Reštaurácia Le Suquet neďaleko mestečka Laguiole sa doteraz pýšila tromi michelinskými hviezdami. Už ale o toto ocenenie nemá záujem. Pritom, podobných podnikov je vo Francúzsku iba 27. Šéfkuchár Sébastien Bras oznámil, že už si nepraje byť v tomto exkluzívnom zozname.
Le Suquet založil v roku 1992 Sébastienov otec Michel. Od roku 1992 má reštaurácia tri slávne hviezdičky. Odstúpiť z michelinského sprievodcu chcela celá jeho rodina.
"Bola to krásna výzva a zdroj veľkej radosti z vývoja, ktorým sme za tú dobu prešli," povedal o pôsobení pod michelinskými hviezdami Bras. "Áno, mnoho radosti, ale tiež veľký tlak, ktorý sa nevyhnutne spája s týmito vyznamenaniami."
Teraz chce šéfkuchár začať novú životnú kapitolu "nezávislú od publicity červeného sprievodcu, avšak s rovnakou vášňou pre varenie".
Bras má 46 rokov a chce dať svojmu životu nový zmysel: "Chcem pokračovať s čistou hlavou, v pokoji a bez napätia, chcem ponúkať v našom podniku služby, ktoré sú v súlade so stavom našej mysle aj nášho regiónu", povedal Bras.
Zatiaľ nie je isté, či michelinskí experti vôbec jeho prianiu vyhovejú. "Náš tím sa bude žiadosťou zaoberať a zváži možnosti ďalšieho postupu. Sprievodca sa netvorí pre reštauratérov, ale pre zákazníkov," povedala denníku Le Monde členka výkonnej rady Michelinu Claire Dorlandová-Clauzelová. Ide totiž o prvý prípad, kedy prevádzkovateľ podniku požiadal o stiahnutie svojho mena z exkluzívneho zoznamu.