H. J. Heinz Company
StoryEditor

Heinz namiešal „majočup“. Z iniciatívy sa ale takmer stal medzinárodný spor

17.04.2018, 10:48
Autor:
divdiv
Potravinárska spoločnosť Heinz uviedla na trh "majočup", ktorý je kombináciou majonézy a kečupu.

Výrobok, ktorý firma prezentuje ako novinku pobúril mnoho používateľov Twitteru, ktorí upozorňujú, že ľudia z Latinskej Ameriky toto ochucovadlo už dávno používajú, píše iDnes.cz.

Hybridné ochucovadlo rieši dilemu

Spoločnosť si podľa britského denníka Independent najskôr vykonala prieskum na Twitteri, či o výrobok bude záujem. "Chcete majočup v obchodoch? Dajte nám 500 tisíc hlasov a my to Američanom ukážeme," uviedla firma na Twitteri.

V niektorých krajinách na Blízkom východe je produkt už dostupný. Spoločnosť Heinz ale uviedla, že chce vedieť, ako sa Američanom bude páčiť "americký debut". Hlasovanie vyvrcholilo v piatok ráno, keď pre nový výrobok hlasovalo 680 tisíc ľudí.

"Majočup je hybridné ochucovadlo, o ktorom ste nikdy nevedeli, že ho chcete," napísal americký server Business Insider a dodal, že béžová farba nie je vtip.

Americká televízna stanica NBC v pondelok uviedla, že nová omáčka rieši dilemu pri príprave sendvičov. Teraz už sa ľudia nebudú musieť rozhodovať, či si dajú sendvič s majonézou, alebo kečupom.

Z ankety medzinárodný spor 

Inde na Twitteri ale výrobok až také nadšenie nevyvolal. "Majočup? Americký debut? Pre mnoho Američanov, najmä tých v latinskej komunite, nie je kombinácia majonézy a kečupu nič nové. Táto kombinácia je v karibskej kuchyni zakorenená rovnako ako ryža alebo banány plantain," zdieľal svoje rozhorčenie jeden z diskutujúcich.

"Majočup sme vynašli už dávno. Heinz prišiel príliš neskoro," okomentoval počin spoločnosti jeden portorický používateľ. Niektorí na Twitteri spoločnosť Heinz obvinili z privlastňovania alebo dokonca kolonizovania milovanej kombinácia kečup-majonéza.

Twitterová anketa tak skoro prerástla do medzinárodného sporu. Ochucovadlo je pod rôznymi názvami aj variáciami populárne v celej Latinskej Amerike. V Kostarike, Kolumbii, Venezuele a ďalších krajinách sa označuje ako "salsa Rosada" (ružová omáčka).

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:02