Pixabay
StoryEditor

Po cestovinách sa nepriberá, práve naopak

12.07.2018, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Je pravda, že sa po cestovinách priberá? A sú lepšie biele alebo tie z celozrnnej múky?

Hoci posledné tendencie a móda v diétnom stravovaní tvrdia opak, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica. Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, ku ktorej je potrebné pri diéte prihliadať.

Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.

Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame a že 50 až 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.

Z cestovín nepriberáme a sme šťastnejší

Cestoviny a príbuzné potraviny majú navzdory výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus.

Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, než aby sa hromadili. Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje príliš, prispievajú k rýchlej akumulácii energie.

Lepšie sú zložité cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index. Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky.

Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší. Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm.

Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter antidepresívnych účinkov.

V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam sa je ale potrebné vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ.

Vyhnite sa pochybným diétam

Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdiu komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.

Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní a všetkým zázračným tabletkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky.

Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť žiadny liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.

01 - Modified: 2019-04-15 22:25:36 - Feat.: 0 - Title: Cedíte cestoviny cez sitko? Robíte jednu zo zásadných chýb pri varení, odkazuje šéfkuchárka
01 - Modified: 2025-11-21 15:00:00 - Feat.: - Title: Čo môže za obezitu? Nedostatok pohybu nie je vinníkom, vyvracia mýty rozsiahla štúdia 02 - Modified: 2025-11-21 08:37:27 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Chlieb vo vajci poznali už v antickom Ríme, dnes zachraňuje staré pečivo a je kultovým streetfoodom 03 - Modified: 2025-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá výhovorka na prejedanie sa? Tvoj mozog si vyberá jedlo ešte predtým, ako si vôbec uvedomíš, na čo sa pozeráš 04 - Modified: 2025-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Od keltských rituálov a dohôd s diablom až po instagramové šialenstvo: Prečo si tekvice podmanili svet? 05 - Modified: 2025-10-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Prírodná lekáreň: Čím nakŕmiť kĺby? Tieto bežné potraviny ochránia nielen pred bolesťou, ale i zápalmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. december 2025 09:19