StoryEditor

Päť najlepších diét pre rok 2014, ktoré naozaj fungujú

18.02.2014, 23:02
Autor:
iDnesiDnes
Rada zložená z odborníkov na výživu a časopis US News & World Report zostavila prehľad piatich najúčinnejších diét pre tento rok.

Nová diéta, ktorá sľubuje zázračne rýchly úbytok kilogramov, sa objavuje každú chvíľu. Väčšina z nich však funguje len krátkodobo a často privodí zdravotné ťažkosti. Rada zložená z odborníkov na výživu a časopis US News & World Report preto zostavila prehľad piatich najúčinnejších diét pre tento rok.

Kritériá pre zvolenie najlepšej diéty boli jasné - diéta musí byť výživná, bezpečná, ľahká a samozrejme účinná. Mala by tiež pomáhať pri znižovaní rizika cukrovky a srdcových ochorení. Pozrite sa, ktoré diéty prísnym sitom magazínu US News prešli.
 

DASH diéta
Už štyri roky sa DASH diéta (z anglického Dietary Approaches to Stop Hypertension) drží na zlatej priečke medzi najlepšími diétami. Pôvodne ju experti z National Heart, Lung and Blood Institute vyvinuli pre zníženie a kontrolu krvného tlaku. Ukázalo sa však, že výborne funguje aj ako diéta na schudnutie. Odborníci vychvaľujú hlavne to, že je bezpečná, výživovo kompletná a pomáha dokonca zabrániť cukrovke alebo ju dostať pod kontrolu.

DASH diéta je založená na potravinách, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, a diétny plán je jednoduchý. Základom je zvýšenie príjmu zeleniny a ovocia a niektorých mliečnych výrobkov. Povolené sú celozrnné potraviny, hydina, ryby a orechy, naopak je potrebné obmedziť tuky, červené mäso, sladké potraviny a nápoje. DASH diéta nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky a odborníci ju odporúčajú na celý život.

Medzi jej preukázateľné výhody patrí: zníženie krvného tlaku už počas prvých dvoch týždňov, zníženie hladín zlého LDL cholesterolu, zníženie rizika mŕtvice, rakoviny, cukrovky a osteoporózy. Príjemným bonusom sú zhodené kilá: v priemere je to vraj 5 až 16 kg v priebehu niekoľkých mesiacov .

TLC diéta
Na druhom mieste sa umiestnila Therapeutic Lifestyle Changes čiže TLC diéta, ktorú vymysleli odborníci z National Institutes of Health. Je založená na podobnom princípe ako DASH diéta: nielenže pri nej schudnete, ale aj prospejete svojmu srdcu.
TLC diéta spočíva v úprave jedálnička tak, aby bol šetrnejší k telu a znižoval hladiny cholesterolu v krvi. Je pri nej potrebné sledovať celkový denný príjem kalórií. Keď chcete zhodiť, mali by ste príjem znížiť na 1 200 kilokalórií za deň. Ak si chcete váhu udržať, môže to byť 1 800 kilokalórií.

Dané číslo sa ale mení aj v závislosti na veku a fyzickej aktivite. Pri TLC diéte je potrebné vzdať sa tučných pokrmov a jesť hlavne ovocie, zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky, hydinu a ryby.

Diéta kliniky Mayo
Bronzovú priečku obsadila diéta, ktorú vyvinuli experti z preslávenej minnesotskej kliniky Mayo. Jej cieľom je prevencia cukrovky, vedľajším účinkom potom aj primerané zhadzovanie nadbytočných kíl. Zo začiatku nejde o počítanie kalórií, ale o postupnú zmenu celkového životného štýlu.

Vo veľkom množstve je povolené jesť ovocie a zeleninu, v menšom množstve potom celozrnné potraviny, bielkoviny v podobe strukovín, rýb a nízkotučných mliečnych výrobkov a nenasýtené tuky, ktoré sú prospešné pre srdce. Jedálniček je potrebné doplniť pohybom. Na začiatku stačí 5-10 minút denne, postupne je dobré zvýšiť dobu cvičenia na minimálne 30 až 60 minút denne.





Stredomorská diéta
Životný štýl obyvateľov Talianska, Grécka, Španielska a Maroka vychvaľujú lekári a odborníci na chudnutie. Podstatnú časť stredomorskej stravy totiž tvoria čerstvé miestne potraviny - orechy, olivový olej, korenie a byliny, ryby a červené víno. Zato na červené mäso ani na sladkosti si miestni toľko nepotrpia.

Ak budete dodržiavať správny pomer živín, kedy polovicu taniera tvorí zelenina, štvrtinu sacharidy a štvrtinu bielkoviny, pomôžete si aj k vysnívanej postave. Pri pestrej stredomorské diéte nepočítajte s dramatickými výsledkami, ale skôr so zdravým, pozvoľným úbytkom kilogramov a tiež so zlepšením celkového zdravotného stavu.

Weight watchers diéta
Na piatom mieste skončil diétny plán Weight watchers, ktorý nie je na poli diét žiadnou novinkou. Nejde o krátkodobú záležitosť, ale skôr o zmenu všetkých doterajších stravovacích návykov pomocou bodového systému, ktorý sa nazýva ProPoints.

Pri tomto diétnom programe neexistujú zakázané alebo povolené jedla; všetky potraviny aj nápoje majú pridelené body a vy sa učíte jesť s mierou tak, aby ste sa nasýtili, ale neprejedli. Limit bodov závisí od veku, pohlavia a váhe, pri cvičení si ich môžete odčítať. Základom diéty je hlavne zelenina, ovocie, mliečne výrobky a netučné bielkoviny.
 

Ako to vidí expertka
„Podľa mojich skúseností je však najúčinnejšia diéta zónová," myslí si dietologička Lenka Kaprálová. „Je výživná a predovšetkým bezpečná. Nejde vlastne o klasickú diétu, ale o spôsob stravovania, ktorý vytvoril Barry Sears - biochemik, ktorý chcel v prvom rade znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení."

Princíp je jednoduchý, vysvetľuje odborníčka: Každé jedlo obsahuje zastúpenie všetkých základných živín, a to v danom pomere: 30 percent tvoria bielkoviny, 40 percent sacharidy a 30 percent tuky. Organizmus na to vhodne hormonálne zareaguje a telo sa dostáva do takzvanej zóny. Všetky reakcie sú vyladené, pribúda energie a vitalita."


Marcela Svobodová, idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-26 17:03:28 - Feat.: 0 - Title: Silné mrazy zabíjajú aj v Rumunsku a Moldavsku
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 10:13