Med sa nemôže pokaziť, nemá dobu spotreby. Môžete pokojne jesť aj 3000-ročný med. Med je vynikajúci doplnok k strave, zdravý, ale aj tu platí, že v prípade, ak je uchovávaný v izbovej teplote. Pri nízkych teplotách kryštalizuje a stvrdne. Med sa takmer nikdy neskazí, takže ho bez obáv môžete uskladňovať pri izbovej teplote tak dlho, ako budete chcieť.Pixabay
StoryEditor

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v EÚ

20.12.2018, 09:47
Autor:
TasrTasr
Možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu, je len málo.

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii (EÚ). Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Upozorňuje na to Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu.

Spotrebiteľ má podľa Majtána len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. "V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad "zmes medov z krajín EÚ a mimo EÚ"," radí.

Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je podľa neho kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Ako tvrdí, takzvaní "hoby včelári" nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok, ako med vytočia.

Starnutím med totiž nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku. "Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať," podotkol Majtán.

Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy.

"Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne," spresnil Majtán.

01 - Modified: 2018-12-21 11:08:31 - Feat.: 0 - Title: Lokše po dátume spotreby a nesprávna hygiena: Kontroly vianočných trhov odhalili mnohé pochybenia
01 - Modified: 2022-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus 02 - Modified: 2022-06-20 16:37:35 - Feat.: - Title: Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde? 03 - Modified: 2022-06-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Vladimír Kaznakov, kočovný pivovarník: Za pivom sa vždy snažím nájsť príbeh 04 - Modified: 2022-06-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Tuky ako cesta k zdraviu: Prečo ich potrebujeme a aké si zvoliť? 05 - Modified: 2022-06-03 11:19:02 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Každú sekundu sa predajú desiatky hamburgerov, jeho príbeh začína u Čingischána
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. jún 2022 16:38