StoryEditor

Oslávte deň palaciniek. S výbornými receptami

03.03.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Posledný deň pred začiatkom pôstu si treba osladiť (či oslaniť) niečim dobrým.

Kým u nás sa fašiangy spájajú so šiškami, fánkami či krapňami a ich koniec s pochovávaním basy, v západnej Európe je utorok pred Popolcovou stredou (tento rok vychádza na 5. marca) známy ako palacinkový či mastný. Bol to posledný deň, keď mohlo jesť a piť do vôle, a po ktorom nasledoval dlhý 40-dňový pôst zakončený veľkonočnými sviatkami.

Vo Veľkej Británii je známy ako Shrove Tuesday, pričom prvé slovo vychádza zo starého výrazu shrive,ktorý znamená svetiť. V Írsku ho poznajú ako Máirt Inide či Pancake Thuesday, vo Francúzsko ako Mardi Gras, teda Tučný piatok, v Nórsku a Dánsku ako Fastelavn a trebárs na Islande ťažko vysloviteľný Sprengidagur. V Španielsku sa v tento deň konajú karnevaly a maškarády a všeobecne je to posledný deň hojnosti a veselia. 
Ak sa vám teda naše šišky zdajú priveľmi kalorické, vyskúšajte jeden z nápaditých palacinkových receptov.
 

Klasické palacinky s citrónom a cukrom

Suroviny (na 8-10 kusov):
75 g hladkej múky
štipka soli
2 väčšie vajcia
150 ml mlieka
olej na vyprážanie
3 citróny a práškový cukor na ozdobu

Postup:
Múku, soľ a vajíčka dajte do väčšej misy. Pridajte polovicu mlieka a dôkladne rozmiešajte. Následne prilejte zvyšok mlieka a dohladka vymiešajte. Ak použijete mixér, iba jednoducho dajte všetky ingrediencie do misy a vymiešajte na hladké tekuté cesto. Rozpálenú panvicu potrite trochou oleja, nalejte cesto podľa potreby a z oboch strán opečte tenké palacinky. Hotové palacinky polejte trochou citrónovej šťavy a podľa chuti posypte práškových cukrom. Zarolujte a servírujte.


Müsli palacinky s medovým grapefruitom

Suroviny (na 8-10 kusov):
75 g hladkej múky
50 g celozrnnej alebo špaldovej múky
1 veľké vajce
350 ml polotučného mlieka
100 g ľubovoľného sypaného müsli alebo ovsených vločiek
slnečnicový olej na vyprážanie
2 ružové grapafruity
2 lyžice medu

Postup:
Vo väčšej mise zmiešajte obe múky, pridajte vajce a mlieko a dôkladne premiešajte. Pridajte müsli alebo ovsené vločky a zamiešajte. Nechajte chvíľu postáť, aby sa zložky dobre prepojili a ovsené vločky zmäkli. Na rozpálenej vymastenej panvici upečte do zlata palacinky. Grapefruit rozoberte na mesiačiky a odstráňte všetku šupku, aby ostala iba žilkovaná dužina. Do palacinky dajte grapefruit, pokvapkajte medom a zabaľte.

Pažítkové palacinky s údeným lososom

Suroviny:
Na palacinky
110 g hladkej múky
2 väčšie vajcia
200 ml mlieka
75 ml vody
2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
štipka soli
maslo

Na plnku
25 g krémového syra (typu Lučina alebo mascarpone)
125g údeného lososa
2 rajčiny

Postup:
Múku preosejte do misy. Pridajte vajíčka a premiešajte. Pridajte soľ, pažítku, mlieko a vodu a vymiešajtena hladké vláčne cesto. Na panvici nechajte rozpustiť trochu masla a naň nalejte cesto. Opekajte z oboch strán. Na každú palacinku použite nový kúsok masla. Na polovicu horúcej palacinky dajte trochu syra a preložte druhou polkou palacinky, aby sa prehrial. Navrch dajte kúsky údeného lososa a dozdobte nakráhanou rajčinou bez jadierok.
 

Škótske palacinky s javorovým sirupom

Suroviny (na 12 kusov):
150 g hladkej múky
1/2 lyžice kryštálového cukru
štvrť lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
1 vajce
150 ml mlieka
maslo na vyprážanie
vanilkovú alebo karamelovú zmrzlinu
javorový sirup

Postup:
Do misy preosejte múku, pridajte sódu bikarbónu, cukor a soľ a rozšľahané vajíčko. Potom postupne primiešavajte mlieko až dokým cesto nie je jednoliate a hladké. Na rozpálenej panvici rozpustite trochu masla. Lyžicou opatrne nalejte trochu cesta. Pečte z oboch strán asi minútu, kým nie sú palacinky zlatohnedé. Palacinky by mali byť menšie, môžete tiež skúsiť panvicu na lievance. Podávajte s horúcim ovocím (maliny, jahody, čučoriedky, apod.) a so zmrzlinou poliate javorovým sirupom.

Zdroj: wikipedia.com, hellomagazine.com

01 - Modified: 2006-02-14 15:03:00 - Feat.: 0 - Title: SkyEurope začne od apríla tohto roka lietať aj z Prahy
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:10