Dlho sme mali zakorenené, že zdravšou alternatívou voči klasickej stolovej soli je tá morská či himalájska. Ale je to tak v skutočnosti? Všetko totiž nasvedčuje tomu, že opak je pravdou.
Morská soľ vs. stolová soľ
Veľa ľudí si myslí, že morská soľ je lepšia vďaka svojim minerálom, ale medzi morskou a stolovou soľou veľa rozdielov z hľadiska vplyvu na zdravie nie je. To potvrdzujú aj údaje zverejnené na portáli kliniky Mayo Clinic.
Už prieskum medzi kupujúcimi v roku 2005 dokázal, že predaj morskej soli stúpol kvôli "zdravotným dôvodom". Ľudia, ktorí však namiesto normálnej soli používali morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa už vtedy hlboko mýlili.
Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých vtedy informovala skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH). Vedci už pred 14 rokmi varovali, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza. To potvrdil aj portál Heart.org svojím tvrdením, že ako morská soľ, tak aj stolová obsahujú podobné množstvo sodíka.
Portál Reader´s Digest upozorňuje aj na aktuálny fakt, ktorý priniesla štúdia publikovaná v časopise Environmental Science and Technology Journal. Ten sa týka "zdravšej" morskej soli. Podľa nej je zrejmé, že morská soľ často obsahuje okrem stopových minerálov aj plast - konkrétne plastové mikročastice. Tie sa do soli dostávajú z odpadu, ktorý sa nachádza v moriach.
Okrem toho Portál Heart.org uvádza, že väčšina morských solí neponúka žiadne skutočné zdravotné výhody. V článku vysvetľuje, že množstvo stopových minerálov, ktoré sa v nej nachádzajú, je možné ľahko získať aj z iných zdravých potravín. Na druhej strane obsahuje menej jódu ako stolová.
Čo je lepšie?
Aj kvôli vplyvu jódu sa traduje, že tradičnej stolovej soli je lepšie sa vyhýbať. Odborníci sa však vo všeobecnosti zhodujú na tom, že žiadny typ soli nie je pre nás lepší, optimálnym riešením je skôr celkové zníženie jej príjmu.
To pre HN potvrdzuje aj odborníčka z oblasti stravovania a zdravej výživy, nutričná terapeutka Monika Tělupilová: "S týmto tvrdením súhlasím, pretože na deň máme prijímať maximálne päť až šesť gramov soli, to predstavuje jednu čajovú lyžičku. To, že na tú lyžičku pribudne napríklad minimálne množstvo minerálov, je už len marketingový ťah, ako napríklad himalájska soľ a podobne. A na kilogram sú pritom mnohonásobne drahšie ako obyčajná soľ. Takže keď porovnávame dôsledky, nie je to žiaden výrazný zdroj pozitívnych látok."
Niektorí ľudia však konzumujú dokonca až 20 až 25 gramov soli denne.