StoryEditor

Ručné práce v podaní šikovných Slovákov? Áno, v Čičmanoch je pletenie výsostne mužská práca

16.02.2023, 15:50
  • Čičmany, to nie sú len maľované chalúpky, ale aj unikátne ľudové kroje.
  • A k nim nerozlučne patrí aj veľmi špecifická remeselnícka tradícia pletenia vlnených kopíc a nohavičiek.
  • Kopice sú ponožky a nohavičky, nuž, niečo úplne iné, ako by človek očakával...
  • Prečítajte sin inšpiratívny článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Obec Čičmany dnes netreba nikomu zvlášť predstavovať. Ich sláva, ktorá prerástla hranice Slovenska, však nemá ani zďaleka dlhú tradíciu. Ešte pred 20 rokmi bola väčšina pamiatkovo chránených chalúp v nevábnom stave, mnohé doslova v dezolátnom.

Spoločenský život a kultúrne akcie takmer žiadne a turizmus, vzhľadom na unikum miesta, nijako mimoriadny. O pôvodnom remeselníctve ani nehovoriac. Upadajúce zvyky vo všetkých týchto oblastiach sa podarilo oživiť až manželom Kudjakovcom, ktorí sa sem po návrate z cudziny nasťahovali. A veci sa postupne začali meniť.

image

Remeslo, ktoré stále žije a nesmie zaniknúť. Toto je príbeh jedného z posledných tradičných kolárov

Upletiem si ich aj sám!

Po rokoch práce v Anglicku a Írsku sa Juraj Kudjak vrátil na Slovensko a v Čičmanoch kúpil jednu z najstarších, najkrajších, ale zároveň najrozpadnutejších dreveníc. Stála oproti rodného domu jeho mamy.

„Svoj prvý sveter som si uplietol už ako 12-ročný chlapec.“

Po náročnej rekonštrukcii historickej budovy sa spolu s manželkou pustili aj do prerábky humna s víziou vytvorenia miesta na občerstvenie a kúpu suvenírov pre turistov. Najskôr vznikla malá predajňa a bufet, dnes prevádzkujú špičkovo zariadenú predajňu, štýlové ubytovanie a v lete aj reštauráciu.

image

Nenapodobiteľná tvorba Ivany Šátekovej: Obrana proti ťažkým časom a zrkadlo diania okolo nás

Napokon sa šikovným manželom podarilo vybudovať aj Dvor Ondreja Gregora, z ktorého sa stalo kultúrne centrum obce. Jeho výhodou je určite aj to, že susedí s dvoma objektmi Považského múzea.

Pozrite si ukážky práce "zlatých mužských ručičiek" z Čičmian: 

Ale to už trochu predchádzame udalosti. „Aj vďaka mojej starej mame, ktorá pochádzala priamo z Čičmian a vedela krásne vyšívať, sa mi odmalička páčil miestny kroj,“ spomína Juraj.

„Rozhodol som sa, že si musím jeden funkčný zadovážiť. Sklamaný som však zistil, že okrem vyšívanej košele sa už nič p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ladislav Hudec: Slovák, ktorý stvoril tvár Šanghaja 02 - Modified: 2023-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladý pár prerazil s poctivou slovenskou výrobou: Toto oblečenie vám kvalitné vydrží dlhé roky
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:52