StoryEditor

Ako počas lockdownu nepribrať? Diéty neodporúčam. Zapojte zdravý rozum, odkazuje odborníčka

10.03.2021, 23:00
Česká nutričná terapeutka Aneta Sadílková v rozhovore povedala, ako sa správne nastaviť, aby nás pandémia "neničila" aj po fyzickej stránke.

Vlády v Česka a na Slovensku obmedzila pohyb, takže ľudia, ktorí boli zvyknutí na víkendový pohyb, môžu byť v tomto smere obmedzení. Po zime je organizmus aj vyčerpaný a náchylnejší, ľudia by mali byť na čerstvom vzduchu. Čo by ste im poradili?

Ak to bude aspoň trochu možné, odporučila by som naplánovať si minimálne tridsaťminútovú svižnú prechádzku každý deň v okolí domova. Ďalšou z možností je aj akákoľvek pohybová aktivita doma. Niekto má napríklad k dispozícii rotoped, bežecký pás alebo orbitrek. Napríklad jedna moja 75-ročná pacientka, diabetička 2. typu, využíva možnosť, že ju jej syn každý druhý deň odvezie k sebe domov, kde má bežecký pás a ona na ňom hodinu chodí, potom si spolu dajú obed a potom ju syn odvezie späť domov. Všetko sa dá, keď sa chce. Keď taký stroj doma nemáte, môžete si napríklad zatancovať, zacvičiť alebo sa akokoľvek hýbať na obľúbenú hudbu. Má to aj pozitívny vplyv na psychiku.

Strava a pohyb

Cvičenie „do úmoru“ zmysel asi nemá, ale každodenný pohyb je dôležitý rovnako ako vyvážená a zdravá strava. Čo by ste poradili ľuďom, aby určite zaradili do jedálnička?

Náš jedálniček má byť zložený prevažne z priemyselne nespracovaných potravín, to znamená zo základných surovín, ktoré si sami upravíme.

Je to ovocie a zelenina, pečivo, prílohy (zemiaky, ryža, cestoviny, strukoviny), nespracované mäso, mlieko, nesladené mliečne výrobky, syry, vajcia. To sú potraviny, ktoré máme mať v jedálničku každý deň na raňajky, obed, večeru.

Určite je dôležitý prísun vitamínov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-05 14:29:23 - Feat.: 0 - Title: Dobré správy pre mužov: Prečo chudnú ľahšie ako ženy a čo im pomôže rýchlo sa dostať do formy? 02 - Modified: 2021-03-09 15:05:05 - Feat.: 0 - Title: Z týchto potravín sa najľahšie chudne: Uľahčia spaľovanie aj zrýchlia metabolizmus
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:44