StoryEditor

Čo musíte ochutnať v Barcelone? Poradí šéfkuchár

30.06.2015, 10:45
Autor:
stlstl
Nielen skvelé tapas či tradičná paella. Vydajte sa na kulinársky výlet po Katalánsku.

Katalánci jedlo milujú. Môžete tu stráviť niekoľko týždňov a stále budete mať čo objavovať. Skúsený pražský šéfkuchár René Vokurka pracoval v Katalánsku celý rok a prezradil nám, kde sa zastaviť a čo ochutnať.

Ako sa robí katalánska paella? A ako chutí kura s krevetami? Že si nedokážete si takú kombináciu predstaviť? Máme pre vás recept.
Barcelona patrí medzi najzaujímavejšie gastronomické destinácie Európy a každého návštevníka prekvapí množstvom fantastických lahôdok. Pre iDNES.cz zaznamenal kulinárske spomienky pražského šéfkuchára Libor Budinský.


„Milujem bary v zapadnutých uličkách, kde sa je „na stojáka“ a kde majú úžasné tapas. To nie je konkrétne jedlo, ale štýl servírovania, keď si hostia objednávajú malé tanieriky s najrôznejšími chuťovkami. Barcelonské tapas sú pikantnejšie a výraznejšie než napríklad tapas v Madride alebo na juhu Španielska. A neboja sa tu veľmi odvážnych kombinácií," vysvetľuje šéfkuchár Pizza Coloseum René Vokurka (na snímke hore), ktorý varil sedem rokov v Uruguaji a v Argentíne a ďalší rok potom strávil neďaleko Barcelony.

Pečený bôčik s ančovičkami

Kuchári sa neboja experimentov, pokojne vám ponúknu pečený bôčik s ančovičkami alebo do krému z kozieho syra pridajú natrhané kúsky pečeného jahňacieho mäsa. Aj keď to vyzerá na prvý pohľad veľmi divoko, chutí to skvele. Najviac ma nadchlo zaprávané kura s krevetami, ktoré sa pripravuje v niektorých rodinách na Vianoce, " opisuje Vokurka katalánsky štýl varenia.

Obľúbeným podnikom na tapas je reštaurácia Catedral na námestí pred katedrálou v centre mesta, v ktorej ponuke je niekoľko desiatok druhov tapas. Hostia si sami berú tanieriky s tapas z dlhého pultu a potom zaplatia pri odchode podľa počtu špajdlí, ktoré im zostali na tanieri. Tapas tu majú fantastické a v podniku je stále plno. Čo vyskúšať? Výborné sú jednohubky pripravené zo slávnej katalánskej korenenej klobásky butifarra, ktorá sa pripravuje v čiernej alebo bielej podobe a potešia aj marinované chobotničky alebo pikantné rybie krokety.

Súboja miestnych kuchárov

Veľkým zážitkom je návšteva niektorého z prestížnych kuchárskych zápolení, ktoré prebiehajú v rôznych štvrtiach Barcelony a tiež v okolitých dedinách od mája do novembra. „Na námestí či na rínku sa cez víkend zíde päťdesiat až sedemdesiat kuchárov, ktorí súťažia v boji o najlepšie prevedenie daného jedla, napríklad o najlepšie fideua, čo sú špeciálne miestne tenké rezance, ktoré sa obvykle pripravujú s mušľami a krevetami. A všetci všetko ochutnávajú a hodnotia, načo sa na záver vyhlási najlepší kuchár súťažného jedla v celom regióne, " vysvetľuje šéfkuchár.


Recept šéfkuchára: zaprávané kura s krevetami
- Kurča sa rozdelí zhruba na desať kúskov, ktoré sa krátko osmažia na olivovom oleji s cesnakom a rozmarínom. 
- Potom sa kurča vyberie a do hrnca sa pridajú cibuľa, cesnak, škrupiny a hlavy kreviet, dve červená rajčiny a trochu bieleho vína. To sa dusí, kým hlavy kreviet nepustia šťavu, potom sa to zaleje vývarom a nechá sa to variť, až sa obsah zredukuje na polovicu.
- Potom sa šťava precedí a do vzniknutej omáčky sa pridajú olúpané krevety, sépie, kurča a všetko sa ďalej na malom plameni dusí, až je kura mäkké. Pridá sa nasekaný petržlen a všetko sa zahustí maslom a smotanou. 
​- Fantastická delikatesa sa najčastejšie podáva s varenými zemiakmi.


Fantastickým zážitkom je napríklad súboj o najlepšiu pastu picada, do ktorej sa pridávajú pražené mandle, pistáciové oriešky, ale aj cesnak či petržlen, a ktorá patrí k najväčším gastronomickým pokladom Katalánska.

Tajomstvo katalánskej paelly

Povinnosťou je podľa Vokurky ochutnávka slávnej paelly, na ktorú sa chodí predovšetkým do rybárskej štvrti Barceloneta, kde stoja vedľa seba desiatky rybích reštaurácií. Katalánska paella je sfarbená ľahko do červena, pretože na začiatku prípravy sa restuje cibuľa s rajčinami, paprikou, cesnakom a korením, a práve táto "pasta" s názvom sofrito je základom katalánskej paelly, ktorá sa v prístavnej štvrti podáva s rybami a plodmi mora. Barceloneta leží neďaleko slávnej mestskej pláže a hoci je tu veľa turistov, chodia sem aj miestni.



Naopak reštaurácie okolo Gaudího chrámu Sagrada Família sú viac turistické. „Osobne mám rád reštauráciu De siete Puertas neďaleko prístavu, kam som chodil na výbornej slimáky a pohárik Cavy," spomína Vokurka a dodáva, že si v Barcelone zamiloval tiež papriky plnené mušľami.

Za dezertami do Bobo

Pri návšteve Barcelony rozhodne odporúča podrobnú prehliadku slávnej tržnice umiestnenej priamo na La Ramble, tepne gotickej štvrte, kde je možné kúpiť celý rad špičkových produktov od prémiovej španielskej šunky až po mnoho druhov čerstvých húb.
Zaujímavá je tiež zastávka v štvrti El Raval, kde funguje rad etnických reštaurácií.

A posledný tip sa týka dezertov. Zatiaľ čo slávna crema catalana je vlastne akési creme brulée, v gotickej štvrti neďaleko baziliky Santa Maria del Mar stojí slávna cukráreň Bobo, v ktorej sa pripravujú značne rafinované, ale súčasne mimoriadne kreatívne dezerty. A tie rozhodne stojí za ochutnanie.
    

 

01 - Modified: 2007-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Národ bez štátu
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 20:13