Klesá aj spotreba obilnín, soli a cukru. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho družstva.
Za posledných 20 rokov klesla spotreba mäsa v porovnaní s rokom 1996 o 6 kilogramov, teda o 9,2 %. Najviac sa prepadla spotreba hovädzieho a teľacieho mäsa, konkrétne o 7 kilogramov.
"Naopak, hydinu majú Slováci na tanieroch častejšie ako pred 20 rokmi, keďže jej spotreba v prepočte na jedného obyvateľa bola za analyzované obdobie o 2,6 kg vyššia," konštatovala analytička SFD Eva Sadovská. Hydinu a bravčové mäso tak konzumujeme viac, ako sa odporúča a zvyšuje sa aj spotreba rýb.
Vlani vypil priemerný Slovák 45,1 litra mlieka, čo je približne o tretinu menej ako v roku 1996. "V uplynulom roku tak priemerný Slovák vypil iba polovicu z toho, čo by mal. Naopak, v prípade spotreby syrov a tvarohov sme zaznamenali neprehliadnuteľný nárast (z 8,1 kg na 13,9 kg) a odporúčanú hodnotu naopak prekračujeme," dodala Sadovská.
Doprajeme si viac vajec aj masla, napriek tomu, že spotreba vajec za posledných 20 rokov klesla.
Priemerný Slovák v roku 2016 spotreboval v priemere 77,3 kg obilnín (v hodnote múky), pred 20 rokmi to bolo až 105,7 kg. Na tanieroch sa teda obilniny objavujú o 26,9 percenta menej. Výrazne viac však jeme cestoviny a trvanlivé pečivo. Znižuje sa aj konzumácia zemiakov, v súčasnosti sa Slovensko ani nepribližuje k jej odporúčanej hodnote. Za posledných 20 rokov klesla o viac ako 40 %.
Strukovín zjeme o pätinu menej ako to bolo pred 20 rokmi. Zeleniny si Slováci doprajú o niečo viac ako v minulosti, spotreba ovocia sa však znížila. "Ročná spotreba zeleniny v prepočte na obyvateľa predstavuje necelých 85 % z odporúčanej dávky. V prípade ovocia dokonca iba necelé dve tretiny," priblížila Sadovská. Na základe prieskumu Slováci menej sladia cukrom, zato však viac medom ako v roku 1996. Taktiež menej solia a vypijú viac kávy.