Ryby by mali byť pravidelnou súčasťou jedál a mali by sme si ich dopriať aspoň raz týždenne. Ak si chcete dopriať chuťový zážitok a pritom nemyslieť na to, či vám v krku neuviazne kosť, siahnite napríklad po lososovi. Táto ryba má kostí minimum, takže je dosť možné, že vo svojej porcii nenatrafíte ani na jednu.
Losos obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínov a preto sa odporúča konzumovať aj pri zdravom životnom štýle. Je veľkým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie samo vyrobiť. Tie znižujú cholesterol, krvný tlak a slúžia ako prevencia pri srdcových problémoch.
Losos sa dá pripravovať na viacero spôsobov. Najčastejšie natrafíme na pečeného lososa s tymiánom, môžeme ho aj dusiť či variť. Ak chcete skúsiť niečo zaujímavé, lososová polievka môže byť to pravé. Nemusíte sa báť, že bude páchnuť rybinou, kúsky lososa jej dodajú jemnú chuť a budú sa vám rozpadávať v ústach.
Na prípravu budeme potrebovať 1 liter zeleninového vývaru, 300 g lososa, 150 g koreňovej zeleniny – mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, ďalej menší pór, 3 polievkové lyžice sušených hríbov, 1 polievkovú lyžicu masla, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať na dozdobenie.
Lososa bez kože nakrájame na väčšie kocky široké približne 2 cm tak, aby sa zachovala jeho štruktúra aj v kockách. Všetku očistenú zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Množstvo si môžete upraviť podľa seba, podľa toho, či máte radšej hustejšie alebo redšie polievky. Do hrnca dáme roztopiť maslo na ktorom opražíme lososa tak, aby bol celý jeho povrch bledoružový. Pridáme sušené hríby a pór a restujeme ešte jednu minútu. Nakoniec pridáme všetku zeleninu a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme približne 25 – 30 minút. Nakoniec dochutíme soľou a korením a môžeme dozdobiť vňaťou.
Pripravené v spolupráci s: