V našich zemepisných šírkach je polievka známy pojem. Ruku na srdce – akú prvú asociáciu máte so slovom nedeľa? Väčšina z nás iste bude menovať maminu slepačiu či hovädziu polievku, ktorá k rodinnej atmosfére víkendu neodmysliteľne patrí. A aj keď sme mnohí počas školy prešli obdobím vzdoru a v školskej jedálni sme si ju zámerne nedávali, pretože by to bolo „trápne“, je na mieste, aby bola v našom jedálničku zaradená aspoň raz do dňa.
Polievka vám dodá tekutinu, ktorú častokrát počas dňa opomíname. Zahreje vás, osvieži a dodá potrebnú energiu. V jej moci je aj uzdravenie pri rôznych chorobách. Polievku si dávame hlavne ako predkrm k hlavnému jedlu dňa, no je rovnako dobrou alternatívou i na večeru. Niektoré národy ju servírujú aj ako prvé jedlo dňa.
Teplou polievkou naštartujete žalúdok na trávenie ďalšej tuhej stravy. Jej príjmom sa totiž spustí sekrécia slín a žalúdočných štiav, čím sa rozbehne pohyb čriev. Zaradenie polievky na prvé miesto pred hlavné jedlo má aj inú logiku – skôr sa ňou zasýtite a hladný žalúdok nevyšle do mozgu signál, že máte s druhým jedlom zjesť aj tanier. Tým, že polievka pomáha udržať dlhšie stabilnú hladinu cukru v krvi, nebudete mať tak skoro pocit hladu a nutkanie „dojesť sa niečím sladkým“. Polievka je preto dobrým pomocníkom aj v čase diéty.
Správne nakombinované suroviny v polievke a spôsob jej prípravy sú kokteilom vitamínov, minerálnych látok s antioxidačným a liečivým účinkom. Tieto živiny v ľahko stráviteľnej forme pomáhajú predchádzať rôznym srdcovo-cievnym ochoreniam, či dokonca rakovine. Naše tradičné silné vývary pomáhajú bojovať so zápalom v hrdle alebo nádchou. A nehovoriac o tom, že polievka je spoľahlivým pomocníkom na ťažký deň po prehýrenej noci.
Nezabúdajte preto ani na polievky k jedlám, ktoré si objednávate z takmer 100 reštaurácií na DajmeJedlo.sk.
Zdroj informácií: DajmeJedlo.sk
Chcete vyhrať poukazy na nákup jedál cez DajmeJedlo.sk? Zúčastnite sa našej súťaže.
Kliknite sem alebo na banner nižšie.