StoryEditor

Seriál: tajomstvo drevených sudov, v ktorých zrie whiskey

29.10.2015, 23:00
Pred naliatím do dreveného sudu je whiskey iba čírou tekutinou, ktorá pripomína obyčajnú vodu. Zázraky sa dejú až v ňom.

"Videli ste niekedy Rusa, ako vojde do baru a na barmana zakričí aby mu doniesol pohárik sherry," spýtal sa pri päťsto litrových sudoch Francúzska John Quinn. Aj tie slúžia na dozretie whiskey. Avšak poďme na to pekne po poriadku.

Výrobcovia whiskey v Írsku používajú najmä sudy z amerického dubu, v ktorom predtým zrel po dobu tri až päť rokov burbón. Sú cenovo dostupné a stoja približne 120 eur za kus. "Američania sú veľmi radi, že sa ich takto môžu zbaviť, my sme veľmi radi, že ich môžme za dobrú cenu kúpiť," vysvetľuje ambasádor whiskey Tullamore John Quinn. Americká legislatíva totiž zakazuje použiť dvakrát ten istý sud a destilérky burbónu by ho inak museli vyhodiť alebo spáliť. "Toto pravidlo majú Američania pravdepodobne pre ochranu drevorubačského priemyslu," vysvetlil ambasádor. Výrobcovia whiskey ich pyužijú zväčša dva, niekedy trikrát. Tieto dubové sudy majú 250 litrový objem, avšak nie sú jediné, ktoré sa používajú.


Prečítajte si aj prvý diel seriálu: Túto whiskey potopili najznámejší herci Hollywoodu



Drevené sudy dávajú whiskey nie len chuť ale aj farbu. Snímka: Tullamore D.E.W.

Nedostatkový tovar
"Kupujeme sudy aj po cherry z Francúzska. Majú dvojnásobný objem, ale stoja takmer desaťnásobne viac," vysvetľuje Quinn. Tie pritom slúžia na zjemnenie, zaokrúhlenie chuti. Pálenica v mestečku Tullamore ich nakupuje od francúzskych výrobcov. "Doslova za nimi do toho Francúzska musíme prísť a poprosiť ich, aby nám vyrobili 500 sudov a nechali v nich ležať cherry," hovorí ambasádor. "Väčšinou ich prvá reakcia je, či sme sa nezbláznili. Veď kto by už len pil toľko cherry. My to piť nepotrebujeme, my potrebujeme len tie sudy," vysvetľuje s úsmevom Quinn a rozpráva ironickú príhodu o Rusovi a cherry. Keďže sa tej cherry vo svete naozaj veľa nevypije, tak sú tieto sudy nedostatkovým tovarom a preto vyjdu pálenicu na približne tisíc eur.


Prázdne sudy z Ameriky pripravené na plnenie. Snímka: Tullamore D.E.W.

Nie jablkový likér, ale ciderová whiskey
Okrem sudov so cherry sa v poslednej dobe experimentuje aj s u nás populárnymi cidermi – skvasenými jablkovými muštami.
"Na jeseň pozbierame jablká, necháme ich v sudoch tri mesiace kvasiť a potom cider vystrieda whiskey, ktorú necháme ešte pár mesiacov dozrieť v sudoch," vysvetľuje Quinn. To znamená, že whiskey sa nemieša s jablkovou šťavou alebo arómou. Ak by tak spravili, tak výsledný produkt nemôžu označiť ako whiskey, ale likér. "Je to praktika, ktorú robia mnohí výrobcovia, dajte si na ňu pozor," radí Quinn a dodáva, že whiskey svoje tóny môže brať len z dreva, v ktorom zreje.


V skladoch so zrejúcim destilátom vás opantá jemná vôňa alkoholu. Snímka: Tullamore D.E.W.

Starší nemusí byť lepší
Číry destilát z drevených sudov počas doby ležania natiahne farbu, ale aj vôňu a chuť. Veľa ľudí si myslí, že čím dlhšie alkohol zreje, tak tým je kvalitnejší. Nie je to úplne tak. Dĺžkou zrenia sa menia senzorické vlastnosti. Alkohol sa stáva tmavším a viac si natiahne z dreva do chuti. Avšak pre toho, kto vyhľadáva vo whiskey ľahšie, sviežejšie tóny, je kupovanie päťnásťročnej whiskey vyhodenými peniazmi.
Írska whiskey musí zrieť v sudoch aspoň tri roky, tak hovorí zákon. Väčšina z predávaných destilátov leží štyri až sedem rokov. Ak kupujete napríklad päťnásťročnú whiskey, ktorá je miešaná (blended) z viacerých druhov alebo nie je z jedného sudu, môžete si byť istý, že jej najmladšia súčasť má minimálne päťnásť rokov, ale pokojne aj viac. Je to presne naopak ako pri rumoch, kde rok označuje práve najstaršiu časť nápoja.

Prinášame vám pravidelný seriál o whiskey

- V prvom diele seriálu ste sa dočítali o zaujímavom príbehu whiskey, ktorú potopili najznámejší herci Hollywoodu.

- O týždeň v piatok sa dočítate zaujímavé fakty zo sveta tohoto lahodného nápoja. Napríklad prečo sa píše niekedy whiskey a inokedy whisky. Kto vynašiel destiláciu alebo kde leží najstaršia pálenica na svete.

- Štvrtý diel seriálu prinesie informácie o výrobe whiskey a regionálnych rozdieloch. Predstaví vám jednotlivé krajiny a ich špecifiká.

- V piatom diele sa pozrieme na jednotlivé techniky destilovania whiskey a opíšeme si, ako vplývajú na chuť.

 

01 - Modified: 2007-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda bude naďalej hlavným sponzorom Tour de France
01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-19 06:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Hunter Schafer už nechce hrať transrodové postavy. Vieme, či si zopakuje úlohu Jules v novej sérii seriálu Eufória 03 - Modified: 2024-04-11 07:02:28 - Feat.: - Title: Spoznali by ste seriálovú právničku Ally McBeal? Ona starne do krásy, naozaj má pred šesťdesiatkou? 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Druhá séria House of the Dragon dostala brutálne trailery. Ktorú stranu v krvavej vojne plnej drakov si vyberieš? 05 - Modified: 2024-03-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Nový seriál zo sveta Star Wars sa predstavuje prvým trailerom. Čakajú nás súboje svetelných mečov aj slávna éra Jediov
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 20:45