StoryEditor

Prehľad jedov v jedlách: Tieto nebezpečné látky sa ukrývajú v potravinách

15.02.2020, 23:00
Prečítajte si článok publikovaný v HNmagazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Nachádzajú sa na zelenine, v mnohých surovinách i tých upravených, nájdeme ich však aj v alkoholických či sladkých nápojoch, mrazených smotanových krémoch, cukrovinkách, cestovinách aj vo viacerých hlbokozmrazených druhoch potravín.

​Hovoríme o nebezpečných látkach, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Pozrite si prehľad tých, na ktoré si dať pozor aj to, kde sa ukrývajú aj čo si nimi nevedomky spôsobujeme.

Aflatoxíny

Ide o druh mykotoxínov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v niektorých potravinách (napríklad rôzne druhy orechov a výrobky z nich, obilie, sušené ovocie či koreniny). Mykotoxíny všeobecne vznikajú ako produkty látkovej premeny toxinogénnych kmeňov mikroskopických húb, ktoré majú toxické účinky na človeka.

Aflatoxíny produkujú určité druhy plesní, k najnebezpečnejším patrí Aspergillus flavus, ktorá rastie pri nesprávnom uchovávaní na potravinách. Z približne 20 druhov aflatoxínov boli len štyri objavené v potravinách.

Modifikované aflatoxíny možno nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch (kam sa dostanú napríklad ak kravy konzumujú krmivo napadnuté plesňami). Rizikom aflatoxínov je, že sa hromadia v ľudskom tele a môžu mať vážne následky. Poškodzujú pečeň a pôsobia karcinogénne.

Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže ohroziť zdravie. Nebezpečné sú aj preto, že odolávajú tepelnej úprave.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR ich zväčša nachádza v orechoch či struko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-02-28 12:42:42 - Feat.: 0 - Title: V káve je chemikália, ktorá môže spôsobiť rakovinu. Vedci našli spôsob, ako znížiť riziko 02 - Modified: 2022-01-10 14:37:34 - Feat.: 0 - Title: Všelieky slovenských domácností: Tieto potraviny patria k najzdravším a máme ich takmer všetci doma
01 - Modified: 2020-02-14 12:38:43 - Feat.: - Title: Postrach z tanierov a z chladničky. Odhaľujeme skryté riziká a jedy v bežných potravinách 02 - Modified: 2020-01-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Jedzte a schudnite, odporúča odborník. Na tohto nepriateľa v strave si však dajte pozor
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:26