Andrej (Bielorusko): Zemiakový šalát mám rád a daj inokedy dávam si ho si ho dávam aj inokedy, nielen na Vianoce. Zdá sa mi, že prvýkrát som ho jedol v reštauračnom vozni vo vlaku v smere z Košíc do Bratislavy s vyprážaným rezňom. Anatolij (Rusko): Zemiakový šalát máme aj v Rusku, len s malými vylepšeniami. Napríklad v ňom mávame aj mäso, chudobnejší zas salámu. To mi v ňom chýba, ale zjem aj ten bez mäsa. Taký s mäsom sa v Rusku volá "olivie" a jeme hlavne na Nový rok. Michal (Poľsko): Zemiakový šalát - so šunkou? Dávať šunku k šalátu považujem za hrozný nápad!Pixabay
StoryEditor

Sviatky na tanieri: Kedy je zemiakový šalát dobrá voľba a čo sa nám po karanténe vypomstí?

12.04.2020, 00:00
Teraz, viac ako inokedy, je oveľa ľahšie podľahnúť nesprávnym návykom, ktoré nás však po zlepšení situácie a uvoľnení pohybu môžu dobehnúť.

Žijeme v období, keď nás zaplavujú správy o rastúcom počte nakazených koronavírusom a väčšina z nás ostáva doma.

O tom, aký dopad môže mať na naše zdravie a životosprávu podľahnutie nezdravým zvykom aj to, prečo nie je zemiakový šalát taký veľký hriech, sme sa rozprávali s odborníčkou na zdravé stravovanie s Monikou Tělupilovou.

Na aké potraviny by sme sa mali sústrediť v tomto období (karantény)?

Ako podpora správneho fungovania nášho imunitného systému je vhodná konzumácia stravy, ktorá eliminuje chronické zápalové procesy v našom tele. Je potrebné zaradiť bohaté množstvo ovocia a zeleniny, ako zdroja vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov.

Veľmi dôležité je pravidelne a dlhodobo konzumovať výrobky, ktoré obsahujú omega 3 polynenasýtené mastné kyseliny (EPA a DHA) a vitamín D. Oboje v našom tele funguje protizápalovo a podporuje náš imunitný systém.

Aké potraviny nám uľahčia trávenie, keď máme obmedzený pohyb?

Keď je nám ťažko od žalúdka, môžeme zaradiť do stravy bylinkové čaje na podporu trávenia. Ak však máme obmedzený pohyb, tak je veľmi dôležitá hlavne striedmosť v stravovaní.

Nie vždy to však ide, ako vieme.

Keď sa výber jedla vymkne našej kontrole, tak pri zníženej aktivite môže dôjsť k pomerne prudkému nárastu hmotnosti. A čím máme väčšiu nadváhu, tým viac podporujeme chronický zápal v tele, čo je síce nenápadný, ale veľmi rizikový faktor na mnoho ochorení.

Akým potravinám by sme sa mali s určitosťou vyhnúť? Tým myslím najmä veľkonočné dobroty, ako je to aj s nimi?

Keď vieme, ako by sme sa mali vhodne stravovať a máme vedomie o tom, v akom množstve a akých kombináciách dané potraviny kombinovať s ostatnými surovinami, tak ich môžeme ľahko zaradiť do nášho stravovania bez väčších ťažkostí.

Ak si navyše zemiakový šalát pripravíme bez majonézy, tak nemá vysokú energetickú hodnotu. Keď do neho ešte pridáme veľa zeleniny, nevidela by som v ňom žiadny problém.

Niektorí tvrdia, že jesť by sa malo päťkrát denne, iní zas tvrdia, že trikrát. Aký je váš názor?

Doporučujem radšej jesť častejšie, teda päťkrát denne, po menších porciách. Ľahšie tak predídeme výkyvom hladiny krvného cukru, chutiam, veľkému hladu alebo prejedaniu sa na večer.

Navyše, keď sme doma, tak máme všetky potraviny po ruke, preto by možno mohlo byť psychicky náročnejšie odolať a jesť iba trikrát denne.

Ako si upraviť stravu, vzhľadom na obmedzené prístupy do obchodov? Na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať?

Toto sa vôbec nelíši od bežného stravovania, keďže aj bežne odporúčam základné suroviny, z ktorých si pripravíme domáce pokrmy. Je to hlavne ovocie, zelenina, neochutené mliečne výrobky, mäso, vajcia, strukoviny a pekárenské výrobky alebo prílohy.

Aktuálnymi "hitmi" je najmä kvások, múka a cestoviny.

Ak máme doma zásoby múky, tak si môžeme krátiť čas prípravou domáceho pečiva, ktoré môže byť kvalitnejšie, než bežne dostupné výrobky zo zmrazených polotovarov.

Ani cestoviny nie sú zlé, len je pri všetkom potrebné poznať rozumnú mieru a dopĺňať aj zdroje bielkovín napr. nízkotučné mliečne výrobky, chudé mäso, ryby, atď. A zeleninu, aby sme si udržali vyvážený jedálniček.

Aký dopad môžu mať na naše zdravie chyby v stravovaní?

Ak budeme jesť nepravidelne a nevhodne kombinovať stravu, môžeme mať oveľa intenzívnejšie chute. Navyše vysoko spracované potraviny, bohaté na cukry, soľ, zlé tuky podporujú zápalové procesy v tele, ktoré teraz akurát podlomia naše zdravie.

Na čo sa po karanténe môžeme pripraviť, ak sa tzv. veľmi "opustíme"?

Ak doma začneme maškrtiť, veľmi ľahko a rýchlo budeme priberať na hmotnosti. Preto by som odporučila karanténu pojať práve naopak veľmi pozitívne. Kedy inokedy budeme mať taký priestor preto, aby sme sa mohli naučiť správne stravovať?

Máme čas na prípravu jedla, môžeme jesť pravidelne, ak si domov nakúpime len tie vhodné suroviny, tak nás nebude nič iné lákať. Takže žiadne výhovorky a hurá na vhodné stravovanie.

*Článok bol pripravený v spolupráci s odborníčkou na zdravé stravovanie s Monikou Tělupilovou, DiS, nutričný garant projektu CEFF (Certified E-Friendly Food, Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie) Česká republika.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:14