Mandle sú mimoriadne zdravé a pôsobia doslova ako liek, ktorý má navyše lahodnú chuť. Ide o jadrá kôstok plodov mandľovníka obyčajného. Tento strom rastie najmä v subtropických oblastiach, ale vďaka tomu, že dobre odoláva mrazu, sa čoraz viac objavuje aj v tuzemských záhradách.
Na jar okrem toho mandľovník nádherne kvitne a jadrá z kôstok jeho plodov obsahujú vápnik, fosfor, horčík, draslík, železo, zinok, meď a mangán, vitamíny E a rady B, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu a ďalšie zdravotne významné zložky.
Dôležité je aj to, že sú zastúpené v optimálnom pomere, teda ako by ich skladal skúsený farmaceut tak, aby boli pre ľudský organizmus čo najprospešnejšie.
Vďaka tomu majú mandle výrazné antioxidačné schopnosti, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, podporujú správnu činnosť srdca a brzdia rozvoj aterosklerózy, takže sú významným pomocníkom v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Prispievajú k ochrane pred osteoporózou, napomáhajú dobrej funkcii svalov a nervovej sústavy, odporúčajú sa na zlepšenie mentálnych funkcií. Veľmi pozitívne ovplyvňujú aj psychický stav - zmierňujú nervozitu, depresie a úzkosti, odbúravajú stres, upokojujú.
Predtým používané tzv. horké mandle sa v súčasnej dobe neodporúčajú, pretože majú vyšší obsah amygdalínu, z ktorého sa pri trávení uvoľňuje jedovatý kyanovodík. U nás sa však bežne predávajú iba „sladké“ mandle, v ktorých je obsah amygdalínu nepatrný.