StoryEditor

S nadváhou na home office: Ako v karanténe nepribrať a zostať fit

10.04.2020, 00:00
Čo robiť, aby sa namiesto ľudí, ktorí na začiatku pandémie koronavírusu zaliezli do svojich bytov, nevrátili do firiem zaguľatené postavy?

Dá sa vôbec nejako zariadiť, aby človek, ktorý aj niekoľko týždňov nevychádza vôbec z domu, nepribral na váhe?

Samozrejme, len je potrebné si uvedomiť, že máme často úplne minimálne množstvo pohybu, a preto tomu treba prispôsobiť svoj príjem energie. Čiže nejesť. Pozor, neznamená to, že máme hladovať kvôli strachu z pribratia, to vôbec nie.

Len nemôžeme jesť rovnako ako v období, keď mávame trikrát až štyrikrát týždenne intenzívnejšiu pohybovú aktivitu a k tomu bežný pohyb napríklad z práce a do práce.

Treba najmä jesť kvalitne a dbať na to, aby sme telu dodávali všetky potrebné živiny - teda komplexné sacharidy, bielkoviny, vhodné tuky, ale tiež dostatok vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

Často pomôže, keď z jedálnička odstránime potraviny, ktoré v ňom bežne "nemajú čo robiť". A myslím, že všetci veľmi dobre vieme, ktoré to sú. Dajú sa použiť aj vzory pre výpočet minimálneho energetického príjmu na deň. Pod ten sa rozhodne nesnažte ísť. Ale na druhej strane tiež neprijímať viac energie, ak máme skoro nulový energetický výdaj navyše.

Pripomeniete potraviny, ktoré z jedálnička úplne zmazať? Ide hlavne o cukry, že?

Rozhodne mám na mysli vysoko energetické potraviny bohaté na cukor, tuk - najmä nasýtený - a ich kombináciu, ale napríklad aj alkohol... Naopak, dobré je zaradiť potraviny, ktoré sú síce bohaté na objem, majú sýtiaci efekt, ale nemajú príliš veľa energie.

Preto je potrebné zamerať sa najmä na menej tučné zdroje bielkovín, ako napríklad syr cottage, tvarohy, jogurty, skyr (tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu), chudé mä...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 20:54