StoryEditor

Najhodnotnejšia značka vína na svete prichádza na Slovensko

30.05.2018, 09:00
Vinárstvo Torres je známe nielen kvalitným vínom, ekologickým prístupom k výrobe ale aj úctou k rodinnej tradícii.

Kto cestuje a má rád víno nepochybne túto značku pozná. Prestížny portál Food Drink Business Europe minulý rok označil španielske vinárstvo Torres za najhodnotnejšiu značku vína. 

Portál porovnával 50 prestížnych značiek, hodnotili vinári, someliéri, žurnalisti a ďalší experti. "Je to ako Bentley medzi vínami. Pritom, je to komerčná značka, predáva sa na celom svete. My Slováci milujeme víno a v posledných rokoch aj veľa cestujeme, preto je možné, že sme sa s vínom Torres už vo svete stretli," približuje Roman Milata z Wine Lovers Club, ktorý je výhradným distribútorom tohoto vína na Slovensko. 

O vinárstvo sa už päť generácií stará rodina Torres, čo je na firmu, ktorá patrí ku globálnym lídrom, výnimočné. Väčšina podobných spoločností už dávno patrí do portfólia veľkých korporácií či finančných skupín. V tomto prípade sa majitelia priamo podieľajú na chode vinárstva. 

Stáročná história

Firmu založil v roku 1870 Jaime Torres v meste Pacs, ktoré sa nachádza kúsok od  Vilafranca del Penedès. Momentálne vinárstvo disponuje najrozsiahlejšími vinohradmi v oblasti Penedès a je aj najväčším výrobcom vína v Španielsku.

A v čase, keď sa európske vinárstva borili s veľkou konkurenciou vín z nového sveta, teda z Južnej Ameriky, Afriky, Kalifornie či Nového Zélandu, Torresovci využili konkurenciu vo svoj prospech, skupovali vinohady v Chile a v Kalifornii a dokázali odolať tlaku. V novom svete totiž vládnu lepšie klimatické a ekonomické podmienky ako v Európe, je tam viac slnka a tak sa dá za menej peňazí dopestovať viac hrozna, ktorá je navyše aj kvalitné. 

Wineloversclub.sk

"Čím je kvantita značkovej produkcie väčšia, tým je aj lepší pomer kvality a ceny," tvrdí Milata. "Tieto vína sú vo svete veľmi oceneňované. Pritom, ja som veľký kritik súťaží, cien a nálepiek, ktoré vidíme na fľašich.  Hlavne na slovenských súťažiach sa často neviete zorientovať, či ide o extraligu alebo len štvrtú okresnú ligu. Vy iba vidíte, že víno má zlatú nálepku a vyzerá to tak, že čím trblietavejšia tým hodnotnejšia.

Vo svete to funguje inak, no stále platí, že súťaže sú veľmi subjektívnou záležitosťou. Ale Torres patrí medzi najúspešnejšie vína na svetových súťažiach, čo ich predurčuje k úspechu. Iný model je hodnotenie odborných časopisov, napríklad Wine Advocate a ďalšie. A aj tu vinárstvo Torres boduje, má vysoké ratingy." 

Pod značku Torres patria aj ďalšie podznačky ako Viña Sol, Sangre de Toro, De Casta, Coronas, Atrium a Viña Esmeralda. Viaceré druhy vín sa vyrábajú nielen zo španielskych, ale aj z medzinárodných odrôd hrozna.

Torres prispel k významným objavom v oblasti enológie v Španielsku, a to použitím fermentácie pri kontrolovaných teplotách či dozrievania vína v malých dubových sudoch počas dôkladne definovaného času. Postup je podobný tvorbe vín z oblasti Bordeaux.

Šetrný k prírode
Výroba ich vína  vždy rešpektovala životné prostredie a používala biologické alternatívy, ktoré nie sú agresívne voči prírode. Do roku 2020 majú za cieľ znížiť emisie CO2 o tretinu na fľašu.

Ekologická výroba vína je často marketing alebo snaha získať európske dotácie. "Dnes je ale vo svete módne jesť a piť bio alebo organické jedlo a nápoje a aj preto ich produkuje čoraz viac výrobcov. Pri víne platí, že vinárstva musia spĺňať mnohé kritéria a až potom sa môžu bio či organické, najvyšším stupňom je demeter. Platia tu prísne podmienky na prácu vo vinici aj v pivnici. Postreky sú len nevyhnutné a sú menej škodlivé. A výhodou krajín nového sveta sú ich vynikajúce klimatické podmienky," hovorí Milata z Wine Lovers Club. 

"Úspešní vinári majú ambíciu vrátiť niečo svetu a chcú menej devastovať, zaťažovať prírodu. Je to veľmi moderné. Torres má nastavené také postupy, aby produkoval minimum odpadu a čo najviac recykloval. " 

Wineloversclub.sk

Pravda je, že Slováci pijú najmä vína od domácich producentov. Nachádzajú si postupne cestu aj k zahraničným vínam a trošku iným chutiam? Roman Milata predáva víno viac ako 20 rokov a tvrdí, že sme patrioti iba dovtedy, kým sa neodvážime a neochutnáme niečo iné, nové: "Potom zistíme, že nám chutí ešte viac a stojí menej ako slovenské. Nie sme patrioti pri pive, lebo preferujeme české, ani pri káve, lebo pijeme taliansku a radšej jazdíme na nemeckých autách. Nie je dôvod, aby to neplatilo s vínom.

Ja som obchodník s vínom a predávam úspešne aj slovenské víno, ktoré je veľmi kvalitné. Je len na rozhodnutí klienta, či si kúpi slovenské alebo španielske. Problém ale je, že veľa zahraničných vín, ktoré sa sem vozia majú priemernú až podpriemernú kvalitu. Ale verím, že Torres si tu nájde miesto, lebo ich kvalita je výnimočná." 

Pozrite si fotogalériu z Vínnych rečí, ktoré uviedli na slovenský trh jedinečné kráľovské víno zo Španielska Torres:

01 - Modified: 2017-12-30 15:47:12 - Feat.: 0 - Title: Prečo chutí drahé víno lepšie? Dokáže oklamať náš mozog 02 - Modified: 2018-02-02 07:42:43 - Feat.: 0 - Title: Ochutnávali sme víno v tme. A stratili sme aj poslednú istotu: či je červené alebo biele
01 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 02 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď slovenské vína bodujú vo svete 03 - Modified: 2024-03-13 11:33:53 - Feat.: - Title: Na Veľkú noc slovenské víno! Pozrite si tipy slovenských vinárov 04 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 05 - Modified: 2024-02-11 14:30:00 - Feat.: - Title: Nealkoholické vína majú pred sebou veľkú budúcnosť. Začínajú ich vyhľadávať aj mladí, ktorí nechcú piť alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:18