StoryEditor

Nový trend: michelinovskí šéfkuchári varia na stanici

01.10.2013, 00:01
Autor:
iHNediHNed
Staničné reštaurácie či reštaurácie v múzeách obvykle nemajú najlepšiu povesť. To sa však radikálne mení vo Francúzsku.

Veľký podlhovastý bar, pekný nábytok a predovšetkým vynikajúca kuchyňa: Lazare je krásna reštaurácia, do ktorej sa vstupuje z haly rušnej stanice. Otvorené má od 9. septembra v prízemí parížskej stanice Saint - Lazare. Za gastronomický zážitok na mieste, ktorým prejde toľko ľudí, vďačia Parížania šéfkuchárovi Erikovi Frechonov, vyznamenanému tromi michelinskými hviezdičkami, píše francúzsky denník Le Monde.



Celý rad významných šéfkuchárov dnes vo Francúzsku oživuje priestory, kde bol zákazník predtým považovaný skôr za dojnú kravu než za náročného spotrebiteľa. Parížsa stanica ponúkla vysoko kvalitnú kuchyňu ako prvá, ale v gastronomickú destináciu sa menia aj ďalšie kultúrne pamiatky. Yannick Allen bude variť od novembra v paláci Brongniart na námestí Burzy. V apríli otvorená reštaurácia Monsieur Bleu vdýchla nový život Tokijskému paláci pri Seine.

V Marseille tento rok v lete otvorili architektonicky zaujímavú budovu Múzea európskych a stredomorských civilizácií. Miestnu reštauráciu zverili trojhviezdičkovému šéfkuchárovi Geraldovi Passédatovi. A budúce múzeum Pierra Soulages Rodeza si zabezpečilo služby šéfkuchárov Sébastiena a Michela Brasových, takisto vyznamenaných tromi michelinskými hviezdičkami. Až sa natíska otázka, či reštaurácie v týchto kultúrnych objektoch nebudú vyhľadávanejšie než vlastné expozície.




Eric Frechon môže počítať so zhruba 450 000 cestujúcimi, ktorí stanicou Saint - Lazare denne prejdú . Jeden vchod vedie do jeho reštaurácie z ulice, druhý zvnútra stanice. Hneď oproti pohyblivým schodom, ktorými sa cestujúci dostávajú k vlakom. Reštaurácia tak funguje ako spojnica medzi mestom a terminálom. „Šéfkuchár poctený michelinskými hviezdičkami na stanici, to nie je žiadna bežná vec. Je to výzva, ktorú som prijal, " hovorí Frechon. Na jedálničku má klasické jedlá, ako sú steaky (u Lazara sa nepodávajú žiadne hamburgery) , mäsové knedličky , údeniny či domáce pečivo. „Chcel som variť dobré veci s využitím sezónnych potravín, ktoré by neboli príliš drahé, " vysvetľuje šéfkuchár. Jeho sen: ponúkať najlepšie jambon - beurre (sendvič s maslom a šunkou , najrozšírenejšie jedlo vo Francúzsku ) v Paríži.  Je to odvážny cieľ na miestach, kde je stále ešte živá spomienka na takzvaný sendvič SNFC ( Francúzskych štátnych dráh).

ihned.cz

01 - Modified: 2005-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpočúvanie v réžii polície
01 - Modified: 2023-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Čína stavia v Antarktíde ďalšiu stanicu. Môže špehovať, varujú experti 02 - Modified: 2019-12-19 14:18:07 - Feat.: - Title: „Estékáčky“ budú zrejme v budúcnosti jednoduchšie ako dnes 03 - Modified: 2019-06-07 13:02:58 - Feat.: - Title: Projekt Nivy Tower v Bratislave už prekročil výšku sto metrov. Pracuje sa na 30. poschodí 04 - Modified: 2017-11-19 13:26:56 - Feat.: - Title: Hanba Bratislavy sa stráca pred očami. Pozrite sa, ako prebieha búranie stanice Nivy 05 - Modified: 2017-09-21 12:21:30 - Feat.: - Title: Chátrajúca autobusová stanica v Bratislave má náhradu. Pozrite sa, ako bude vyzerať
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 18:18