StoryEditor

Pivo si doprajeme častejšie ako minulý rok: Odborníci radia, ako spoznáte to kvalitné

27.05.2019, 10:00
Autor:
ipip
Klasické alkoholické pivo pijeme aspoň raz týždenne.

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to odborníci, ktorí minulý týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotili slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

Pivo sa vyrába zo štyroch prírodných surovín – vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. Na Slovensku je viac ako 70 pivovarov: dva veľké priemyselné, dva malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov.

V galérii si pozrite, ako spoznáte kvalitné pivo:

​Konečnú kvalitu piva ovplyvňuje správne skladovanie a podávanie. "V pivárňach je pre kvalitu kľúčová čistota výčapného zariadenia a pohárov, teplota piva a správny spôsob čapovania,“ spresňuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu.

Dodáva, že na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny, a to z 95 percent. Slovensko je známe kvalitnou vodou a jačmeňom, z ktorého sa vyrába slad. Ten je veľmi žiadaný v zahraničí, takže sa z neho varí pivo aj v susedných a vzdialenejších krajinách.

Slováci pivo nakupujú hlavne v obchode (71 percent) a najčastejšie si ho doprajú doma alebo na chate. Von do pivární či reštaurácií si na pivo zájde iba tretina (29 percent).

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu si dalo spracovať exkluzívny prieskum o slovenských konzumentoch piva, ktorý prezrádza, čo hovoria Slováci o pive :

  • Pivo si dávame častejšie ako minulý rok, zhodnotilo 28 percent pivárov.
  • Máme pocit, že kultúra pitia piva sa zlepšuje: je lepšia úroveň pivární, lepšia obsluha a kvalita piva. Tvrdí to 76 percent Slovákov, zhodne muži aj ženy, mladí či starší vo všetkých regiónoch Slovensk.
  • Klasické alkoholické pivo pijeme aspoň raz týždenne (72 percent) Slovákov. Týka sa to viac mužov (86  percent) ako žien (58  percent).
  • Najradšej máme čapované pivo (44 percent) hlavne svetlú „desiatku“ (44 percent).
  • Muži si pijú hlavne veľké čapované pivo (84 percent), ženy zas malé čapované pivo (45 percent).
  • Aspoň raz týždenne si ide sadnúť von na pivo 37 percent Slovákov – viac muži (53 percent) a najmä mladí ľudia do 35 rokov (65 percent).
  • Najobľúbenejšie podniky, kam chodíme na pivo, sú: reštaurácie, ktoré ponúkajú hlavné jedlo (59 percent), pohostinstvá, kde ponúkajú hlavne pivo (53 percent), štýlové pivárne s vlastným pivovarom (31pecent) a bary (28 percent).

01 - Modified: 2021-07-07 09:23:59 - Feat.: 0 - Title: Kvíz pre skutočných milovníkov piva: Naozaj sa v ňom vyznáte alebo si to len nahovárate?
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Z malej firmy miliónový biznis. Manželky vybudovali uhlíkovo neutrálnu továreň, varia v nej aj čierne pivo 03 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:10