StoryEditor

Odľahčite po sviatkoch rozpočet: Tieto jednoduché zmeny šetria zdravie, čas, ale hlavne vaše peniaze

11.01.2022, 23:00
Autor:
ipip
Ak si osvojíte správne a overené kuchynské návyky, ktoré nevyčerpávajú váš bankový účet – prestanete zbytočne utrácať a začnete šetriť.

"V našej populácii je jedným z najčastejším zvykom šetriť na jedle. Ďalším, ešte azda povojnovým zvykom, je mať jedla radšej viac. V iných krajinách v takejto situácii dochádza k obmedzeniu množstva a orientácii na kvalitnú, skôr doma pripravenú stravu," domnieva sa Tamara Starnovská, vrchná nutričná terapeutka Thomayerovej nemocnice.

My sme však presvedčení, že v kuchyni sa dá šetriť nielen na jedle a na tom, čo nakupujeme. Peniaze z rozpočtu pohlcujú aj nesprávne návyky, ktorých sa mnohí dlhodobo držíme. Týkajú sa aj skladovania potravín, varenia, kuchynských spotrebičov či výberu potravín.

Ak si totiž osvojíte správne a overené kuchynské návyky, ktoré nevyčerpávajú váš bankový účet – prestanete zbytočne utrácať a začnete šetriť. V galérii vám preto prinášame niekoľko spôsobov, ako ušetriť peniaze, ktoré ste pravdepodobne ešte nevyskúšali. Je však isté, že nimi v mnohých prípadoch šetríte nielen peniaze, ale aj čas a dokonca svoje zdravie.

Varenie - šetrenie

Podľa údajov prieskumu Nielsen viac ako polovica Američanov tvrdí, že v tomto období varí viac ako pred vypuknutím pandémie, uvádza portál Reader´s Digest. A to je aj prvý spôsob ako ušetriť v domácnosti. Je určite chvályhodné, ak niekto v dnešnej situácii podporuje lokálne podniky, ktoré sú v zlej situácii.

Ak však chcete naozaj ušetriť, je potrebné obmedziť jednorazové nákupy u obľúbených predajcov či podnikov. Podľa analýzy, ktorú vykonal Forbes v roku 2018, vás totiž objednanie stojí päťkrát toľko, ako varenie rovnakého jedla doma, a to ešte nerátame sprepitné.

V prípade donášky máme pre vás ešte jedno zistenie: Vedeli ste o tom, že aj samotné balenie, v ktorom vám jedlo doručia, je častokrát až trikrát drahšie ako samotné nákupy a varenie si doma?

Predajcovia nám šetria čas, nie peňaženku

Šetrenie v kuchyni však nie len o tom, čo kúpite, ale aj v akom stave a forme. Hovoríme o tom, že je rozdiel v cene produktu, ktorý si kúpime už takmer „predkrájaný“, napríklad v podobe mäsa na guláš a v cene mäsa, ktoré kúpime v celku. Zaberie to chvíľu, kým ho pripravíme a nakrájame, ale rozdiel je výrazný a ušetríte tým aj niekoľko eur na jednom jedle. Podobne je to aj pri zelenine, namiesto toho, aby ste ju kupovali nakrájanú, kúpte ju v celku.

Tip: Pre svoj ďalší nákup si urobte presný plán na základe toho, čo už doma máte a čo budete variť. Nenakupujte v zhone a hladní.

Nesprávne skladovanie produktov

Každé jedlo či potravina je iné. Preto je dobre vedieť, aké miesto v kuchyni je pre ne najvhodnejšie či ako ich skladovať, nesprávnym umiestňovaním im totiž len škodíme, pokazia sa skôr a mieria potom rovno do koša – aj s našimi peniazmi.

Potraviny, ktoré sú ešte v dobrom stave, ale viete, že ich nestihnete zjesť, zamrazte, usušte, nakladajte alebo darujte. Hlavne sa poučte sa o tom, ako skladovať jednotlivé druhy potravín, najprv vo vzťahu k tomu, či máte, alebo nemáte pivnicu, chladnejšiu špajzu, prípadne akú veľkú kapacitu máte v mrazničke.

„Väčšina ľudí nevie, ako správne skladovať jedlo, a veľmi rýchlo sa im pokazí,“ hovorí Alma Schneiderová, zakladateľka blogu a poradenskej spoločnosti Take Back the Kitchen. Odporúča zabaliť krehkú zeleninu, ako je šalát a bylinky, do papierovej utierky vo vnútri uzatvárateľného vrecka, aby sa predĺžila jej čerstvosť.

Málokto napríklad vie, že šťava z citrónov a limetiek pomôže zachovať čerstvosť mnohým druhom ovocia: od nakrájaných banánov až po jablká. Pozor aj na to, aby ste ich správne skombinovali: hrušky s hruškami, šalát so šalátom, vydržia dlhšie čerstvé.

A vedeli ste o tom, že keď cestoviny uložíte do mrazničky – myslíme neuvarené - doba počas ktorej je vhodné ich skonzumovať sa predĺži na šesť až osem mesiacov? O spôsoboch ako konkrétne druhy potravín skladovať sa dočítate aj v článku Skladujete mlieko na dverách chladničky? Robíte jednu zo zásadných chýb.

Tip: Neskladujte potraviny na viac ako 14 dní dopredu, obzvlášť, ak bývate sami.

Kupujete výrobky na jedno použitie

Môže sa zdať ako skvelá pomôcka využívať vlhčené utierky na umývanie povrchov či používanie kuchynských utierok. Avšak je to v princípe opäť len utrácanie, lebo to isté „dokáže“ aj látková utierka, ktorú vieme oprať a použiť znovu.

Okrem toho, možno to niektorí nevedia, ale v prípade papierových utierok existujú z hľadiska hygieny aj isté obmedzenia. Napríklad nie sú vhodné pri čistení vaní a umývadiel (Sara Hernandezová z Housekeeping Associates odporúča použiť zmes octu s prípravkom na umývanie riadu a použiť látkovú handru). A plastové vrecúška – nevyhadzujte ich, dajú sa použiť aj viackrát.

Nevyužívate mrazničku dostatočne

Dobre zásobená mraznička je najskromnejším priateľom každého kuchára v domácnosti. Zmrazovanie je nielen ideálne na skladovanie hromadných nákupov, je to aj skvelý spôsob ako uchovať produkty alebo iné potraviny, ktoré sa čoskoro pokazia.

Hovoríme teda o potravinách ako chlieb, zvyšky omáčky na cestoviny, iné zvyšky jedla, zákusky a iné potraviny, o ktorých sme písali v článku Ako správne zmraziť chlieb, vajíčka či dokonca banány? Držte sa týchto zásad a budú ako čerstvé.

Tip: Na zmrazovanie ideálne použite uzatvárateľné nádoby alebo opakovane použiteľné plastové vrecká, ktoré udržia potraviny dlhšie čerstvé a chránené pred priamym mrazom.

Nárazovo nakupujete potraviny na prípravu jedného jedla

Jedným z prvých pravidiel šetrenia peňazí v obchode s potravinami je nakupovať vo veľkom, uvádza portál Reader´s Digest. Dôvodom je, že väčšie množstvá znamenajú menej obalov a menej odpadu, ale v prípade väčšieho balenia takmer vždy aj nižšiu cenu.

Vyhadzovanie zvyškov

Ak vám ostali zvyšky z večere, nie je nutnosť vyhadzovať ich na druhý deň do koša ak viete, že už na ne nebudete mať chuť. Časti jedla môžete využiť pri príprave iného alebo si jedlo uskladniť v mrazničke na čas, keď naň opäť dostanete chuť, nebude sa vám chcieť variť alebo budete potrebovať rýchlo niečo servírovať.

Plytvať sa však dá aj vodou, to sa rovná ďalším výdavkom, spojeným s využívaním kuchyne. Je bežnou mylnou predstavou, že ručné umývanie riadu je ekonomickejšou voľbou, ideálna je však umývačka riadu.

A aj pri nej môžete ušetriť viac, ak vypnete časť cyklu sušenia teplom, aby sa riad nechal vyschnúť na vzduchu, zapnite ju však až vtedy, ak je úplne plná. Ak už riad umývate ručne v dreze, je šetrnejšie najprv všetko umyť v napustenom dreze a až nakoniec opláchnuť pod tečúcou vodou.
Šetriť vodu je možné perlátorom, ušetrí až päť litrov denne. Páková batéria prispieva k rýchlejšiemu nastaveniu požadovanej teploty a tým aj k úspore vody.

Pri nákupe podliehate akciám

Ideálne je skontrolovať si pri nákupe cenu za kilogram alebo liter. Vtedy najlepšie vidíte porovnanie reálnych cien, akcie bývajú mätúce a klamlivé. Ďalej si pamätajte a majte prehľad o cenách, potom vás akcie v obchodoch neprekvapia skvelou cenou, ale skôr starou cenou, ktorá sa za nižšiu len vydáva.

Keď napríklad viem, že kuracie prsia sa pohybujú v akcii na úrovni do štyroch eur – akcia v podobe ceny nad štyri eurá ma nepresvedčí. Treba však prihliadať aj na kvalitu produktu, pomer cena a kvalita sa v tomto smere však taktiež drží na určitej úrovni, treba na to dbať.

Nešetríte kuchynské spotrebiče – oni nešetria vaše peniaze

Vedeli ste o tom, že optimálna teplota v chladničke je štyri až šesť stupňov Celzia, v mrazničke mínus 18 stupňov a čím nižšia je teplota, tým je spotreba energie vyššia? Dbajte na to, aby ste spotrebiče využívali maximum, ale s minimálnou spotrebou.

Ako na to: Chladničku a mrazničku umiestnite ďalej od tepelného zdroja, najlepšie na nejaké chladné miesto. Pri každom stupni navyše spotrebuje chladnička asi o štyri percentá viac elektriny. Okrem toho dbajte na to, aby ste ju pravidelne odmrazovali. Rýchlo tvoriaci sa ľad a námraza prezrádza aj priepustnosť dverí. Nezabudnite raz za čas skontrolovať aj tesnenie. Sklo na sporáku čistite

Varíte a míňate

Aj v stravovaní platí, že v jednoduchosti je krása, krátke varenie navyše šetrí váš cenný čas a energiu. Pri varení vždy používajte pokrievku a varič vypnite pred dovarením jedla – využijete tak zvyškové teplo. Na dlhšie varenie použite tlakový hrniec, je najefektívnejší a na ohrev maličkostí zas mikrovlnku.

Rozmrazujte v dostatočnom predstihu pred varením – bez mikrovlnky. Čo sa týka pečenia - aj keď sa v receptoch často uvádza predhriatie rúry, väčšinou je zbytočné. Výnimkou je pečenie špeciálneho cesta. Keď rúru vypnete pár minút pred dopečením, využijete zvyšok tepla bez míňania elektriny.

Okrem toho: staršie pečivo ohrievame na toastovači, ušetríme tým až 70 percent energie a ak pripravujete čaj alebo kávu, nedajte si variť do varnej kanvice veľa vody.

Jete príliš veľa mäsa

Rastlinná strava má nielen tendenciu byť zdravšia a lepšia pre planétu, ale vo všeobecnosti je aj lacnejšia. Portál Reader´s Digest uvádza, že v jednej analýze výskumníci porovnali náklady a zistili, že vegetariánska strava vám môže ušetriť v prepočte viac ako 660 eur ročne.

Nemusíte sa však vzdávať mäsa, ak ho máte radi, ale zníženie jeho množstva alebo používanie zeleninových či ovocných receptov, vám pomôže. Napríklad zemiaky - jednoduchá, lacná a dostupná zelenina, ktorá zasýti, má prijateľné množstvo kalórií a dávku draslíka, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu vody v tele a to, aby svaly správne fungovali.

Pri správnom skladovaní vydržia dlho a možnosti ich využitia sú priam neobmedzené: ako príloha, hlavné jedlo, inokedy zas skvelo zahustia polievku. Podobnými potravinami so zdravotnými benefitmi sú aj vločky, strukoviny, jablká či kapusta. Okrem toho, že zasýtia chutia skvelo na rôzne spôsoby.

Tip: Ideálne zaraďujte do jedálnička potraviny, ktoré majú práve sezónu, dávajte prednosť tuzemskej produkcii - oplatí sa vám to nielen finančne, ale aj nutrične (platí to najmä u ovocia a zeleniny).

Vyhadzovanie potravín kvôli dátumu „minimálnej trvanlivosti“

Aj vy si myslíte, že dátum minimálnej trvanlivosti na potravinách slúži na to, aby sme vedeli, kedy máme daný výrobok vyhodiť? Omyl. V skutočnosti ide skôr o usmernenie. Dátumy na etiketách potravín neznamenajú, že to, čo je vo vnútri, už nie je bezpečné konzumovať.

Podľa Úradu pre bezpečnosť a kontrolu potravín USDA „s výnimkou dojčenskej výživy dátumy nie sú indikátorom bezpečnosti produktu“. Nie všetky potraviny však preto skutočne patria do odpadu.

Paul VanLandingham, senior člen fakulty v Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University v Providence v rozhovore pre portál WebMD vysvetlil, že sa dátum minimálnej trvanlivosti na balení týka skôr kvality než bezpečnosti.

"Najlepšia možnosť je, ak je potravina spracovaná alebo skonzumovaná pred dátumom spotreby. To sa však vzťahuje výlučne na kvalitu, nie na bezpečnosť. Dátum minimálnej trvanlivosti sa uvádza kvôli tomu, aby spotrebiteľ vedel, kedy má surovina najlepšiu chuť alebo kvalitu,“ hovorí VanLandingham.

Označenie „zaručene čerstvé" sa týka najčastejšie pekárenských výrobkov. Stále budú vhodné na jedenie, a to aj po dátume spotreby, akurát už však nebudú čerstvé.

Tip: Ak viete, že pred dátumom spotreby jednoducho nezjete niečo, zmrazte to a jasne označte dátumom skladovania.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:14