otepľovačky

O termobielizni alebo moderných nepremokavých materiáloch mohli vtedy všetci len snívať. Čo by za ne vtedajšie mamičky dali! Deťom sa väčšinou snažili dávať to najlepšie, a tak sa chodilo sánkovať a bobovať v otepľovačkách s trakmi, ktoré dostávali zabrať aj pri korčuľovaní, a tak sa neustále zašívali a látali.

Materiál vydržal trochu viac ako obyčajný "šušťiak", oblečenie bolo vyteplené, ale aj tak sa deti domov vracali premočené až na pančucháče.

Snehule

Samostatnou kapitolou boli zimné topánky. V osemdesiatych rokoch sa predsa len výber trochu rozšíril, ale aj tak všetci nosili v podstate rovnakú obuv, ktorá sa v školskej šatni často tak premiešala, že nebolo možné rozoznať vlastné snehule od cudzích.

Na výslní sa vtedy hriali „gerlachy“, a to predovšetkým v sedemdesiatych rokoch, neskôr ich vystriedali neforemné „marťanky“ alebo ešte neskôr veľmi obľúbené „finky“.

01 - Modified: 2022-12-28 12:30:36 - Feat.: 1 - Title: Ktorý retro telefón bol revolučný a čo spôsobila jarná mobilizácia v roku 1998? Zaspomínajte si s nami 02 - Modified: 2022-12-21 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Staré (zlaté) retro: Obhorené zápalky či bravčová koža. Aj takto sa ženy skrášľovali za socializmu 03 - Modified: 2022-11-28 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Takto vyzeral mobilný pravek (aj) na Slovensku: V 90. rokoch volal bežný ľud z búdky, mafiáni už mali mobily
01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 13:44:39 - Feat.: - Title: Mohla jej to kamoška urobiť? Retro fotky zo žúru herečky Heleny Krajčiovej
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:58