StoryEditor

Prestaňte sa prejedať. Šesť rád, ako na to

25.01.2014, 23:02
Autor:
stlstl
Skroťte svoj hlad. Prinášame vám prekvapivé tipy, ktoré pomáhajú. Napríklad čierny čaj.

Všetci vieme, že dostatok spánku, pitnej vody a pohybu sú zlaté štandardy pre zachovanie zdravého životného štýlu a telesnej hmotnosti. No občas, bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, naša chuť na jedlo prekričí (a zničí) všetko. Tu je zopár tipov, ako ovládnuť svoj ​​hlad.

1. Dajte si pred jedlom jablko
Jedno jablko denne udrží vaše „žravé chúťky“ na uzde. Štúdia v časopise Appetite dokázala, že ľudia, ktorí jedli jablko pred jedlom, zjedia neskôr o 187 kalórií menej. Nielenže sú jablká bohaté na ultra-sýtu vlákninu, ale treba ich tiež poriadne žuť – a to je čosi, čo dopomáha k zvýšeniu plnosti.

2. Pite čaj a čakajte 30 minút
Či už je za tým stres alebo nuda, mnohí z nás sú náchylní jesť, aj keď nie sú skutočne hladní. Ale namiesto toho, aby ste v takej chvíli siahli po sušienkach alebo lupienkoch, jedna štúdia v časopise Psychopharmacology navrhuje siahnuť po čiernom čaji. Vedci zistili, že po jeho vypití účastníci zažili 47 % pokles v chuti na jedlo. Tak teda – dajte si čaj, počkajte 30 minút a až potom sa pustite do desiaty.

3. Jedzte dobré raňajky
Vynechávanie raňajok môže vyzerať ako jednoduchý spôsob, ako znížiť kalórie, ale štúdie ukázali, že opak je zväčša pravdou. Raňajkovanie je spojené so zvýšenou plnosťou a menšou túžbou po jedle počas dňa. Najmä raňajky bohaté na chudé bielkoviny vám zabezpečia dlhý pocit plnosti.  

4. Siahajte po správnych potravinách
Všetky potraviny nie sú seberovné. 100 kalórií v ovsených vločkách vás naplní oveľa viac než 100 kalórií v zemiakových lupienkoch. Trik je teda siahať po tých správnych (a bezpečných) potravinách. Bezpečné sú tie bohaté na vlákninu a chudé bielkoviny - fazuľa, šošovica, orechy, zemiaky s kožou, pomaranče či polievky. Udržia vaše brucho sýte.

5. Prejdite sa okolo bloku
Namiesto toho, aby ste siahli po nezdravom občerstvení, občerstvite sa 15 minútovou chôdzou. Jedna štúdia zistila, že ľudia po krátkej prechádzke zjedia o polovicu menej čokolády než tí ostatní.  

6. Voňajte
Príjemná aróma uspokojí vašu túžbu. Vanilková a pomarančová vôňa napríklad dokážu znížiť vašu chuť na sladké. Jazmín zas na čokoládu. Jedna štúdia dokonca sledovala ľudí, ktorí sa pravidelne nadychovali mäty a tí mali celkovo zníženú chuť na jedlo.  

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:49