Erik Lörincz vyhľadáva na aukciách i eBay značky alkoholu, ktoré sa už nevyrábajú. Na polici nad hlavou ich má vystavených aspoň dvadsať. Rozpráva mi príbeh rumu Bacardi. Má v bare fľašu pochádzajúcu z doby pred prevzatím rodinnej továrne Bacardi na Kube Fidelom Castrom. Rodina tam všetko nechala a z Kuby odišla. A dnes destiluje rum iným spôsobom. "Keď sa dostaneme na dno fľaše, príbeh toho alkoholu sa končí," hovorí smutne barman.
Erik Lörincz je konzervatívny, elegantný, diskrétny muž s vždy dokonale upravenými vlasmi. Mohol by byť psychoterapeut. Vlastne ním je. Je hlavným barmanom jedného z najlepších barov na svete. Jeho angažmán v American Bar v srdci Londýna sa preberá v najvyšších anglických kruhoch. Má tridsaťtri rokov a pochádza z Nitry. Pôvodne chcel byť klenotníkom, ale nakoniec nastúpil na hotelovú školu a začal sa zaujímať o slovenskú barovú scénu. Kvôli angličtine sa v roku 2004 presunul do Londýna, kde umýval poháre a objavoval barovú kultúru Japonska.
Do Krajina vychádzajúceho slnka vyrazil za učením k slávnemu barmanovi Kazuovi Uyedovi. Po návrate do Londýna prešiel bary The Sanderson a Connaught. V roku 2010 si ho generálny manažér Savoy vyhliadol pre nové otvorenie legendárneho American Baru. Od tej chvíle je tu Erik hlavným barmanom. Chodia sem piť anglické celebrity aj kráľovská rodina. Byť barmanom v American Bare znamená, že jeho ruky neustále miešajú drink za drinkom. Erik bekhendom aj forhendom plní poháre, točí nad nimi prúžkom pomarančovej kôry a tak stále dokola. Za večer stihne "vyrobiť" až šesťsto drinkov.
A medzitým mi elegantne servíruje svoj drink Green Park. Je to jeho recept, jeho signatúra, v menu bare je uvedený ako drink posledného z legendárnych barmanov. Zelenkavý fantastický drink s čerstvou bazalkou. Teda ešte v tom hrá úlohu gin Bombay Sapphire, zelerový bitters, citrónová šťava, cukrový sirup a bielok. Erik ingredienciami šetrí. "Mám ich vždy okolo päť a chcem, aby drink chutil čo najlepšie a ja som stále vedel, po čom chutí. V American Bare sa veľa pijú klasické koktaily, ale snažím sa ich adaptovať do modernej chuti."
Že Erik Lörincz patrí k najlepším barmanom sveta, hovorí niekoľko ocenení. V roku 2010 vyhral celosvetovú súťaž World Class Cocktail a stal sa World Class barmanom roka. Krátko nato ho barmanom roka vyhlásil aj časopis Condé Nast Travel a anglická verzia časopisu GQ ho zaradila na zoznam 100 najlepších vecí Londýna. Po nástupe do American Baru podnik vyhral cenu za najlepší hotelový bar a Erik sa stal najlepším barmanom.
Aj napriek tomu pomýšľa nad otvorením vlastného koktailového baru. Je to sen každého barmana. "Savoy je ikona, a preto tu barmani zostávali dvadsať i tridsať rokov. Na druhej strane ale vtedy nebolo kam ísť. Dnes je iná doba a každý mesiac sa v Londýne otvára nový bar," vysvetľuje mladík.
ihned.cz
StoryEditor
Slovák mieša drinky aj pre kráľovskú rodinu v Londýne
Erik Lörincz sa stal v roku 2010 najlepším barmanom na svete a dnes pôsobí v najlepšom bare v Londýne.