Je neprávom podceňovanou superpotravinou. Semená maku siateho pritom priaznivo pôsobia na ľudský organizmus a ich účinky prekonajú aj toľko ospevované chia semienka. Navyše ide o tuzemskú plodinu.
Podceňovaná superpotravina
Mak je absolútne unikátny svojím zložením: je mimoriadne bohatým zdrojom vápnika, ale obsahuje aj veľa železa, horčíka, zinku, medi, vitamínu E a vitamínov skupiny B, omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín či vlákniny.
Má priaznivý vplyv na kosti, vlasy aj nechty, stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi, napomáha v prevencii kardiovaskulárnych chorôb, osteoporózy, depresie aj ďalších civilizačných chorôb.
Prispieva k posilneniu imunity, uvoľňovaniu kŕčov, odbúraniu stresu, zlepšeniu pamäti aj nálady. A ak veríte na jeho omamné účinky vplyvom ópia, premyslite si to.
Jesť buchty, koláče či rezance s makom nie je niečo ako návšteva ópiového brlohu. Aj keď mak naozaj obsahuje mnoho ópiových alkaloidov, z ktorých najznámejší je morfín, vyskytujú sa iba v niektorých častiach rastliny, najviac v makovici a v stonke pod ňou, v semenách nie.
Rôzne odrody sa líšia aj obsahom alkaloidov. Je potrebné rozlišovať najmä mak potravinársky a mak priemyselný, teda farmaceutický.
Pre výrobu liečiv sú určené odrody s vyšším obsahom alkaloidov a spracováva sa z nich tzv. makovina, teda spomínaná makovica a časť stonky.
Na konzumáciu sa pestujú odrody s nižším obsahom alkaloidov a využívajú sa z nich iba semená. Tie síce môžu byť ľahko kontaminované prachovými časticami z makoviny - pri ručnom zbere je to menej ako pri zbere kombajnom, avšak normy na obsah alkaloidov sú veľmi prísne. Niet sa čoho báť.
Mak určite vyberajte lokálny
V našej oblasti sa pestujú výhradne potravinárske odrody (najmä modrosemenné). Farmaceutický mak sa k nám dováža z iných krajín a nesmie byť využívaný v potravinárstve.
Niektorí ho však nelegálne primiešavajú do jedla, pretože je lacnejší. Tomu sa vyhnete, ak budete kupovať iba tuzemský mak. Kvalitný mak nakupujte najlepšie priamo od pestovateľov, ktorí predávajú aj v malom, nájdete ich aj na internete.
V obchodoch hľadajte mak so slovenským označením na obale, prípadne žiadajte predajcu, aby ho objednali.
Zaujímavosti:
- Najstaršie stopy využívania maku pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kristom z oblasti Stredomoria.
- Na území Česka a aj Slovenska sa mak vo veľkom, ako olejnina, začal pestovať počiatkom 19. storočia po katastrofálnych škodách na olivových plantážach v južnom Francúzsku.
- Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika a obsahuje ho 12-násobne viac ako kravské mlieko.
- Nakoľko ide o významný zdroj ópia, je v niektorých štátoch jeho pestovanie zakázané.
- Zo slovenského šľachtenia vznikli odrody Dubník (1985), Gerlach (1990), Albín (1991), Magik (1993), Opal (1995), Bergam (1998), Maratón (2000), Malsar a Major (2002)
- Najnovšie sa v tomto roku podaril na Prešovskej univerzite úspech: vyšľachtili novú odrodu maku siateho s názvom Azurit.