Rozohrejte rúru aj s plechom, ideálne s kameňom (na pečenie) na 250 °C. Chleby vyklopte na doštičku vyloženú papierom (na pečenie), nakrojte nožom alebo žiletkou, presuňte na rozpálený plech a na spodok rúry vylejte 1,5 dcl vody a rýchlo zatvorte. Po 15 minútach vyvetrajte zvyšnú paru, znížte teplotu na 230 °C a dopekajte ďalších asi 20-25 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.Maškrtnica.cz
StoryEditor

Takto ľahko si vyrobíte chlieb aj doma: Lepšie vonia, chutí a dlhšie vydrží

24.03.2020, 23:00
Autor:
ipip
Pečivo z prefermentov na rozdiel od rýchlo kysnutého pečiva lepšie vonia, chutí a dlhšie vydrží, tvrdí známa food blogerka.

Sú dve možnosti, ako si zadovážiť chutný domáci chlieb, ako za starých čias. "Prvá, o čosi zábavnejšia, klasická a staršia možnosť je vyrobiť si vlastný chlebový kvas alebo si ho od niekoho vypýtať (na niektorých web stránkach, ktoré sa tomuto venujú vám ho určite ktosi rád venuje, stačí sa pozrieť, prípadne vypátrať v okolí pekáreň, kde sa podelia o kus kvasu)," hovorí food blogerka, ktorá vedie svoj blog o pečení domáceho chleba na rôzne spôsoby, Juliana Fischerová alias Maškrtnica. "Práci", ktorú ona sama nazýva hobby, sa venuje už od začiatku roku 2012.

Výroba jedného chleba podľa jej skúseností vyjde na sumu cca 1,5 eur. To zahŕňa suroviny (0,90 - 1 euro, v prípade použitia výlučne bio surovín je to 1,5 eur) a spotrebe elektriny pri pečení (čo je približne 0,40 eur za 1 kw/h).

"Druhá možnosť, o čosi rýchlejšia, ale chuťovo o trochu chudobnejšia, je namiesto kvasu použiť ako štartér omrvinku droždia – stačí kocka veľká približne 0,5 cm alebo štipka sušeného".

"Zo zmesi múky, droždia a vody a vznikne drožďový kvások, ktorému sa niekedy vraví poliš. Vďaka dlhšej dobe vyzrievania získa chlieb na aróme."

Aj keď existuje množstvo receptov na nemiesené chleby, využívajúce štipku kvasu alebo droždia priamo z a sem tam ich využívam, pre konzistentnejší výsledok sa radšej trochu vynasnažím a založím si kvas vopred, uvádza "domáca pekárka" a prikladá aj presný postup, ktorý mal na internete množstvo pozitívnych ohlasov.

Pozrite si v galérii fotopostup výroby bieleho domáceho chleba (recept na dva menšie pecne, cca 3/4kg):

Ceny sú približné a článok vyšiel v spolupráci s food blogerkou Maškrtnica.cz.

01 - Modified: 2021-11-29 13:35:32 - Feat.: 0 - Title: VIDEO: Nekupujte predražené maslo. Vyrobte si ho sami doma za päť minút 02 - Modified: 2017-10-14 20:41:53 - Feat.: 0 - Title: Igor Bukovský podrobil maslo a mlieko ostrej kritike: Nie sú zdraviu prospešné, je to mýtus
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 12:07