StoryEditor

Desať vecí, ktoré spomaľujú metabolizmus

17.04.2014, 00:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Telu môžete v spaľovaní kalórií brániť aj nevedomky. Prečítajte si, či vašu snahu o dosiahnutie vysnívanej postavy nebrzdí spomalený metabolizmus.

Tiež si občas pomyslíte, ako je možné, že sa niekto môže pchať jedlom od rána do večera a napriek tomu nepriberie? Zvyčajne za to onen šťastlivec môže ďakovať svojmu rýchlemu spaľovaniu. Pokiaľ však patríte medzi jedincov, ktorí priberú aj zo vzduchu, môže byť na vine spomalený metabolizmus. Rovnako ako existujú veci, ktoré metabolizmus podporia, sú aj také, ktoré ho naopak pribrzdia.

Nepravidelný stravovací režim
Podľa serveru womenshealthmag.com vedci zistili, že myši sporadicky kŕmené potravinami s vysokým obsahom tuku pribrali na váhe viac ako myši, ktoré jedli rovnakú stravu, ale v pravidelných intervaloch. Odborníci si tento jav vysvetľujú tým, že jedlo v rovnakom čase každý deň trénuje telo, aby spaľovalo viac kalórií medzi jedlami.

Výživa na dosah ruky
Výživová poradkyňa Elena Shmyrová tiež upozorňuje, že nepravidelné a stereotypné stravovanie, nekvalitné potraviny, jednostranné diéty, hladovanie v snahe schudnúť vedú k podvýžive (nedostatku živín) organizmu a priberaniu na váhe. Chute na sladké a alkohol nie sú potom podľa Shmyrovej nič iné ako "volanie tela po živinách".

Pesticídy v potravinách
Výsledky kanadskej štúdie ukázali, že pesticídy môžu zasahovať do nášho telesného procesu spaľovania kalórií a skomplikovať tak chudnutie. Vedci pri svojom výskume zistili, že sa držiteľom diét, ktorí jedli najviac toxínov, spomalil metabolizmus a bolo pre nich ťažšie schudnúť. Pre zachovanie správnej funkcie metabolizmu tak odborníci odporúčajú vyberať si skôr bio potraviny, ktoré pesticídy neobsahujú.

Vynechávanie spánku
Nedostatok spánku spôsobí, že nasledujúci deň nebudete mať dosť energie nielen na bežné fungovanie, ale najmä na cvičenie, takže spálite menej kalórií. Pri spánkovom deficite navyše naše telo produkuje hormóny, ktoré zvyšujú chuť k jedlu. A to už je dostatočný dôvod ísť si večer skôr ľahnúť, aby sme sa ráno prebudili svieži a plní energie.

Menštruačné krvácanie
Pri mesačnom krvácaní ženy prichádzajú aj o železo, ktoré pomáha prenášať kyslík do svalov. „Ak sú vaše zásoby železa príliš malé, svaly nedostanú dostatok kyslíka, vaša energia klesá a metabolizmus sa zadrháva," vysvetlila doktorka Tammy Lakatošová, autorka knihy „Fire Up Your Metabolism: 9 Proven Principles for Burning Fat and Losing Weight Forever".
Zvlášť ženy, ktoré trpia silnejším krvácaním, by sa preto mali zamerať na potraviny bohaté na železo. Ideálne sú fazuľa, listová zelenina alebo brokolica.

Nedostatok jedla
Ak rapídne znížite príjem kalórií, vaše telo sa prepne do hladujúceho režimu, aby si ochránilo zásoby energie na horšie časy. Mnoho dietujúcich ľudí tiež vynecháva raňajky, ale počas spánku sa metabolizmus spomaľuje a k jeho naštartovaniu dochádza práve pri prvom jedle. Ľudia, čo chcú schudnúť, často zo svojho jedálnička vylúčia sacharidy, to však nutričná poradkyňa Shmyrová neodporúča. „Sacharidy skonzumované spolu s vlákninou sa trávia pomalšie a tým udržujú v našom tele stálu hladinu inzulínu. Nedostatok vlákniny vedie k rozkolísaniu tejto hladiny, organizmus to berie ako výstražný signál a pre istotu si začína robiť zásoby. Vláknina naviac prečistí črevá a umožní lepšie vstrebávanie ostatných živín do organizmu. Dostatočnou konzumáciou vlákniny možno urýchliť metabolizmus minimálne o 10 percent."

Dlhodobé sedenie
Všetci vieme, že sedavý režim nám neprospieva a dlhodobé sedenie je pre človeka neprirodzené. Podľa odborníkov dokonca už len dvadsať minút sedenia v kuse dokáže značne spomaliť metabolizmus. Ak už musíte tráviť dlhší čas v sede, nezabudnite sa občas zdvihnúť a prejsť alebo sa aspoň pretiahnuť.

Pásmová choroba
Kto zažil takzvaný „jet lag“, čiže pásmovú chorobu, určite potvrdí, že sa v tom čase necítil vo svojej koži. Narušenie prirodzených biorytmov po prelete najmenej dvoch časových pásiem môže s organizmom pekne zamávať.
Podľa vedcov z Center for Epigenetics and Metabolism at University of California pri narušení cirkadiánneho rytmu nebudú bunky fungovať tak, ako by mali, a metabolizmus sa spomalí. Bohužiaľ, proti pásmovej chorobe neexistuje žiadna obrana: azda len nelietať.

Nedostatok vápnika
Vápnik hrá dôležitú úlohu v regulácii metabolizmu tukov, teda určuje, či kalórie spálite, alebo ich uložíte v podobe tukov.
Podľa výskumu odborníkov z Nutrition Institute at the University of Tennessee strava bohatá na vápnik nedovolí tukovým bunkám vytvoriť nadbytok tukových zásob, ale naopak spaľovanie tukov podporí .

Nedostatok bielkovín
Podľa Eleny Shmyrovej nedostatok bielkovín vedie k znižovaniu svalovej hmoty, ktorá na rozdiel od tukových tkanív spotrebováva viac energie. Pol kila svalov za deň spáli okolo 40 kalórií, kdežto rovnaké množstvo tukov len dve.
„Čím viac svalov máte, tým viac kalórií spaľujete každú minútu počas dňa nezávisle na tom, či práve športujete alebo pozeráte na televíziu. Pridajte ku každému jedlu aj porciu bielkovín - vajíčko, tvaroh, mäso, strukoviny, oriešky, morské riasy a urýchlite metabolizmus až o 35 percent," odporúča Shmyrová.

Dehydratácia
Všetky telesné bunkové procesy vrátane metabolizmu závisia na dostatočnom príjme tekutín. Ako zistili odborníci z University of Utah, pri dehydratácii človek spáli až o 2 percentá menej kalórií než normálne.

 

Marcela Svobodová, idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Takmer všetky komodity zdraželi
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:51