StoryEditor

Zdravotné dôvody, prečo si dať pivo. Znižuje cholesterol a riziko cukrovky

06.12.2015, 13:20

Určite vám napadá veľa dôvodov, prečo si zájsť s priateľmi na pivo. Ak patríte medzi milovníkov tohto populárneho moku, poteší vás, že si k nim môžete pripočítať aj zdravotné výhody. Pomáha napríklad znižovať hladinu cholesterolu, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.

Pivo patrí nepochybne medzi najobľúbenejšie nápoje nielen u nás, ale na celom svete. Okrem toho, že je výborné na uhasenie smädu predovšetkým v horúcich letných dňoch, ponúka pivo aj blahodarné účinky na ľudský organizmus. Podľa švédskych vedcov môže pivo dokonca ochrániť naše srdce. Platí to však len v prípade, že si zájdete naozaj na jedno, prípadne dve pivá. Čo sa týka pozitívneho vplyvu na zdravie, môžeme pivo dokonca porovnávať s červeným vínom.

„Ak tieto druhy alkoholu pijeme mierne a v správnom čase, pivo sa červenému vínu, čo sa týka prospešnosti pre zdravie, úplne vyrovná,“ povedal lekár Ondřej Nývlt z českého Světa zdraví. Pivu sa podľa neho netreba vyhýbať ani pri držaní diéty, len je potrebné piť primerané množstvo a v správnom čase. Pivo totiž neobsahuje cholesterol ani iné tuky, tým pádom je kaloricky chudobnejšie ako napríklad jablková šťava, mlieko alebo sladené nápoje. Na druhej strane má veľmi vysoký glykemický index, a tak sa príliš nehodí na večernú konzumáciu.

Štúdia publikovaná v škandinávskom Journal of Primary Health Care sledovala 1500 žien počas doby takmer päťdesiatich rokov. Vedci u žien sledovali množstvo vypitého piva, vína a tvrdého alkoholu a následný výskyt srdcových príhod, mŕtvice, cukrovky a rakoviny. Štúdia ukázala, že ženy, ktoré pili menej piva (čo vedci definujú ako raz alebo dvakrát týždenne) si znížili riziko srdcového záchvatu o tridsať percent. Doktorka Andrea Giancoli, odborníčka na výživu z Los Angeles a milovníčka piva uviedla pre server prevention.com, že podľa tejto štúdie konzumácia piva párkrát do týždňa môže znižovať riziko srdcového infarktu viac ako konzumácia vína.



A aké ďalšie zdravotné výhody mierna konzumácia piva prináša?

Znížené riziko obličkových kameňov

Doktorka Andrea Giancoli ďalej uviedla, že vďaka vysokému obsahu vody dokáže pivo hydratovať oveľa lepšie ako víno, a tým je samo o sebe prospešné pre udržanie zdravej funkcie obličiek. Pivo navyše pôsobí ako diuretikum, čo môže byť dôvod, prečo majú pivári oproti konzumentom tvrdého alkoholu znížené riziko obličkových kameňov. Odborníci tiež uvažujú o tom, že by chmeľ mohol napomáhať tomu, aby sa v obličkách neusadzoval vápnik, ktorý je spájaný s výskytom obličkových kameňov. Odborná analýza vedcov z Brigham and Women Hospital v Bostone z roku 2013 dokonca ukázala, že pravidelní pivári majú o štyridsať percent znížené riziko vzniku obličkových kameňov.

Pivo môže prispievať k silnejším kostiam

Pivo je považované za jeden z najbohatších zdrojov kremíka, ktorý patrí medzi esenciálne stopové prvky a podieľa sa na tvorbe a výstavbe spojivového tkaniva. Kremík má pozitívny vplyv na mineralizáciu a tvorbu kostí a chrupaviek. Zvýšením obsahu kremíka v strave sa tiež zvyšuje obsah vápnika v kostiach a pôsobí tak proti osteoporóze. Tím vedeckých pracovníkov z University of California analyzoval sto druhov pív a zistil, že pivá s vyšším obsahom chmeľu sú významným zdrojom kremíka, ktorý podporuje tvorbu kostnej hmoty. Kremík tiež posiluje imunitný systém

Pivári majú znížené riziko cukrovky druhého typu

Keďže konzumácia piva zvyšuje produkciu žlče, môže pomôcť k ľahšiemu tráveniu sýtych a mastných pokrmov. V štúdii z Harvard School of Public Health z roku 2011 vedci zistili, že muži v strednom veku, ktorí navýšili svoj denný príjem piva na jeden až dva poháre, mali počas štyroch rokov o dvadsaťpäť percent znížené riziko cukrovky 2. typu. Odborníci u týchto mužov tiež zaznamenali zlepšenie hladiny krvného cukru a zvýšenie hodnôt adiponektínu, hormónu, ktorý zvyšuje citlivosť.

Pivo znižuje hodnoty cholesterolu

Pivo je výborným zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Tmavšie pivá môžu pritom obsahovať až 3,5 gramu rozpustnej vlákniny na jeden liter. Doktorka Andrea Giancoli tvrdí, že čím tmavšie pivo, tým viac vlákniny. „Alkohol všeobecne - je jedno, či pivo alebo víno - pôsobí na zvyšovanie hladiny dobrého HDL cholesterolu, a to až o desať percent. Ale pozor, naozaj v miernom množstve. Pri pive ide približne o 0,3 - 0,5 litra denne a pri víne približne dve deci,“ uviedol doktor Nývlt a upozornil, že alkoholu by sa rozhodne mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia, ktorí berú lieky, abstinujúci alkoholici a ľudia s chorými obličkami či pečeňou. Vzhľadom k vysokému glykemickému indexu nie je pivo vhodné ani pre diabetikov.

Obsahuje veľké množstvo živín

Podľa doktora Ondřeja Nývlta je zo zdravotného hľadiska pri pive dôležitá jeho antioxidačná schopnosť. „Antioxidanty, ktoré pivo obsahuje účinne bojujú proti voľným radikálom, a tak zabraňujú ich škodlivému pôsobeniu v našom organizme,“ vysvetlil a vymenoval, že najdôležitejšími sú selén, vitamín C a E alebo polyfenoly a flavoniody. Zo sladu a chmeľu pochádza široké spektrum polyfenolov, ktoré chránia napríklad pred aterosklerózou. Na rozdiel od vína obsahuje pivo veľké množstvo vitamínov. Obsahuje všetky vitamíny skupiny B, pričom najdôležitejšie sú B2 riboflavín a B6 pyridoxín, ďalej vitamín H, vitamín PP a ďalšie. Navyše v ňom nájdete viac ako tridsať minerálov a stopových prvkov, pochádzajúcich väčšinou zo sladu.

 


 

01 - Modified: 2007-11-21 20:10:34 - Feat.: 0 - Title: Rozpad pomôže len Smeru
01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 03 - Modified: 2024-04-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Mníšky si v španielskej svätyni otvorili bar. K pivu dávajú aj Božie slovo 04 - Modified: 2024-03-19 13:00:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje 05 - Modified: 2024-03-07 11:59:09 - Feat.: - Title: Týmto receptom ulahodíte každému labužníkovi mäsa: Krkovička na pive a cibuli
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:30